Idén lesz harminc éve, hogy 1990-ben bemutatták Tim Burton Ollókezű Edward, vagy eredeti nyelven Edward Scissorhands című klasszikus filmjét. Ebből az alkalomból elővettük az alkotást, amely egy egész generáció mozikultúráját határozta meg, illetve nem mellesleg egy különleges életmű kiindulási pontja volt.

Habár nem ez a rendező első nagyjátékfilmje, még csak nem is sikereinek megalapozója, azonban ebben a műben körvonalazódik először kristálytisztán Burton egészen újszerű képi és történetmesélési stílusa. Egy évvel korábban mutatták be a Michael Keaton főszereplésével készült Batmant, a sok rajongó által minden idők egyik legjobb képregény-adaptációjának titulált produkciót, valamint ekkorra elkészítette már a Beetlejuice-t és a Pee Wee nagy kalandját is. Ezek önmagukban ígéretes szárnypróbálgatások voltak, amelyek kijelölték az alkotói irányt, de mégis az Ollókezű Edwardban állt össze a tökéletes formula.

ollokezu-film-4.jpg

Ezen a projekten dolgozott először együtt Johnny Depp és a horrorisztikus mesevilágairól elhíresült direktor. Ez a kollaboráció később megannyi sikerfilmet szült, olyan alkotásokat, mint Az álmosvölgy legendája, a Sweeney Todd vagy a Charlie és a csokigyár. Depp arca és karaktere mára összeforrott ezekkel a történetekkel. Közös munkáik során színészi eszköztárának minden elemét meg tudta mutatni, miközben a szerepek mögött mindig ugyanaz a szerzői elképzelés rejlett.

Burton műveivel kapcsolatban olyan érzése támad az embernek, hogy folyamatosan ugyanazt a világot fedezzük fel, de mindig más és más szegleteibe csöppenünk térben és időben. A társadalomkritika azonban mindenhol fellelhető a rendező fantáziájában. Az elnagyolt karakterrajzok pedig kiemelik a közösségből kitaszított embereket.

Az Ollókezű Edwardban sincs ez másként. A történet szerint egy fiút barkácsolt magának az öreg, különc feltaláló. Az Edward névre keresztelt, érző, gondolkodó lény majdnem teljesen kész, már csak a kezei helyén éktelenkednek ollók. Sajnos ott is maradnak, mert az öreg meghal, mielőtt a művét befejezhette volna. A jószívű Peg talál rá a lakatlan kastélyban. Magához veszi az elárvult fiút, mert tudja, hogy a félelmetes kinézet melegszívű, érző lényt takar. Edwardot lassan a városka többi lakója is megkedveli, különösen, hogy az ollói révén hasznossá tudja magát tenni. Hamarosan pedig beleszeret a csinos Kimbe, ám ez nem mindenkinek nyeri el a tetszését...

ollokezu-film-2.jpg

A cselekmény középpontjában álló, meleg szívű fiú naivitásának okán szép lassan elveszít mindenkit, aki mellette áll, és önhibáján kívül kirekesztetté válik. Miközben az alkotás megrázó végéhez közeledünk, elgondolkozunk rajta, hogy mi magunk sem érdemeljük meg Edwardot. Romlott világunk kihasználja, aztán eldobja azokat, akik a szó legegyszerűbb értelmében jók. Az életműben ezután még számtalanszor láthatjuk ezt az eseménysort, azonban ennyire szívbe markolóan szomorú történettel talán már az önismétlés miatt sem találkozhatunk többet Tim Burton filmjeiben. A társadalom, amely így veti ki magából az első ránézésre nem oda tartozókat, komoly hasonlóságokat mutat fel a rendező önéletrajzával. Ő maga sem találta helyét az iskolában, kortársai nem barátkoztak vele, ezért elmenekült azokba a mesékbe, amelyeknek később mi is részesei lehettünk.

ollokezu-film-3.jpg

Az Ollókezű Edward vizuálisan is gyönyörűen felépített alkotás. A kontraszt a színes, barátságosnak tűnő házak, és a település végében álló lidérces kastély között arra az egyértelmű allegóriára épül, hogy a házakban lakók lelke éppolyan romlott, mint amennyire rendezett otthonokban élnek, ennek pedig pont a fordítottja igaz a sötét palotára, ahol az öreg feltaláló egykoron megalkotta Edwardot. Az operatőr az a Stefan Czapsky volt, akivel a direktor később még együtt dolgozott az Ed Woodon és a Batman második részén. Útjaik ezután különváltak, de a látványvilág, amelynek megalkotásában nagy szerepe volt Czapskynak is, tovább élt a rendező későbbi munkáiban. 

A mai napig érdemes újra és újra elővenni ezt a filmet, hiszen mostanában talán még inkább aktuális az üzenet, amely Tim Burton meséiben, de főleg ebben a korai alkotásában fogalmazódik meg. Minden korosztály számára ajánlott.

Ollókezű Edward (Edward Scissorhands)
Rendező: Tim Burton
Játékidő: 105 perc
Bemutató dátuma: 1990. december 7.
Forgalmazó: InterCom