• Az erőszakos videojátékok agresszívvé tesznek
  • Ráadásul káros hatással vannak a agyra

Számos tanulmány és kutatás foglalkozott már az erőszakos játékok és az agressió esetleges ok-okozati összefüggésével kapcsolatban, születtek eredmények pro és kontra egyaránt, most hétfőn epdig újabb fejezettel bővült a hosszú lista. Jay Hull, a hanoveri Darthmouht College társadalomtudományi karának dékánhelyettese vezette azt a kutatást, mely Kanada, Németország, Japán és az Egyesült államok bevonásával készült el, és az erőszakos videojátékok és a fizikai agresszió időbeni összefüggését tanulmányozza.

A 24 oldalas felmérés eredményei 17 ezer, 9 és 19 év közötti kamasz vizsgálatára támaszkodik, melynek kapcsán kimondja: egyértelmű a kapcsolat az erőszakos játékok és az agresszív viselkedés között. Továbbá azt is kifejti, hogy az olyan játékokkal játszó fiatalok, mint a Grand Theft Auto, Call of Duty és Manhunt, hajlamosabbak agresszívan viselkedni kortársaikkal és a tekintélytisztelettel is problémáik vannak.

Hull azt is felveti, hogy a játékok egy meglévő, belső agresszió tünetei is lehetnek, nem pedig annak okai. De akárhogyan is nézzük: vagy a játékoknak van torzító hatása, vagy a játékosok azért vonzódnak hozzájuk mert eleve torzult az érzékelésük, jó és a rossz közötti megkülönböztetését illetően.

És ha ez még nem lenne elég, egy másik, a Montreali Egyetem 2017-ben publikált tanulmánya azt is kimondja, a lövöldözős játékok károsítják az agyat, és akár az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatához is hozzájárulhatnak. Az állítást egy kísérletre alapozzák, melynek során két csoport 90 órán keresztül játszott: egyikük lövöldözős játékokkal, másikuk nem erőszakos címekkel. A kutatás végén az előbbieknek kevesebb neuront számláltak az agy memóriaközpontjában, a hippokampuszban, mint az utóbbi csoport tagjainál.

angry-gamer-boy.jpg

Forrás: HVG