Hölgyeim és uraim, a PC-s játékvilág sötét hercege visszatért! A Bethesda a lent látható, igen hangulatos kis videóval adta tudtunkra, hogy az új Doom az idei QuakeConon fog bemutatkozni. A játékról egyelőre nem sokat tudunk, legalábbis azon túl, hogy csak simán Doomnak hívják, és hogy a UAC nevű gonosz vállalat most is fontos szerepet játszik a történetben.

A rövid videón egyébként szinte biztos, hogy a Doom-sorozat ikonikus (na, nem az az ikon!) főellenfele, a Cyberdemon látható, a karjára erősített rakétavetőn pedig ott virít a Union Aerospace Corporation logója, megszellőztetve, hogy a sztori szegről-végről kötődik majd a sorozat korábbi inkarnációihoz. Igaz, a cím alapján inkább várunk újabb rebootot, mind klasszikus értelemben vett folytatást.

Az új Doomot egyébként még 2008-ban jelentette be az id Software, akkor még Doom 4 cím alatt. A játékról sokáig csak nagyon kevés információt kaptunk: tudtuk, hogy a Rage-t is hajtó id Tech 5 motor dorombol alatta, hogy Xbox 360-ra és PS3-ra is kiadják, hogy 30 fps-sel fog futni, illetve hogy Todd Hollenshead szavaival élve "klasszikus Doom" lesz, amiben egy magányos tengerészgyalogos bőrébe bújva kell életben maradnunk, és persze démonokat ölnünk.

A játék fejlesztése viszont a pletykák szerint nem haladt túl jól. Először 2012-ben szivárgott ki egy halom kép a program korai változatából, ami a Doom 2 "pokol a Földön" tematikáját idézte. Alig egy évvel később azt rebesgették, hogy a Bethesda leállította a projektet, majd mikor ezt cáfolta a kiadó, újabb híresztelések kaptak szárnyra a projekt totális újrakezdéséről. Ezt később Tim Willits meg is erősítette: "lélektelen játékként" jellemezte a Doom 4-et, ami "nem volt az igazi", és ezért a Bethesda pedig nem volt megelégedve az eredménnyel.

Hogy most épp milyen a Doom, egyelőre nem tudjuk, de a videó hangulata a Doom 3-at idézi, a betűtípus is a régi, és a Cyberdemon szereplése is sejteti, hogy talán az előző rész horror jellege fog dominálni az akció helyett. Annyi már biztos, hogy Xbox One-ra és PS4-re is jön a Doom, ám hogy prev-gen masinákra is kiadják-e, rejtély. Augusztusban meglátjuk.