pcguru-ajanlott590x150.jpg

Laptop teszteléseim során eddig nem igazán csalódtam az Acer Nitro szériájában, így kimondottan vártam, mit tartogat az AN515-45-R9TH, a cég egyik jelenleg 900 000 és 1 millió forintos áron mozgó csúcsmodellje. Az Acer újdonsága az immár QHD felbontású vékony IPS kijelzővel, 32 GB memóriával, nyolcmagos AMD Ryzen 9 5900H processzorral, RTX 3080-as videokártyával és 1 TB-os SSD-jén felül tovább is bővíthető tárhelyével valóságos atomerűnek tűnt. Az általam tesztelt modell ráadásul előre telepített Windows 11-el is rendelkezett, így végre a korai tesztkörök után kicsit huzamosabb ideig is próbálgathattam, mit nyújt a Microsoft legfrissebb operációs rendszere.

A Nitro-széria sajátossága, hogy laptopjaik hatalmas ereje külső szemlélőnek csak ritkán tűnhet fel, de még a gamer laptopok szakértői is általában csak alaposabb vizsgálattal, illetve a pontos modellszám alapján tudnak meggyőződni arról, milyen hardverrel is van dolguk az ismerős burok alatt. A készülék 363,4x255x23,9 mm-es méretekkel rendelkezik, súlyra 2-2,5 kiló között mozog, megjelenésében a szériától megszokott kialakítást és stílust kapta, oldalain a csatlakozókkal, hátulján a formázott, vörös bordák között pedig a töltő helyével. Más felsőkategóriás laptopokhoz képest talán egyedül a fém burkolatot hiányoltam, ám így legalább súlyra kellemesebbnek érződött a konkurensekhez képest. A bemenetek sorát Jack, USB Type-C, három darab USB 3.2-es (melyek közül egy képes power off töltési funkciót is biztosítani), valamint egy HDMI gazdagítja. A QHD IPS kijelző 165 Hz-es képfrissítésről gondoskodik, a vörös háttérvilágítással izzó billentyűzet kiosztása magyar, a burok alatti négycellás akkumulátor pedig akár 10 órás töltés nélküli üzemidőt ígér, persze az igénybevétel függvényében.

Izzad az erőmű

A tesztelés során a gépet a megszokott módon munka és videójátékok szempontjából is alapos próbának vetettem alá. Mivel a nappali tevékenységköröm során alap az 5-10 böngészőoldal, egy programozó környezet, egy Skype és egy Slack párhuzamos futása, kicsit sikerült redukálnom az ígért 10 órás üzemidőt, bár így is durván 6-7 órát bírt anélkül, hogy töltőre kellett volna tennem. Ami kifejezetten tetszett, hogy amennyiben kizárólag irodai szoftverek futtatására használtam, a hűtés elképesztően halkan duruzsolt, egy előadóteremben vagy értekezleten sem zavartam volna vele senkit. A QHD kijelzővel, a HD kamerával és mikrofonnal is elégedett voltam, sőt még a beépített hangszórók is egészen kellemes hangerővel- és minőséggel szólnak ilyen hűtési zaj mellett. Próbaképp a 3080-as kártya erejében bízva rászabadítottam egy 3D-s renderelési taskot is, Python scriptekkel meghajtva. Ezt sikeresen és viszonylag gyorsan végrehajtotta, bár itt már erőteljesen felbúgott a hűtés, az intenzív GPU-használat pedig a töltésmentes üzemidőt 1-1,5 órára redukálta.

Játékok terén igyekeztem viszonylag friss megjelenéseket nyúzni, mint például a PC-re portolt God of War, a GhostWire Tokyo és a Dying Light 2. A hardver túlzások nélkül mindet felzabálta lemagasabb beállítások, ray-tracing és QHD felbontás mellett, bár értelemszerűen a hűtés ezekben az esetekben elég gyorsan felpörgött, és a maximális élvezethez már elengedhetetlen volt egy headset. Egyedül a Dying Light 2 nyúzása során találkoztam problémával, illetve a Postal 4 esetében, de az már nem a laptop hibája. Minden beállítást csutkára tolva bő két óra játék után hirtelen elkezdett esni az fps, és kicsit akadozni a játék, a teljesítmény ugyanis lassan meghaladta a hűtési rendszer kapacitásait. Egy újraindítással és egy fokkal enyhített ray tracinggel azonban már megszűnt a probléma, és nem fordult elő később sem.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindent összevetve kifejezetten elégedett voltam az AN515-45-R9TH-val. Felsőkategóriás laptopként kiválóan megállja a helyét, főleg, ha azt vesszük, hogy hasonló árkategóriában a konkurens gamer laptopokkal összevetve valamelyik attribútum tekintetében gyakran kompromisszumokkal kell szembesülnünk (gyengébb GPU vagy CPU, kevesebb memória, alacsonyabb felbontású kijelző). Ennek fényében, ha egy igazán multifunkcionális és időtálló, felsőkategóriás gamer laptopot szeretnétek, a Nitro 5-széria üdvöskéjével garantáltan nem lőttök mellé.