GURU Extra ***A hírek popupjaA kalózkodás bizony Riccitiello szerint is csúnya dolog. Több millió olyan játékosról van szó, aki egy fillért sem fizet azért, hogy játszik a legjobb, legújabb játékokkal. De mi van akkor, ha a torrentekről lehúzott PC/Xbox 360-as játékok DLC tartalmáért már fizetnek a warezolók? Akkor végső soron jövedelmet hoznak a kiadó cég számára -- és éppen ezt pedzegette az Electronic Arts cégvezetője.

"Létezik egy jelentős kalózpiac és egy jelentős másodlagos eladási piac, és mi mindkettőből hasznot szeretnénk húzni." -- hangsúlyozta John Riccitiello. Persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az EA cégvezetője ne ítélné el mélységesen a kalózkodást. "Hiszek abban, hogy azok az emberek, akik megdolgoznak a játékok minőségéért, megérdemlik, hogy megfizessék őket, és amikor tőlünk loptok, akkor tőlük is loptok."

Ugyanakkor szerinte kár is lenne azzal áltatni magunkat, hogy ezt azért  ne tennék meg sokan. Éppen ezért szentbeszédek helyett inkább arra kell ösztönözni a kalózokat, hogy valamiért azért fizessenek. Riccitiello arról beszélt: tisztában van azzal, hogy letöltési rendszereik nem "tökéletesek", hiszen nem tudják megkülönböztetni, melyik felhasználó tölt le DLC-ket eredeti vagy lopott szoftverrel. De ez vajon valóban "hiba"? Mivel a rendszer így tulajdonképpen kiszolgálja a hatalmas warezoló közösséget is, így azok is fizetnek a játékokért, és szerinte így lesz a kalózból fizető vásárló. (Elég az Electronic Arts esetében a Dragon Age-re gondolni...)

Mi a véleményetek: Riccitiello saját cégét és a játékszoftver piacot rombolja csak az ehhez hasonló állításokkal, vagy tényleg igaza van?