Vajon mi oka van annak, hogy a körökre osztott, táblás stratégiai játékok hangulatát, és a valós idejű programok adrenalinlöketeit tartalmazó Europa Universalis sorozat milliónyi díjat besöpört? Na, ez az a kérdés, amelyre a következő Gurut kézbe fogva (illetve annak játékmellékletét feltelepítve) talán majd ti is megsejtitek a választ, most azonban nem a sorozatról, hanem annak az egyik mellékágáról kell beszélnünk. A dinasztiák korában járunk - a politikát intrikákkal és gyilkosságokkal beszélik meg, a demokrácia intézménye pedig, bár már egy-két helyen őshonos, komoly veszélyben leledzik. Olyan kor ez, amelyben hatalmas birodalmak emelkednek fel, hogy puszta erejükre támaszkodva elsöpörjenek mindent és mindenkit - olyan kor, amelyben az uralkodóknak nincs második esélyük, amelyben, ha megbuksz, nagy eséllyel nem fognak újraválasztani... Róma kora.

A díjnyertes Europa Universalis legújabb mellékágának segedelmével ezúttal ezt vehetjük majd górcső alá: a szoftver ma került aranylemezre, úgyhogy pár nap, és végre megvásárolhatóvá válik. Stratégák, felkészülni...

]{iegészítés: az érdeklődők bele is kóstolhatnak a játékba, hiszen a letöltés szekcióban - sajnos egyelőre nem saját szerverről - megtalálható az alig 300 megás demó, melyben végigcsatázhatjuk a második pun háborút, úgy a rómaiakat, mint a karthágóiakat irányítva.