Amikor az Acer pár évvel ezelőtt bemutatta a Nitro névre keresztelt, gamer laptop-termékvonalát, egy cél lebegett a tajvani cég szeme előtt. Az, hogy a Predator Helios- és Triton-sorozat mellett a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek is adjon egy olyan gépet, amely kisebb kompromisszumokkal képes futtatni az aktuális játékokat.

Idővel azonban a brand átalakult: már nemcsak alsó és középkategóriás, hanem felsőkategóriás gamer laptopokat is magába foglal. Igaz, most nem az utóbbiból mutatunk be egy gépet, de az Acer által küldött Nitro 5-öt így is lehet szeretni, feltéve, ha elfogadjuk a fent említett tényt.

Vöröses ördög

Az Acer Nitro 5 formavilága az elmúlt évek alatt nem sokat változott, a tajvani mérnökök csak a szükséges/kritizált helyeken módosítottak a terveken. A vörös szín mértéke csökkent, a feketéé nőtt, illetve a fedlap két oldala kapott egy remekül festő, szálcsiszolt részt. Változott a hátsó fertály is: ez megkapta a Predator Heliosra jellemző vörös panelt. A mérnökök ezen a ponton is javítottak a Nitrón: ide került a töltő csatlakozása, amely így sokkal könnyebben rendezhetővé vált, mint eddig bármikor.

Minden más maradt a régiben. Vörös színben pompázó teljes billentyűzet, 3 USB-A, egy USB Type-C, HDMI, gigabites ethernet port, kombinált jack csatlakozó. Ugyanaz, amit 2017-ben is kaptunk, már a hardvert nem számítva. Itt már tényleg csak a pénztárca vastagsága szabhat határt az igényeknek: a Nitro 5 kapható AMD- és Inteles változatban, GTX és RTX kártyákkal, annyi RAM-mal és háttértárral, amennyit csak akarunk.

A tesztgépben egy Intel Core i5 10300-as processzor, 8 GB RAM, egy 4 GB-os 1650-ös Nvidia GTX videokártya, és 512 GB NVMe SSD került. Ez nem sok, szerencsére van még hely egy SSD-nek és egy HDD-nek is, így akár több terabájtnyi méretben is tölthetünk le játékokat, melyeket a 144 Hz-es, Full HD felbontású kijelzőn lehet élvezni.

Az F1 2020-ból a 1650-es kártya 61 fps-t sajtolt ki, a Metro Exodus szépen futott, ahogy a Call of Duty: WWII és a Kingdom Hearts 3 is. A melegedés nem volt jelentős, ami annak köszönhető, hogy a hőelvezető nyílások helyét oldalra helyezték a mérnökök. A hő jelentős része a billentyűzet felett keletkezik, így játék közben a WASD gombok nyomkodása közben senki keze nem ég le. Az akkumulátor a szokott üzemidőt adja, Netflixezéssel kb. 2 és háromnegyed óra után kellett töltőre dugni, míg kb. másfél óra volt a játékidője.

A billenyűzet kényelmes és teljes értékű, ékezetes betűkkel, kiemelt gombokkal, vörös világítással, numpaddel. Ezt mind sikerült rápakolni, annak ellenére, hogy a keret jóval keskenyebb lett, mint a gép premierjekor, ez viszont azt is jelenti, hogy a Nitro jóval kifinomultabb formavilággal megáldott gép, így irodában is simán tartható. Kapható oprendszer nélkül és Windows 10-zel is, kb. 10 ezer forint felár ellenében, amit azonnal Win 11-re lehet frissíteni. 

Olcsó gépnek híg a leve?

Nos, nem és igen. Az Acer Nitro 5 2021-es, alap felszerelésű gépe hozza a márka ismert tulajdonságait. Kellemes használni, igazán nagy hibái nincsenek. Az egyetlen, amit fel lehet róni számára, az az, hogy nem lehet memóriakártyát dugni a gépbe, és a hangszórói nem elég erősek, még 100%-on sem. Az Acer Nitro 5 ezen konfigurációját 300 ezer forintért lehet megvásárolni, ami nem tűnik soknak a 400 ezer forintos gépek mellett. Azoknak lehet jó választás, akik megelégszenek régebbi játékokkal, de 2022-ben az AAA kategóriás címekhez, melyek valószínűleg igényelni fogják az RTX technológiát, már kevés lesz.