• Kiszivárgott képeken az Intel Xe
  • A 2021-es tervekről is pletykálnak már

Az Intel mostanság nincs egyszerű helyzetben, de ez nem jelenti azt, hogy ne igyekezne felvenni a kesztyűt a konkurenciával minden téren. Egyik oldalon a már piacon levő processzoraik árát csökkentik az érkező Zen 2 teljesítménye láttán, másik oldalon gőzerővel fejlesztik saját videokártyájukat is, melyről egyelőre annyit tudtunk, hogy várhatóan jövőre érkezik - most egy szivárgásnak köszönhetően már áthatjuk is az Intel Xe-t.

intel-gpu-2020.jpg

A 10 nanométeres csíkszélességen készülő GPU képei az Intel China berkeiből erednek, úgyhogy hacsak nem szándékos félrevezetésről van szó, hitelesnek is tekinthető a forrás. Mivel azonban csak egy renderről van szó, korántsem biztos, hogy végleges dizájnról van szó, mindenesetre vagányul fest a kártya, annyi szent. Sok mindent ezen kívül nem lehet leszűrni a képek alapján, mindenesetre a 2×8 pines tápellátás alapján nem csak reggelire kér majd kakaót a kicsike.

intel-xe-gpu-render-02.jpg

További pletykák szerint a 2020-ban megjelenő Xe után sem ül az Intel a babérjain, 2021-re már érkezik a második generációs Xe. Ha hihetünk a híreszteléseknek, akkor 7 nanométeres litográfiával és hardveres ray-tracing támogatással.

A jelek szerint tehát mindegy, hogy ki mit gondol az Nvidia által megkezdett sugárkövetés szükségességéről, mindenki a cég nyomában jár: az AMD eleinte csak legyintett, de a szóbeszéd szerint csak előrehozták a hardveres támogatás fejlesztését, az újgenerációs konzolok pedig szintén a technológiával reklámozzák magukat, és most az Intel is erősíti a sort. Aztán persze meglátjuk, hogy a gyakorlatban mire lesz képes a technika, de ami keveset eddig láthattunk belőle, az azért meggyőzőre sikeredett.

intel-xe-gpu-render-01.jpg