Napjainkban a játék sajnos egyáltalán nem olcsó mulatság, főleg akkor nem, ha az ember valami komolyabb hardveren szeretné élvezni a legújabb AAA kategóriás címeket. A nagyobb teljesítményű gépeknek ugyanis enyhén szólva is megkérik az árát, azonban kisebb vigasz lehet, hogy ezekben az esetekben a pénzünkért tényleg egy valódi erőművet kapunk. Jól példa erre a nemrég nálunk járt MSI GS66 Stealth is, ami igaz, hogy egy millió forintba kerül, de cserébe nincs olyan játék, ami meg tudná szorongatni.

img20210924121854.jpg

Lopakodó sárkány

Ahogy a neve is mutatja, az MSI GS66 Stealth egy kifejezetten visszafogott kialakítású laptop, főleg gamer mércével mérve. Az agresszívan letört élek és a keresőreflektorokat is megszégyenítő fényerősségű RGB LED-ek így elmaradnak, ezek helyett egy letisztult, relatív vékony, matt fekete gépet kapunk a pénzünkért, amin mindössze a gyártó sárkányos logója jelzi, hogy ezt a masinát bizony játékra szánták.

Magára a kialakításra nem lehet panasz, avagy a prémium minőség egyből érződik, mihelyst kézbe vesszük a laptopot. Az MSI GS66 Stealth ugyanis kecses kialakítása ellenére is egy elég masszív darab: a kijelző például csak minimálisan rezeg be, és a billentyűzetet sem lehet nagyon lenyomni, hiába is próbálkozunk. Utóbbit egyébként kifejezetten kényelmes használni: az egyes gombok viszonylag rövid utat járnak be, de cserébe nagyon határozott a nyomáspontjuk, így gépelni és játszani egyaránt remekül lehet az MSI laptopján.

img20210924122034.jpg

Csatlakozók terén sem fogták vissza magukat a mérnökök: az MSI GS66 Stealth bal oldalán a töltő bemenet mellett egy USB-C, egy HDMI és egy sima USB port található, míg a jobb oldalra egy hálózati csatlakozó, két USB csatlakozó, egy USB-C csatlakozó és egy jack 3.1 csatlakozó került, így bőven lesz lehetőségünk saját egerünket vagy fülesünket a laptopra kötni. Utóbbira egyébként elég nagy szükség is van, a laptop beépített hangszórói ugyanis nem a legjobbak, használatuk épp ezért csak végső soron ajánlott.

Ami pedig a kijelzőt illeti, az MSI GS66 Stealthnek ezen a téren sem kell szégyenkeznie. A nálunk járt modellbe egy 15,6 colos, QHD (2560x1440 pixeles) felbontású, 165 Hz-es képfrissítési rátájú IPS panel került, ami mind játék, mind egyéb tartalomfogyasztás során remekül tette a dolgát. A képek élesek, a színek pedig kontrasztosak a kijelzőn, ráadásul a gyártási technológia miatt a betekintési szögek is remekek, ami akkor jöhet jól, ha valamiért játék közben nem tudunk pont a laptop elé ülni.

img20210924122356.jpg

Elszabadul a szörnyeteg

Már korábban is említettük, hogy az MSI GS66 Stealth ára igencsak borsos, azonban ezért a pénzért elég durva teljesítményt kapunk. A nálunk járt gépben egy 8 magos és 16 szálas Intel Core i7 11800H processzor lapult, ami mellé a gyártó még hozzácsapott egy Nvidia GeForce RTX 3080-as videokártyát, 32 GB RAM-ot és egy 1 TB-os SSD-t is. Ez a konfiguráció papíron enyhén szólva is meggyőzőnek mondható, és várakozásainknak megfelelően a gyakorlatban sem igazán találtunk olyan játékot, ami kifogott volna rajta.

A laptopon a Resident Evil Village például 140 fps-t hozott 1080p-s felbontásban és a legmagasabb grafikai beállítások mellett, míg a Days Gone-ból 110 fps-t, a Cyberpunk 2077-ből 70 fps-t, a Controlból pedig hasonló körülmények között 75 fps-t tudtunk kisajtolni. Sőt, a GS66-nak még a Crysis Remastered meme módja, a Can It Run Crysis? sem jelentett akadályt, itt átlagban 65 fps-t mértünk, bár hozzá kell tennünk, hogy a hűtés mindeközben már nagyon szenvedett.

img20210924122301.jpg

Az RTX 3080-as videokártyának hála pedig a sugárkövetés világába is bátran belekóstolhatunk, ha olyanunk van. A Resident Evil Village például bekapcsolt ray tracing mellett 70-80 fps körül ingadozott, míg a Cyberpunk 2077-ből nagyjából 55-57 fps-t tudtunk kisajtolni, a Control pedig átlagosan 50 fps-t hozott ilyen üzemmódban.

Ennek a komoly teljesítménynek azonban ára van. Azt igazából csak mellékesen említjük, hogy az MSI GS66 Stealth aksiról csak pár órát bír, mert ez egy megszokott jelenség a gamer laptopoknál, a gép hangja azonban már egy fokkal komolyabb probléma. A notebook ugyanis ezen tulajdonságával még a játékos rétegből is kiemelkedik: a ventillátorai már alapesetben is elég hangosak, ha pedig nekiállunk játszani, akkor szinte azonnal magasabb fokozatba kapcsolnak, és úgy zúgnak, hogy ember legyen a talpán, aki azt füles nélkül hosszú ideig tudja hallgatni.

img20210924121620.jpg

Azoknak, akiknek nem játék a játék

Az MSI GS66 Stealth azonban a fenti apróbb hiányosságai ellenére is egy brutális erőműnek mondható. Az egyszerű, elegáns kialakítás már önmagában is szemet gyönyörködtető, a gépházban lapuló hardvernek hála pedig a gép nemcsak szép, hanem egyben piszok erős is. Mindennek azonban ára van, és nem is kevés: a nálunk járt modell például nagyjából 1,1 millió forintért kapható hazánkban, így az MSI GS66 Stealth elsősorban azoknak ajánlható nyugodt szívvel, akik kompromisszummentesen szeretnének játszani, és ehhez elég mélyen a zsebükbe is tudnak nyúlni.