Volt itt már legjobb indie játék, legjobb stratégia, legjobb szerepjáték, sőt még a legrosszabbakat is összesítettük, mert bezony abból is bőven kijutott az esztendőre. De mindig, mindenben egyensúlynak kell lennie, így ha a legrosszabbakat is úgy kell összegyűjteni és szortírozni, akkor ideális esetben a legjobbakkal is ugyanez a helyzet. Nem is kellett idén csalódnunk, elvégre rengeteg jó játék született, a 80% feletti kategóriában tömegekkel, miközben 90% fölé is bőven jutottak. Mi most ezek közül választottuk ki azokat, amik a legmagasabb értékeléssel rendelkeznek az oldalunkon. 

3. Marvel’s Spider-Man 2 97%

  • Sony Interactive Entertainment/Insomniac Games
  • Teszt

A Ratchet & Clank és a Resistance sorozatok után telitalálat volt a Csodálatos, mindenki által kedvelt Pókember kiválasztása, az Insomniac Games pedig nemcsak élt a lehetőséggel, de egy valóban remek videójátékot készített a hálóvető főszereplésével. Ez ugye később egy standalone kiegészítőt, nem mellesleg egy PC-s portot is megért, idén pedig eljött a folytatás ideje, amivel a csapat láthatóan semmit nem akart a véletlenre bízni. Van itt Miles Morales, Venom és minden, amire egy rajongónak szüksége lehet, de a legszebb az egészben, hogy rajongónak sem kell lenni, mert a Marvel’s Spider-Man 2 önmagában fantasztikus, Britpopper szerint: “Fantasztikus látványvilág, remekül megírt sztori és karakterek, minden elemében kihasználja a PS5 tudását, extrába ismét kapott magyar feliratot.” És persze hálóhintázni még soha nem volt olyan élvezetes és látványos, mint most. 

2. Baldur’s Gate 3 97%

A szerepjátékos összeállításban már megkapta méltó helyét, méghozzá nem véletlenül. A Divinity-széria után a Larian ismét bizonyított, de olyan módon, amit kevesen vártak volna. A kultikus Baldur’s Gate-széria visszatérése dicsőségesebb volt idén bárminél, elvégre a lista szinte minden tagja olyan játék, aminek nemrégiben volt előzménye, ez az egyetlen olyan cím, amely lényegében reanimálva lett. Wilson szerint “Nem csupán méltó folytatása egy korszakalkotó, már-már műfajteremtő játéknak, de stílusának abszolút csúcsa, a D&D-történetének legjobb feldolgozása, és az egyik legkiválóbb játék, amit valaha csináltak.”

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom 100%

“Lélegzetelállító látványvilág, drasztikusan megnövelt játéktér, a fizikai manipuláció révén mindent átitató kreativitás, lenyűgöző képességek, felejthetetlen harcok, ellenfelek és helyszínek, mesterien jó zene.” – ez így már önmagában elég meggyőző, ahogy az értékelés is. Már csak azért is, mert 100 százalékot nem szoktunk csak úgy osztogatni, de az OpenCritic 154 kritikája alapján lévő 96% is sokat elárul a Nintendo új üdvöskéjéről, amely nemhogy tiszteletben tartja a Zelda-hagyományokat, de még magasabbra teszi a mércét. Annyira magasra, hogy “a Tears of the Kingdom ugyanakkor a tökéletesség határát súrolja. Nem csupán az eddigi legjobb Zelda-epizód, ami valaha készült, és egy makulátlan folytatás, de műfajának abszolút csúcsa is.” Na, Switch már be van készítve a fa alá?

Minden volt, mint a vurstliban

Összegezve elmondhatjuk, hogy az év jó volt, sőt nagyon jó. A Hi-Fi Rush 91 százalékot kapott, igazi csemegének tűnik, míg a biztos visszatérők hozták a stabil, remélt értékeléseket. Mortal Kombat és Diablo ugyanúgy 90 százalék felett, mint a Star Wars Jedi, vagy egy Metroid Prime, ami ugye “csak” felújítás, na, de abból milyen? A Nintendo 2023-at nagyon erősen, biztos kézzel fogta, felújításokkal és teljesen új címekkel, de úgy, hogy nemcsak Mario jelentkezett a színes portfólióról, de a Pikmin mellett számos más széria is visszatért. És persze továbbra is a Larian az esztendő egyik legnagyobb nyertese, a Baldur’s Gate 3 képében örökre beírva magát a szerepjátékos stúdiók nagykönyvébe. 

Ezek voltak tehát a PC Guru oldalán legjobban értékelt játékok, kimondottan a százalékokat és az adott tesztet nézve. Biztosak vagyunk benne, hogy voltak még kiemelkedő videójátékok, ráadásul mindent lehetetlenség letesztelni, annyi minden jelenik meg, de ha csak ennyi lett volna, már akkor sem mondhatnánk, hogy rossz évünk volt. Neked mi okozta a legtöbb örömöt és emlékezetes pillanatot? Mi volt a te három kedvenced.