Cliff Bleszinski egyike azoknak, akik szerint a Natal nem cseréli majd le a "hagyományos" játékirányítást. "Ha lenne is egy speciális Gears irányítóeszköz, akkor szerintem a Natal nem az a típus, amit egy ilyen játéhoz csatolnál, nem igaz?" — tette fel a költői kérdést Bleszinski egy Major Nelsonnak adott podcast interjújában.

"Nekem marhára tetszik a... szóval az egész rendszer frankón működik. Mi már hetekkel az E3 előtt láttuk, mert a Microsoft elhozta nekünk, hogy kipróbálhassuk. A vezetés... csak előretartod a kezed és tekered a levegőben kormányt és ez... nincs semmi lag, hihetetlenül precíz." — méltatta Cliff Bleszinski kicsit zavaros stílusban, zagyva mondatokat használva, a Natal erényeit.

Ugyanakkor CliffyB meg van róla győződve arról, hogy a Natal nem cseréli majd le a hagyományos játékirányítást. "Ez egy fantasztikus módja annak, hogy a játékélményt nagyobb közönségre is kiterjesszük új játékokkal és régiekkel egyaránt."

Bleszinski tehát nem gondolja, hogy a Natal szerepet játszik majd a Gears of War játékokban, de más fejlesztők kutatják az új irányítórendszer lehetőségeit. A Bungie már kijelentette, hogy a Halo: Reach valószínűleg támogatni fogja a Natalt, Szuda Goicsi pedig arra utalt, hogy leginkább a Natal miatt nyergel át az Xbox 360-ra.

Hogy mennyire lesz sikeres a Natal, azt valamikor a jövő évben megtudjuk, amikor végre a boltokba kerül.