• Bergendy Péter (A vizsgaTrezor) c. filmjét nevezi Magyarország az Oscarra
  • Október 28-án debütál mozikban a mű
  • A spanyolnátha-járvány idején játszódó filmben egy fotós kerül rémisztő kapcsolatba kísértetekkel

Ismét megindul a fesztiválszezonra való nevezési hullám. Jövő márciusban rendezik a világ legnagyobb érdeklődéssel övezett filmes eseményét, a 94. Oscar díjátadót, amin nemzetközi film kategóriában szokás szerint indulhat magyar alkotás is. A Nemzeti Filmintézet (NFI) friss bejelentése szerint hazánk a korábban A vizsgát és a Trezort is jegyző Bergendy Péter Post Mortem című friss horrorfilmjét indítja a rangos versenyen – közölte az MTI.

A döntést az NFI filmszakmai bizottságának tagjai, Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező (Mindenkiés Novák Emil operatőr hozták meg. Mintegy húsz idei magyar mozifilm közül választották ki a nyertest.

Egy I. világháború után játszódó kísértettörténetet vittek vászonra az alkotók. A spanyolnátha-járvány idején járunk, amikor egy fotós azzal keresi a kenyerét, hogy képeket készít az elhunytakról, megörökítve őket még élő szeretteiknek. Hősünk természetesen nem játszhat büntetlenül a természetfelettivel, és egyre veszélyesebb szituációkba keveredik. Alább láthatjátok a Klem Viktor, Hais Fruzsina, Schell Judit, Reviczky Gábor, Anger Zsolt és Hámori Gabriella főszereplésével készült opusz előzetesét.

A számos nemzetközi díjat bezsebelő alkotás széles körű bemutatója a járvány miatt régóta várat magára, október 28-án viszont biztosan mozikba kerül a film. Érdekesség, hogy a hazai mozgóképes kultúrában rendhagyónak nevezhető digitális látványelemekben bővelkedik a Post Mortem. A film 524 snittjében van számítógépes trükk, melyek Benyó Zoltán VFX supervisor vezetésével 10 hónapig készültek. A maszkmester Hámori Dániel volt, a kaszkadőröket pedig Kósa László kaszkadőrszakértő irányította.

postmortem-film-2020.jpeg
(A kép forrása: Port)