• Tarantino szerint nem a színészek, hanem a franchise karakterek lesznek manapság sztárok
  • Samuel L. Jackson szerint mindenki tudja, hogy Chadwick Boseman a Fekete Párduc
  • A filmsztárság jele pedig mindig is az eladott jegyek száma volt

Újra felhevült a szuperhősfilmeket övező vita. Sok elismert rendező, például Ridley Scott és Francis Ford Coppola kritizálta a kortárs blockbustereket felszínességük és egyszerűségük miatt. Scorsese, James Cameron és Tarantino külön kitértek a karakterek, illetve a színészi játék problémáira is. A Taxisofőr és a Titanic rendezői úgy látják, hogy a szuperhősöknek nincs igazi személyiségük, ami teret engedne az alakításoknak. A Ponyvaregény szerzője pedig a klasszikus filmsztár kultuszt félti a Moziverzum előretörésétől.

„Hollywood Marvelizációjának része, hogy ezek a színészek az adott karakterek bőrében lettek híresek. De ők valójában nem sztárok. Ugye? Amerika Kapitány és Thor a sztár. Nem én vagyok az első, aki ezt kimondja, már vagy milliószor elhangzott… Az az igazság, hogy a franchise karakterek lesznek sztárok” – fogalmazott az utolsó egész estés filmjére készülő, de már a sorozatok világával kacérkodó rendező.

quentin-tarantino-nyolcreszes-tevesorozat-2023-bejelentesimage4a886a93f7b3d2ab905884378f28.jpg
(A kép forrása: RTL)

Simu Liu vitába száll

Először Simu Liu, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája sztárja akadt fenn Tarantino mondatain és szállt vitába vele. „Ha a mozisztárság kapuőrei csak Tarantino és Scorsese lennének, soha nem adódott volna lehetőségem 400 millió dolláros film főszerepét játszani. Odavagyok a filmkészítői zsenialitásukért. Ők transzcendentális kapcsolódású szerzők. De ne mutogassanak rám vagy bárki másra. [...] Egyetlen filmstúdió sem tökéletes. De büszke vagyok arra, hogy olyannal dolgozhatok, amelyik átütő erőfeszítéseket tett a produkciók diverzitásáért, sokszínűségéért azáltal, hogy a világ minden táján élő közösségek számára bátorító és inspiráló hősöket teremtett. Szeretem [Hollywood] Aranykorát is… Jóllehet az rettenetesen fehér volt.”” – fogalmazott közösségi oldalán.

simu-liu-in-shang-chi-1.jpg
(A kép forrása: Trending News)

Samuel L. Jackson éles kritikája

Azóta a Nick Fury alakját a 2008-as Vasember óta megformáló, a Disney+ Titkos invázió című sorozatában hamarosan újra felbukkanó Samuel L. Jackson is megszólalt az ügyben. A Tarantinoval több ízben együttműködő színész szintén vitába szállt a fenti mondatokkal. „Színész szükségeltetik, hogy életre keljenek azok a karakterek. A mozisztárság jele pedig mindig is az volt, hogy hány segg ül a székekben. Akkor miről beszélünk?” – mondta el sommás véleményét a Deadline hasábjain. „Számomra nem is kérdés, hogy azok a színészek filmsztárok. Mindenki tudja, hogy Chadwick Boseman a Fekete Párduc. Ez cáfolhatatlan. És ő filmsztár.”