pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A számtalan különböző hardver közül, melyeket eddigi Gurus pályafutásom során kipróbáltam, a gépházak képviselték azt a kategóriát, mellyel egészen eddig nem volt dolgom, és azt, hogy egészen pontosan meddig lehet elmenni kényelemben, minőségben, azt leginkább csak sejtettem, néha egy-egy látványosabb konfigot megpillantva. Végül az esély és a szükség ismét találkozott, és pont akkor nyílt lehetőség a minőségi, felső kategóriás termékeiről ismert Fractal legújabb, Define 7 házának tesztelésére, amikor az éveken át jól bevált kis Sharkoonom elkezdte megadni magát, és gyanús zajok kíséretében néhány kontakthibára utaló tünettel hozta rám a frászt.

fractal-define-7-pcguru-1.jpg

Páncélszekrény

A legelső tapasztalatom a Define 7-el még kibontását megelőzően a súlya volt – kicsivel több mint 13 kilót nyom, méretes csomagolásában pedig a mellé pakolt alkatrészes dobozzal együtt (melyben csavarok és kábelkötegelők mellett egy alternatív háztető és négy meghajtótálca kapott helyet) még egy-két kilóval többet is ennél –, bepakolása és hordozása így a megszokott hardvercserés műveletek helyett inkább a legutóbbi költözködésemet idézte fel. A csomagolás eltávolítását követően már első pillantásra, pusztán a külcsín alapján világos, hogy minek is köszönheti ezt a tisztes súlycsoportot: fekete acél, 24x47,5x54,7 cm-es méretek, jobb oldalán vastag, edzett üveggel, a szellőzés és hűtés érdekében ajtóként nyitható előlappal, az üvegablakon keresztül pedig jól láthatóan három darab 140 mm-es ventillátorral (kettő elől, egy hátul). Elegáns, letisztult dizájn, a kimondott gamer hardverek jellegzetes neonvilágításától teljesen mentesen, az első ventilátorok előtt pedig egy komplett porszűrő ráccsal a bent tárolt hardver védelme érdekében. A bekapcsológomb, valamint a különböző csatlakozók a tetőn kaptak helyet: 2 db USB 2.0, 2 db USB 3.0, egy USB-C és jack csatlakozók sorakoznak egymás mellett.

fractal-define-7-pcguru-2.jpg

Csere-bere

Az összeszerelés során mutatkozott meg a Define 7 igazi erőssége: a nagyfokú modularitás. Méretéből fakadóan eleve igen széles a lehetőségek tárháza, hogy pontosan miből mennyi kerülhet be a burok alá, ám a tervezők igyekeztek mind a testreszabhatóságot, mind a szerelés folyamatát, mind az egyes hardverelemek elhelyezését annyira megkönnyíteni, amennyire az csak lehetséges. A ház mindkét oldala és teteje lepattintható, a kapocs pont elég erősen fogja a lemezeket ahhoz, hogy egy véletlen ütődéstől, koccanástól ne essenek le, ugyanakkor mind eltávolításuk, mind visszapattintásuk minimális erőfeszítést igényel csak. A ház alsó része egy külön ráccsal védett a tápegység és a merevlemezek/alsó hűtés számára, a fennmaradó “fő” terület képes befogadni az ATX, mATX, mITX, eATX alaplap-típusok bármelyikét. Hogy emellé pontosan mi kerül be, az viszont szinte már csak a fantáziánkon múlik. Alapvető szabály, hogy a Define 7-ben a ventilátor és a merevlemezek helyei cserélhetőek: a default elrendezésben csak kettő darab 2.5-ös meghajtónak van hely, a házzal kapcsolatos egyetlen komoly fenntartásom pedig ahhoz kötődött, hogy bárhogy is kerestem, nem találtam helyet a DVD meghajtóm áthelyezésére. Ez azonban mint kiderült, csak részletkérdés, a ház belső panelének előre húzásával és a tápegység melletti szabad helyek kiaknázásával akár összesen 14 darab 2.5/3.5-ös meghajtónak is helyet biztosíthatunk, az előlapi ventilátor pedig egy fokkal lejjebb helyezhető, az előlap porszűrő rácsának legfelső része eltávolítható, hogy a helyére egy DVD meghajtó kerüljön. 

fractal-define-7-pcguru-3.jpg

Ha valakinek viszont a hűtés a fontosabb, mind a ház aljába, mind a tetejére méretes ventilátorok helyezhetőek (a tetejére 4 x 120 mm vagy 3 x 140 mm, viszont ebben az esetben mindenképp le kell cserélni a ház tetejét a porszűrős, nyitott változatra, az aljába pedig 2 x 120/140 mm-es mehet). A határ kis túlzással csak a csillagos ég, a tervezők azonban számos, célirányosan optimalizált kialakítást is ajánlanak a hivatalos felhasználói kézikönyvben. Ezen a ponton jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis mennyire válhat kaotikussá az elrendezés a gép belsejében, ám aggodalomra ezen a téren sincs ok: a Define 7 belseje ugyanis rengeteg kijelölt kábelvezető részt tartalmaz, melyek használata ugyan opcionális, ám kifejezetten érdemes élni velük: nem túlzok, ha azt állítom, hogy a kábelezés eddig egyetlen gépházamban sem sikerült ennyire átláthatóan, esztétikusan.

fractal-define-7-pcguru-4.jpg

A bekapcsolás előtt fel voltam rá készülve, hogy méretéből és hűtéséből fakadóan a háznak brutális hangereje lesz majd (számos gamer ház legnagyobb hátránya), ám hála az acélpanelokba épített zajszűrőknek, még ha esetleg az előlap ajtaját nyitva is hagytam, szinte elhanyagolható volt a hangerő: a lecserélt, régi Sharkoon házam fénykorában zajosabb volt, a zajtompítás pedig még az alternatív, nyitott tetőbe is bekerült. Mindent összevetve, tapasztalataim a Define 7-el, szinte teljes mértékben pozitívak: bár árcímkéje alapján egyértelműen a drágább, premium kategóriát képviseli, ha valaki hosszú távra tervez, és nem szeretné, hogy a bepakolt hardverek méretének, mennyiségének, zajának a gépház szabja meg a határt, a Define 7 egyértelműen kiváló választás.