pcguru-ajanlott590x150.jpg

Manapság ugye mindenki gamer eszközöket gyárt, mert a cégeknek sikerült egy jól becélozható piacot belőni az elnevezéssel, az egyre bővülő réteg pedig kifejezetten hálás a márkázott kiegészítőket látva. Amikor pedig már a Hama is rááll az életérzésre, ott tényleg történik valami, éppen úgy, ahogy akkor, mikor a prémium kategóriás Bang & Olufsen alakítja át egy korábbi termékét egyből több verzióba, direktben a konzolgyártók igényeihez idomulva. Hozzánk a PlayStationhöz és PC-hez dedikált változat jutott el, ami a más gyártókhoz képest sokkal kevésbé agresszív külsejű, sallangoktól mentesebb dobozban érkezett, kibontva pedig ugyanúgy csak az található benne, amire tényleg szükség van.

A luxus jobban simogat

Megjegyzem, ha már luxus, vártam a bársonydobozt, valami nagyon dizájnolt formát, de a kellően kemény és ezáltal strapabíró fedelet leemelve semmi extrát nem találni a csomagban. A normál tárolóban találjuk a készüléket, alatta pedig egy kis dobozban minden tartozékot. Jack kábel, vezeték nélküli és vezetékes vevő, kis szütyő, töltőkábel. Látszólag tehát, ha felületesen nézzük a dolgokat, abszolút nincs prémium érzet, egyedül akkor, ha már a headsettel kezdünk el foglalkozni. A 279 grammos, részben alumínium és báránybőr készülék már kézben fogva is elég jó minőségű, ha pedig feltöltve beüzemeljük, jönnek a kellemes meglepetések. 

screenshot20220621-195038bang-olufsen.jpg

Többek között az, hogy bár a lengyelektől érkezett tesztpéldány dobozában található füzet nem tartalmazott magyar leírást, az okostelefon store-jából ingyen elérhető Bang & Olufsen appon belül már mindent ékes magyarsággal olvashatunk és intézhetünk. Először is wifi-kapcsolat szükséges, majd néhány alapbeállítás és a wireless érzékelő PS5-be pattintása után már testre is szabható a készülék, ami innentől minden igényt kielégít. A 40 milliméteres drivereket kívülről fedő, érintésérzékeny alumínium lemezek használati módját is variálhatjuk (némítás, hangzás váltása és a többi), ahogy a játékmódot is, amihez onnantól alkalmazkodik a füles, de a hangzásba teljes egészében belenyúlhatunk, tetszőlegesen állítva az értékeket, ami az audiofileknek kedvez csak igazán.

Jól üzemel az aktív zajszűrés is, ami teljesen ugyan nem zár ki minden zajt, viszont nem is vágja el az embert annyira a külvilágtól, ami nekem például pont megfelelő. És ugyan nincs külső, tetszőlegesen állítható mikrofon, ezt mindkét oldalt két darab beépített váltja, amivel kellően jól hallanak minket a kapcsolat túlvégén lévő felek. A memóriahabos párnácskák jól illeszkednek a fülre, a frekvenciatartomány 20-22,000 Hz, a driver érzékenysége pedig 95dB @ 1kHz/1 mW. Mindezek azonban csak számok, a headsetek általában élesben bizonyítanak, így a Beoplay Portal is, ami mellett olyan hangokat is kihallani a filmeknél, játékoknál és zenéknél, amiket amúgy alig veszünk észre. Ha a nekünk megfelelő hangzásvilágot beállítottuk, esetleg a Dolby Atmos-t is belőttük, nincs is más dolgunk, mint élvezni a tisztán és élénken szóló, részletgazdag hangokat. A Lithium-Ion (1200 mAh) aksi akár 40 órán át bírja, de a 19 garantált, és a készülék lényegében bármihez csatlakoztatható, hiszen találunk vezetéket és átalakítót is a csomagban.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Amit a fül megérdemel

Mindez nagyon jól hangzik, ahogy használat közben a füles is, és bár a Bang & Olufsen Beoplay Portal-t több okból van okunk dicsérni, mint elmarasztalni, azért túlzás lenne azt mondani, hogy minden téren tökéletes eszközről van szó. A mikrofon egyáltalán nem felsőkategóriás, a komolyabb méréses teszteket elnézve inkább a közép felé hajlik, ahogy a basszusa sem kiemelkedő. És bár a PS/PC-verziónál ilyen hibát szerencsére nem tapasztaltam, sok helyen láttam olyan visszajelzéseket, hogy az Xbox-hoz dedikált változat komoly kapcsolati problémáktól szenved, ami viszont ebben az árkategóriában és szegmensben egyáltalán nem megengedhető hiba. Amennyiben ezt valahogy utólag sikerült orvosolni, akár az Xbox-os készülékre is ráaggatható a jelző, de a PC/PS-hez kiadott készülék (szürke, fekete és kék színben elérhető) bizony így is ajánlott kategória. Összességében ugyanis nagyon jól használható, minden téren, játékhoz pedig kifejezetten, azonban ennek igen komoly ára van. Mert ahogy a Bentley-s hasonlattal indítottam, a Bang & Olufsen Beoplay Portal mindenképpen a prémium, luxus kategóriába sorolható, aminek megkérik az árát. Ez a hazai boltokat tekintve 190 000-200 000 forintot jelent, de aki megengedheti magának, egyben pedig audiofil, avagy értékeli a minőségi hangzást, annak értelemszerűen érdemes lecsapnia a gyártó gamereknek szánt eszközére. Nemcsak presztízsként, hanem mert tényleg képes a hallójáratunk olyan húrjait is megpengetni, melyekről azt sem hittük, hogy léteznek.