2021 sajnos nagyon gyengén indult a friss megjelenések szempontjából, és úgy tűnik, január és február után márciusban sem lepnek el minket a jobbnál jobb címek. Épp ezért úgy döntöttünk, ideje egy kicsit szétnézni az Xbox Game Pass kínálatában, hogy lássuk, milyen AAA kategóriás játékok akadnak itt az utóbbi évek terméséből, amiket érdemes lehet bepótolni, így az uborkaszezon kellős közepén. Listánkról az EA Play címeit direkt hagytuk le, hiszen azok csak Ultimate előfizetés mellett érhetőek el.

Doom Eternal

Az id Software az utóbbi időben megmutatta, hogyan kell egy régi, legendás franchise-t úgy modernizálni, hogy az újabb részek semmit se veszítsenek a nagy elődök varázsából, de napjainkban is megállják a helyüket. Ilyen szempontból már a 2016-os Doom is elég jól teljesített, a fejlesztők pedig a 2020-as Doom Eternallal csak tovább emelték a tétet. Ez a játék ugyanis egy vérbeli, régivágású FPS, brutális tempóval, adrenalindús összecsapásokkal és indokolatlan (vagy indokolt, ha nem kedveljük a démonokat) mennyiségű vérengzéssel.

Ráadásul a játékmenet is sokat finomodott az elődjéhez képest, így nem lehet már egyetlen duplacsövű sörétessel kiirtani a Pokol minden bugyrát, hanem ehelyett bizony figyelnünk és taktikáznunk kell, folyamatosan cserélgetve fegyvereinket, hiszen mindegyik démon ellen más mordály hatásos. És bár a platformer elemek (vagy az átvezetők, ha már itt tartunk) kicsit talán kilógnak a Doom formulából, az Eternal azért így is egy nagyszerű játék, amivel remekül el lehet ütni az időt, amíg az idei komolyabb megjelenésekre várunk.

Monster Hunter: World

A Monster Hunter-játékok sokáig csak Japánban hódítottak, de a Capcom az elmúlt években nyugatra is elhozta a szériát, ami sokak szemében gyakorlatilag instant klasszikussá vált. A Monster Hunter: Worldben kevésbé meglepő módon egy szörnyvadászt alakíthatunk, aki a rémségektől hemzsegő, mindenfajta civilizációtól messze eső Új Világ felé veszi az irányt, hogy jó pénzért segítsen feltérképezni az ismeretlen kontinenst és annak lakóit a Research Commision embereinek.

A lényeg azonban itt nem a sztori, hanem a játékmenet. A Monster Hunter: Worldben ugyanis hatalmas lényekkel akaszkodhatunk össze, hogy lassan, módszeresen felőröljük a védelmüket, végül pedig bevigyük nekik a végső csapást. És bár ez a stílus nem feltétlen jön be mindenkinek, ha egyszer rákapunk a Capcom alkotására, akkor bizony elég nehéz lesz leszakadnunk róla. Ráadásul a Game Pass részeként anélkül tehetünk vele egy próbát, hogy kifizetnénk a teljes vételárát, így mindenképp megérheti ránézni az uborkaszezonban, ha eddig nem tettétek volna meg.

Control

A finn Remedy Entertainmentnek nem egy remek sztoriközpontú akciójátékot köszönhettünk a múltban, a 2019-es Control pedig remekül illik a csapat portfóliójába. A sztori szerint Jesse Fadent alakíthatjuk, aki eltűnt öccse után kutatva felfedezi a Federal Bureau of Control főhadiszállását, az Oldest House-t, odabent azonban testvére helyett egy sor fura és szürreális esemény vár rá, valamint egy különös, mindent megfertőző erő, amit a jelek szerint egyedül ő tud feltartóztatni, frissen felfedezett paranormális képességeinek és egy elég különös pisztolynak a segítségével.

Játékmenetét tekintve a Control egyszerű TPS-nek mondható, azonban története és hangulata miatt így is messze kiemelkedik az átlagos lövöldék közül. Az Oldest House valami elképesztően ötletes helyszín, az pedig, ahogy a brutalista építészet keveredik a szürreális és paranormális világgal, ad egy nagyon egyedi hangulatot a játék minden szegletének. Épp ezért, ha eddig nem tettétek volna meg, mindenképp érdemes egy esélyt adni a Remedy alkotásának, a Control ugyanis egy nagyszerű játék, amit most itt a remek lehetőség végigvinni.

Code Vein

Soulslike címekből annyi van, mint a fene, a minőségi, animés soulslike viszont már jóval ritkább jelenség, ezért is lehet érdemes figyelni a Code Veinre. A Bandai Namco 2019-es játéka a közeljövőbe kalauzol el minket, ahol egy misztikus járvány szinte teljes egészében kipusztította az emberiséget, a mi küldetésünk pedig az, hogy vámpírszerű karakterünket irányítva átvágjuk magunkat a civilizáció romjain, és múltunkkal szembenézve örökre kiszabaduljunk erről az élő rémálomnak tűnő helyről.

Mindez azonban egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a Code Vein a soulslike zsáner hagyományainak megfelelően nehéz, mint a fene, és azoknak is tartogat kihívásokat, akik nem most kóstolnak bele először a műfajba. Az pedig külön dicséretes, hogy a fejlesztők nemcsak lemásolták a FromSoftware receptjét, hanem egy kicsit csavartak is rajta egy állandó társ beemelésével. Épp ezért, ha valakinek bejönnek a soulslike játékok, a Code Veinre is érdemes egy pillantást vetnie, már csak azért is, mert a Bandai Namco alkotása megjelenéskor kicsit mintha a radar alatt maradt volna.

NieR: Automata

Vannak azok a játékok, amik egyszerűen olyan egyedi és erős hangulattal bírnak, hogy az csak úgy süt minden képkockájukról, a 2017-es NieR: Automata pedig pontosan ilyen cím. A PlatinumGames alkotása a jövőben játszódik, mikor a Földet ellepték a robotok, az emberiség maradéka pedig androidokkal próbálja visszafoglalni egykori otthonát. Mi is egy ilyen androidot alakíthatunk, egyetlen célunk pedig természetesen az, hogy végezzünk az ellenséges gépekkel, azonban hamar rá kell jönnünk, hogy az egész háborús helyzet nem olyan egyszerű, mint ahogy azt előzetesen gondoltuk.

Alapjait tekintve a NieR: Automata egy közelharcra kihegyezett akció-szerepjáték, azonban az alkotók egy sor ötletes megoldással dobták fel ezt az alap formulát, arról nem is beszélve, hogy az egészet megfejelték egy remek történettel, egy nagyszerű világgal, és némi nagybetűs Hangulattal. Egyáltalán nem véletlen, hogy a NieR: Automata a mai napig nagyon szép tempóban fogy, de ha nem akartok egyből egy komolyabb összeget letenni érte az asztalra, a Game Pass remek lehetőséget nyújt arra, hogy belekóstolhassatok a PlatinumGames alkotásába.