Bevallom, én sosem voltam valami nagy futballista. Ez valószínűleg egyrészt annak köszönhető, hogy a szüleim már kiskoromban is inkább a küzdősportok irányába terelgettek, másrészt pedig annak, hogy soha két egyenest nem tudtam rúgni a labdába. Ennek ellenére, ha a pályán nem is remekelek, azért néha szívesen megnézek egy-egy összecsapást akár TV-ben, akár élőben, hogy aztán a meccs után fennhangon kibeszéljem az ismerősökkel, hogy mennyivel jobban tudtunk volna boldogulni az adott csapat élén. Azt hiszem, pont az ilyen embereknek készült a Football Manager 2018 is, melyben egy kiszemelt klubot vagy válogatottat irányítva kell sikert sikerre halmoznunk a focimenedzserek kőkemény világában.

Minden szinten szinte minden

A játék egyfajta karaktergenerálással kezdődik, ahol megadhatjuk menedzserünk nevét, születési helyét és idejét, aztán pedig belőhetjük azt is, hogyan nézzen ki. Természetesen nagyon mély vagy sok opciót tartalmazó karaktergenerálásra nem kell számítani, de ez nem is feltétlen gond, hiszen emberünket a főmenüt leszámítva kevés helyen látjuk majd viszont.

Ami már sokkal fontosabb, az a játék megkezdésének következő lépése, mikor kiválaszthatjuk, hogy klubcsapatot, válogatottat, mindkettőt vagy egyiket sem akarunk vezetni karrierünk legelején. Itt mutatkozik meg először a Football Manager 2018 mélysége, hiszen kapásból több mint 50 ország 2500 klubja közül válogathatunk, de akár a saját csapatunkat is létrehozhatjuk, ha nem találunk kedvünkre valót. Ráadásul az ilyenkor kötelező Bundesligán, LA Ligán, Premier League-n és Serie A-n kívül sok országban a másod- vagy épp a harmadosztály is helyet kapott, így ha elsőre túl nagy kihívásnak éreznénk a Real Madrid vagy a Bayer München irányítását, nyugodtan kezdhetjük lejjebbről is a karrierünket.

Szintén örömteli tény, hogy a fejlesztők a magyarokról sem feledkeztek meg. Válogatott szinten is bizonyíthatunk, de ha olyan kedvünk van, a Nemzeti Bajnokság első- vagy másodosztályának is irányíthatjuk akármelyik gárdáját. Így abszolút semmi akadálya, hogy a Fradival megpróbáljunk bekerülni a Magyar Kupa legjobb 32 csapata közé, de ha olyan kedvünk van, segíthetünk akár az MTK-nak vagy a Győrnek is visszakerülni az élvonalba.

A válogatottaknál is hasonló a helyzet, hamar a bőség zavarával szembesülünk majd, hiszen hat régió országai közül válogathatunk, ráadásul a németek vagy épp a brazilok mellett itt is helyet kaptak a kevésbé sikeres nemzetek is. Ha nagyon elszántak vagyunk, akkor például megpróbálhatjuk a Cook-szigeteket kijuttatni egy világbajnokságra. Magyarország innen se hiányzik, és Storck távozásával adja magát a gondolat, hogy ha csak virtuálisan is, de kipróbáljuk magunkat a válogatott kispadján. 

football_manager_01.jpg

Statisztikából sosem elég

A játék 2017 nyaráról indít, és egyből a mélyvízbe dob minket. Újdonsült menedzserként a mi feladatunk lesz többek között a taktika kitalálása, a kezdő tizenegy és a cserék összeállítása, az utánpótlás figyelése, a játékosok szerződésének kezelése, a különböző interjúk és beszédek lebonyolítása, a szakmai stáb és a stadion fejlesztésének ütemezése, valamint a morál minél magasabban tartása és egyes játékosok edzésének kezelése is. Ez elsőre igencsak soknak tűnhet, és valóban az is, szerencsére lehetőségünk van még a legelején beállítani, hogy milyen feladatkörökkel akarunk foglalkozni, a többit pedig lelkiismeret-furdalás nélkül a segédünk nyakába zúdíthatjuk.

Ez utóbbi funkciót érdemes is használni, főleg akkor, ha az ember annyira nem jártas a szimulátorok és kifejezetten a Football Manager világában, hiszen a rengeteg teendő könnyen maga alá temetheti az újoncokat. Ezt a hatást erősíti az is, hogy a játékban jelenleg nem nagyon található tutorial. Bár a fontosabb funkciók mibenlétét pár mondatban még elmagyarázzák nekünk, de így is könnyű elveszni a rengeteg adat és statisztika között.

Mert ha valami van a Football Manager 2018-ban, akkor az a rengeteg adat. A fülekkel és lenyíló menükkel tagolt kezelőfelület hihetetlen mennyiségű információt rejt, hogy mást ne mondjak, megtalálható benne a klubokra és történelmükre vonatkozó összefoglaló, a stadionunk összes fontosabb paramétere, és több mint 600 ezer játékos részletes adatlapja. Sajnos ez a mélység egyben azt is jelenti, hogy kezdetben nehezen lehet kiigazodni a rengeteg opció között, és később is nehéz lesz fejben tartani a klubunkat és játékosainkat érintő minden kis apróságot, de a menü kezelése pár óra játék alatt kitanulható, és onnantól kezdve kifejezetten kézre áll.

footballmanager02.jpg

Legenda születik

Ami a játékmenetet illeti, a Football Manager kvázi körökre osztott rendszerrel operál. Miután meghoztuk a döntéseinket, nincs más dolgunk, mint addig múlatni az időt, amíg valami minket érintő esemény történik. Ilyenkor leáll minden, reagálhatunk a fejleményekre, kiadhatunk újabb utasításokat stb. Mivel egy teljes klub irányítása a feladatunk, ezért sosem fogunk unatkozni. Hol a sajtóval vagy az igazgatótanáccsal beszélünk, hol a sérült játékosok helyettesítését intézzük, hol a friss igazolásokat próbáljuk beilleszteni a csapatba, egyszóval mindig van valami, ami a figyelmünket igényli.

Ami az igazgatótanács elvárásait és egyben a szezon végéig elérni kívánt céljainkat illeti, azok természetesen igazodnak az általunk kiszemelt csapat szintjéhez és helyzetéhez. A magyar válogatottat vezetve maximum a tisztes helytállást várják el tőlünk a VB selejtezők alatt, míg az argentinoknál ha nem sikerül a kijutás, már pakolhatunk is össze.

A meccsekbe magukba túl sok beleszólásunk már nincs, nem irányíthatjuk a játékosokat mint mondjuk egy FIFA-ban, csak az oldalvonal mellől, az eseményeket tetszés szerint felgyorsítva vagy lelassítva követhetjük figyelemmel az akciót. Ha valaki nem akarja végignézni az egész összecsapást, annak lehetősége van csak az érdekesebb megmozdulásokon végigmenni, de az is egy lehetőség, hogy eleve meg se jelenünk a stadionban, és csak a végeredményt közli velünk a gép.

A jelenlegi bétaverzió alapján a Football Manager 2018 rétegjátéknak tűnik, pont, mint a szimulátorok többsége. Akik nem szeretnek akár órákat pepecselni hatalmas adatbázisokat böngészve, azoknak valószínűleg ez sem fog bejönni, de ha valaki szereti a foci világát, és azt se bánja, hogy játék címen táblázatokat és statisztikákat kell bújnia egész nap, annak érdemes lehet egy próbát tenni vele.  

footballmanager03.jpg