• Aubrey Plaza szerint Scorsese és Spielberg mellett az utolsók között hisz a mozi erejében
  • Vallja, hogy ha igazán jó filmet készítesz, híre eljut az emberekhez és látni akarják majd

Mostanában gyakran szólalnak fel kultikus rendezők a mozi védelmében és a klasszikus narratív, novellaszerű-egész estés filmek mellett. Egyfelől a kortárs blockbustereket és még inkább azok kizárólagos mozis dominanciáját éri kritika rengeteg szerző részéről, másrészt a sorozatok iránt érdeklődő alkotók is gyakran elmondják, hogy a streaming mellett érdemes volna megőrizni a moziélmény pótolhatatlan, elbűvölő élményét. A megszólalók között a hetvenes-nyolcvanas évek sztárjai (pl. James Cameron, Coppola, Jodie Foster) mellett akadnak fiatalabb művészek is, például Christopher Nolan, Denis Villeneuve, illetve újonnan csatlakozott hozzájuk Aubrey Plaza.

unnamed7.jpg
(Aubrey Plaza a Légió nyitóévadjában. A kép forrása: TVLine)

Plaza a Deadline hasábjain kifejtette, mennyire rajong a filmszínházak nyújtotta élményért. „Az utolsók között vagyok, akik elkötelezettek a mozi mellett. Én, Martin Scorsese és Spielberg, mi hárman. Számomra olyan romantikus dolog ez. Tiszta szívemből hiszem, hogy ha készítesz egy igazán kiemelkedő filmet, az emberekhez eljut a híre és látni akarják majd.” Állítását alátámaszthatja, hogy az elmúlt egy évben több méltatott produkcióban, így Michael Caine oldalán a Best Sellers, majd a Spin Me Round című firenzei romkom, illetve a Sundance Fesztiválon bemutatott Emily the Criminal stábjában is megfordult, jelenleg pedig első rendezése, egy Tim Burton-jellegű családi horror ötletét igyekszik kibontani.

martin-scorsese-aubrey-plaza-steven-spielberg.jpg
(Scorsese, Plaza, Spielberg. A kép forrása: Indie Wire)

A harmincnyolc éves színész-komikust mostanában egyre több sikerprodukcióban láthatjuk – jelenleg is fut A Fehér Lótusz második évadja, hamarosan a WandaVízió boszorkányos testvérsorozatában szerepel majd –, korábban azonban inkább improvizatív vígjátékok és a független-indie szcéna ikonikus alakjaként ismertük. A Fekete medve, a Városfejlesztési osztály és a Scott Pilgrim a világ ellen után egyre több széles körben ismert szerző keze alatt dolgozik: januárban bemutatják Guy Ritchie rendezésében készült kémszatíráját, hamarosan pedig Francis Ford Coppola grandiózus politikai disztópiájában játszik majd.