Az Audeze mind a felső, mind a közép-jó kategóriában képviselteti magát, összességében pedig csak annyi határozza meg a választásunk, hogy a pénztárcánk mennyire engedi szabadon a vágyainkat. Értsd szó szerint, hiszen a milliós fölötti luxus kategóriától a százezres remek headsetig van minden, sőt még kicsivel alá is sikerül időnként betalálni, elvégre a 400 dolláros, PC-hez tervezett Mobius néhány funkcióját (így pl. a 3D-s hangzást) kivágva megszületetett a Penrose, mely Xbox-ra és PlayStationre is rendelkezik egy-egy verzióval, mely "csekélyke" 88 ezer forintért igyekszik egy gamer minden vágyát kielégíteni.

audeze-penrose-ps5-ps4-pcguru-1.jpg

Kék-zöld

No, nem én vertem össze magam, de fontos választás, hogy a Penrose-t mihez szánjuk, elvégre, a PS-verzió kék, az Xbox-os pedig zöld díszítéssel érkezik, a doboz és az eszköz alapszíne ettől függetlenül fekete. Már maga a doboz is mutatós, nálunk egyébként a PS4- és PS5-kompatibilis (sőt PC-hez és Switches is jó) változat járt, így a külső is ezt adja vissza, mindenképpen kellemes dizájn mellett. A dobozban aztán sem bőrtáska, sem doboz nem található, ami óvná vagy szállításra alkalmassá tenné a headsetet, mindössze a szivacsba ágyazott testet találjuk az USB-s érzékelővel együtt, valamint egy rövid útmutatót, ábrákkal illusztrálva, miközben a szivacs alá rejtett dobozban vár minden kábel és a felcsatlakoztatható mikrofon.

audeze-penrose-ps5-ps4-pcguru-2.jpg

Maga a test ergonómikus, van egy kellemes súlyérzete, ami az anyagminőségnek köszönhető, formái letisztultak, miközben az egyik fülre lett sűrítve minden, kezdve a bekapcsolástól a mikrofon némításán át a hangerő szabályozásáig. Picit talán túlságosan is egymásra kerültek a dolgok, emiatt néha hajlamos voltam belekavarodni a vezérlésbe, de nagy gondok azért ezen a téren nem adódtak. A kapcsolat gyorsan létrejött a vevőegység segítségével (2.4GHz), a PS5 pillanatok alatt ismerte fel a készüléket, ami egyébként 5.0-s Bluetooth-kapcsolatra képes. Innentől jöhet a móka, avagy a mindenféle teszt, és az, hogy hogy szól, mennyire megbízható a kicsike.

audeze-penrose-ps5-ps4-pcguru-3.jpg

Nem a csúcs, de közel van hozzá

A Penrose-t próbáltam az új Ratchet & Clank-epizóddal, filmezéshez, zenehallgatáshoz, és általában igen szépen muzsikált, a szó legszorosabb értelmében, méghozzá a számomra kifejezetten fontos basszus is nagyszerűen szólt, ebben nem találtam hibát. A megfelelő appot letöltve akár testre is szabhatjuk a hangzást, ami nem utolsó szempont. Beszélgetésnél állítólag jól hallatszódtam, bár nem éppen stúdiómikrofon minőségben (a doboz büszkén hirdeti, hogy ezzel akár a közvetítés is mehet), de azért átlag problémamentesen. Ami viszont már mindenképpen a kellemetlenségek közé sorolható, az a kialakítás. Rövidebb használatnál nincs gond, összességében kényelemes a headset, de csak ha nem akarjuk egy óránál tovább tartani a fejünkön. A nyári hőségben különösen fullasztó az anyag, teljesen beforrósodik a fülön, plusz huzamosabb idő után nem is kényelmes, miközben nekem például éppen csak takarta a fülem, így némi zaj is beszűrődött.

audeze-penrose-ps5-ps4-pcguru-4.jpg

Az is elszomorító egy kicsit, hogy még az olcsóbb kategóriában is vannak 30 órás üzemidővel rendelkező darabok, a Penrose pedig nagyjából 13-15 órát bír, de emellett nem igazán hoz semmi olyan extra funkciót, ami ezt megindokolná. A sík mágneses eszköz emellett azonban jó eredményekkel bír, továbbá, ahogy mondtam, játékhoz, filmhez és zenéhez is tökéletesen megfelel. Hogy itt-ott nem tökéletes, azzal nem is lenne gond, ha az árszabásából nem gondolnánk valami sokkal merészebb élményre, de így lényegében számos más gyártó kínálatából keresgélhetünk, ha már 90 ezer forint közelében akarunk választani, és jó eséllyel jól is járunk. Az Audeze Penrose ugyanis remek anyagminőségű, szuper hangzással rendelkező, igazán minőségi gamer headset a felesleges villódzó fények nélkül, de sajnos nem minden téren kiemelkedő, az ára pedig ahhoz kicsit túl magasra lett belőve, hogy mellette ilyen kompromisszumokat kelljen hozni. Talán majd egy frissített verzió kiköszörüli a gyártó hírnevén esett csorbát.