A Hama név sokak számára ismerősen csenghet, hiszen a 1923-ban alapított német cég régóta látja el a piacot a legkülönbözőbb tartozékokkal és kiegészítőkkel, 2010-ben pedig elindította kifejezetten a játékosokat célzó uRage márkáját is. Utóbbi kapcsán nemrég lehetőségünk volt nem is egy, hanem rögtön három terméket kipróbálni, név szerint a Soundz 800 fejhallgatót, a Reaper 500 egeret és az Exodus 900 billentyűzetet. No, de nézzük is, hogyan teljesítettek a tartalmas csomag tagjai.

Exodus 900 billentyűzet

Mint sok gyerek karácsonykor, elsőként én is a legnagyobb dobozra vetettem rá magam, ami az Exodus 900-é volt. A letisztult, bár kissé fantáziátlannak ható kék-fehér átmenetes dobozból egy igazán méretes billentyűzet került elő, amihez ráadásul egy csuklótámasz is jár, mellyel együtt bizony elég termetes darabról van szó, még egy nagyobb asztalon is. A csuklótámasz egyébként csúszásgátlókkal megtámogatva, mágnesekkel cuppan rá elég biztosan a billentyűzet aljára, így nem kell azon aggódnunk, hogy netán elkószál játék vagy gépelés közben. Anyagát tekintve egy vékony szilikonréteget kapott a tetejére, ami azonban sajnos kicsit sem tompít keménységén. Az Exodus 900 külsőre egyébként egész korrektül mutat, és nem csak a billentyűk mögé, de két oldalára is kapott egy kis hangulatvilágítást. Ezek stílusát egy gombbal, fényerejét pedig egy kicsit retró hatást keltő, méretes görgővel szabályozhatjuk. A megszokott kiosztáson felül egy sor programozható gomb, valamint egy zene- és filmlejátszáshoz praktikus vezérlősáv is helyet kapott rajta, bár ezek minősége sajnos eléggé recsegős-ropogós, hajlamosak beragadni, és nem is mindegyik nyomható be rendesen. 

Maguk a billentyűk alapvetően elvégzik a dolgukat, a játék és gépelés sem jelent gondot velük, viszont nem igazán keltenek minőségi hatást, ráadásul leütéskor gyakran elég kellemetlen, fémes, rugószerű hangokat produkálnak. Az Exodus 900 azért mindent összevetve nem egy rossz billentyűzet. Külsőre teljesen korrekt, letisztult, stílusos, és vannak érdekes megoldásai is, mint a mágneses csuklótámasz, az oldalsó világítás, a görgős fényerőszabályzó vagy épp a médiavezérlő, emellett cipőfűzőszerű vezetéke is elég strapabíró. A mérleg másik oldalán azonban érezhető jó pár kompromisszum, a gombok, a billentyűk és az anyaghasználat tekintetében, ami miatt hasonló árkategóriában (26 690 Ft) lehet, jobbat is talál az ember.

Soundz 800 fejhallgató

Ha már a dobozok mérete alapján kezdtem bele, akkor eszerint is folytattam a sort, így az Exodus 900 után a Soundz 800 következett. A szintén kék-fehér átmenetes doboz egy ugyancsak koromfekete fejhallgatót rejtett, ami azonban a PC-hez csatlakoztatva azonnal életre kelt. A két kényelmesen párnázott kagyló külsején a uRage logó kereteként végigfutó fénykör alapjáraton a szivárvány színeiben pompázik, de igény esetén konkrét színeket is beállíthatunk, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatjuk. 

Ehhez elég lenyomnunk a stramm vezetéken található vezérlő kapcsolódó gombját, ahol egyébként egy gombnyomással a lecsatolható mikrofont is némíthatjuk, no meg persze a hangerőt is szabályozhatjuk. A Soundz 800 még az én nem kifejezetten kicsi fejemen is roppant kényelmesnek bizonyult, 7.1-es virtuális térhangzásával pedig a zenék a játékok is egész kellemesen szóltak rajta. Az egyetlen komolyabb panaszom igazából a mikrofonra lehet, ugyanis egyrészt kicsit rövidkére sikerül. másrészt hangminőségben sem a legjobb. De ha valaki nem podcastet akar vele felvenni, csak barátokkal vagy játék közben csevegni, arra a célra még így is megfelelhet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Reaper 500 egér

Elérkeztünk hát a legkisebb csomaghoz, ami a Reaper 500 személyében egy vezetékes cincogónak adott otthont. A közkedvelt, méhkaptárra emlékeztető mintázattal ellátott egér nem rejteget semmit, apró résein ugyanis gyakorlatilag teljes egészében belátunk burkolata alá. Vagyis pontosabban csak belátnánk, ha nem takarná el nagy részét egy tojásra emlékeztető, uRage logóval ellátott fehér töltelék, ami a PC-hez csatlakozva azonnal megtelik színekkel. Ez persze csak a fényjáték egyik fele, ugyanis ezzel együtt a Reaper 500 alján körülfutó sáv is világítani kezd, az utcai versenyek rongyosra tuningolt, neonfényben uszó verdáit idézve. Az 1000 Hz-es és akár 10,000 DPI-s apróság kialakítása nemcsak mutatós, de rendkívül kézreálló is, ráadásul pehelysúlyának köszönhetően szinte magától suhan az egérpadon, bal oldalán pedig két extra gombot is találunk. A Reaper 500 összességében egy mutatós, egyszerű, precíz és kimondottan könnyű egér, ami baráti árcédulájával (12 799 Ft) bármilyen célra jó választás lehet.