25 évvel ezelőtt indult el a PC Guru, de internetes kistestvére sem sokkal fiatalabb nála, mindössze hét évvel később indult útjára a PC Guru Online egy olyan időszakban, amikor Magyarországon az internet közel sem volt olyan elterjedt, mint manapság. 1999. február 22-én még nem voltak okostelefonok, de mobil sem sok. A vezeték nélküli kapcsolat sci-fi volt a javából, a széles sávról pedig valószínűleg előbb jutott eszünkben az autópálya, mint az internet.

Az eredeti PC Guru Online sem volt olyan, mint ma, funkcióinak tizede sem létezett, mindössze a magazint igyekezett népszerűsíteni, a hírek is inkább kisebb-nagyobb összefoglalókból álltak, illetve az újsághoz kötődtek. De hát mindennek fel kell nőnie, és bizony 18 év alatt a PGO nagyon szépen felcseperedett.

pc-guru-online-10.jpg

Bizony-bizony, ez az eredeti PC Guru Online 2000-ből

PC Guru Online 2.0

A PGO 2.0 2006 májusában startolt el, és több szignifikáns változást és olyan új funkciót hozott, amit ma is megtalálhatsz a honlapon, bár természetesen már rég nem abban a formában, mint tizenegy évvel ezelőtt. Fejlődött a regisztrációs rendszer, megjelent a privát üzenet küldésének lehetősége és a letöltések, ahol például demókat lehetett fellelni. A PGO 2.0-nál már volt egy kisebb adatbázisa a játékoknak, mellette pedig hírek, tesztek és előzetesek is megjelentek, és offline tartalomként az újságban olvasható anyagok egy része is felkerül az oldalra. Viszont tartalmilag sok változás az elején nem történt, a hírezés például csak július vége felé indult be, igaz, onnantól kezdve már szépen pörgött. A legnagyobb változást viszont mégsem a 2.0 hozta el a PGO történetében.

PC Guru Online 3.0

2008 februárjában jött el a PGO történelmének egyik legnagyobb megújulása, méghozzá a 3.0-ás változattal. A sors iróniája, hogy ez a változat hét éves működése során sosem lett befejezve, rengeteg félkész megoldás és átgondolatlan elemmel bírt. Ugyanakkor a legtöbb olyan elemet, ami ma is a PGO lelkét képezi, a 3.0-ás változatnak köszönhetjük.

Ekkor jelentek meg a minden információt tartalmazó játékadatlapok, és rendszeresebben kezdtek felkerülni az oldalra magazinos tesztek. Felpezsdült a hírezés, a letöltések funkció is változatosabbá vált, megjelentek a launch centerek és így tovább. Mindez hozzásegítette a PGO-t, hogy valódi videojátékos oldallá nője ki magát, ahol folyamatosan olvashatjátok a friss híreket, képeket, videókat nézhettek kedvenc videojátékaitokról – magyarán az oldal elindult a felnőtté válás útján.

pcguru-online-3.jpg

Ilyen volt a PC Guru Online 3.0

Webshop start

2011 decemberében újabb jelentős mérföldkövet ért el a PGO, ugyanis ekkor startolt el a Webshop. Na, még nem az a Webshop, amit ma ismerhettek, ekkor még csak az előfizetői akciókat tartalmazta, illetve a kínálatot később bővítették a negyedévente megjelenő PC Guru kollekciókkal és az aktuális lapszámokkal. A Webshop sokat fejlődött az évek alatt, 2014-ben teljesen megújult, vagy inkább teljesen újraindult, az újságokon túl videojátékok, PC Guru pólók, Skylanders kiegészítők és különféle ajándéktárgyak is felkerültek a készletbe, ezzel teljesen funkcionális, önálló bolttá válva. Jelenlegi küllemét pedig nem is olyan régen, idén januárban kapta meg.

És eljött a most

A PGO történetének utolsó nagy változása 2013 februárjában következett be, ekkor indult útjára a 4.0-s, ma használt változat. Itt már Facebook-profillal is be lehetett jelentkezni, saját fiók is járt a név mellé, de az általatok követett játékot érintő hírek, tesztek, fórumbejegyzések, videók feltöltését jelző értesítési ikon szintén ekkor jelent meg, és ezzel még tulajdonképpen semmit sem mondtam a PGO 4.0-ról.

Kitérhetnék az achievement-rendszerre, amik elérésével mindenféle kitűntetést kaphattok. Beállíthatjátok saját konfigurációtokat, megjelölhetitek kedvenc játékotokat, de ekkor jelent meg a videók galériája is és plusz funkciókat kaptak a blogok. Természetesen a fejlődés itt nem állt le, a PGO azóta is változik, növekszik. Egyre több adatlapunk, cikkünk, tesztünk és galériánk van, rendszeresen jelentkezik Chocho és Chris az Ezzel játszunk videó sorozattal, és persze igyekszünk napi szinten mindenről beszámolni nektek, ami a játékok világában történik – hogy csak pár dolgot mondjak, mert a felsorolást még lehetne egy ideig folytatni.

Persze mindez az egész, mindez a 18 év mit sem érne, ha nem lennétek Ti, akik nap mint nap feljártok ide és életben tartjátok a PC Guru Online-t és ezt őszintén köszönjük nektek!