• Növekszik az európai okostelefon-piac
  • A Xiaomi maga mögé utasította a Samsungot
  • Az Apple is jól teljesít

Boris Metodiev, a Strategy Analytics társigazgatója elmondása szerint „az európai okostelefon-piacok a Covid fellendülésének köszönhetően erős negyedévet zártak a 2020-as összeomlást követően.” Az európai okostelefon piac egész pontosan 14 százalékos éves növekedés mutatott, emellett 50 millió készülék került leszállításra.

Metodiev azt is elárulta, hogy a Xiaomi közel 13 millió készüléket szállított le a kontinensen, és ezzel nem csak kiszorította a hosszú ideje vezető Samsungot, hanem 25 százalékos piaci részesedést szerezve az összes gyártót maga mögé utasította az európai okostelefon-szállítások dobogóján. A Xiaomi többek között Oroszországban, Ukrajnában, Spanyolországban és Olaszországban is nagy sikert aratott, a legnépszerűbbek az Mi és a Redmi szériák lettek.

A Strategy Analytics ügyvezető igazgatója, Neil Mawston hozzátette: „a Samsung szállítások Európában 7 százalékkal csökkentek éves szinten, ami 12 millió darabos kiszállítást eredményezett 2021 második negyedévében. A Samsung jól teljesít a Galaxy A sorozat új 5G-s modelljeivel, de a csúcskategóriában az Apple, míg az alsó kategóriában a kínai gyártók növekvő versenyével néz szembe, és nem tudta kihasználni a Huawei európai bukását.”

Ami az Apple-t illeti, ez 16 százalékos növekedéssel és közel 10 millió készülék kiszállításával zárta a második negyedévet. „Az iPhone 12 sorozat továbbra is nagy visszhangot vált ki az Apple hűséges ügyfelei körében, akiknél már régóta esedékes volt a készülékük lecserélése” – mondta Linda Sui, vezető igazgató. – „Az OPPO (a Realme és a OnePlus nélkül) közel 6 százalékos piaci részesedést szerzett a népszerű OPPO A és Reno sorozatnak köszönhetően.”

Az európai kiszállítások top 5-ös listáját a Realme zárja, amely az újonnan bevezetett Realme 8 szériával áttörést jelentő negyedévet produkált és 2021 második negyedévében közel 2 millió darabot szállított ki.

xiaomi-new-logo.jpg