Pont az a szép a képregényekben is, mint ami például a videó- vagy társasjátékokban, avagy a számtalan ötlet és látásmód tetszőleges keveredése, aminek semmi sem szabhat gátat, hiszen ilyen formában szinte bármit meg lehet álmodni és teremteni, nemcsak azt, ami a való világban lehetséges. Természetesen ebben az iparágban is megvannak azok az alkotások, amik kevésbé mernek kimozdulni a megszokott és sikeres toposzok közül, azonban a Fumax újdonságai között felbukkanó koreai manga és Neil Gaiman kötete sem ilyen, sőt…  

The Hellbound – Út a pokol felé 1. 

  • Író: Jon Szang-Ho
  • Rajz: Csoi Gjuszok
  • Oldalszám: 312
  • Ár: a kiadó webshopjából 3595 forint

Egy üzenet, amely tudatja a címzettel, hogy a pokolra kerül, sőt még a pontos időpont is kiderül belőle. És mielőtt azt hinné valaki, hogy ez csak egy rossz tréfa, sajnos nem erről van szó. Ugyanis újra és újra félelmetes szörnyek jelennek meg a semmiből, majd lerombolva környezetüket, áttörve mindenen, darabokra szaggatják áldozataikat. Mindeközben egy szekta és annak már-már megváltóként kezelt vezetője az emberek bűneiről és megváltásról beszél, míg a tanokon megkapaszkodó, szélsőségesebb fanatisták nem rettennek vissza a fizikai erőszaktól és az emberek vegzálásától sem. És bizony, úgy tűnik, hogy a gyilkossági ügyekben eljáró nyomozók egyike személyesen is érintett, hiszen fiát is utolérte a szekta.   

Érkezik a megváltás?

Reméljük, mert a The Hellbound – Út a pokol felé 1. kötete nyitottan hagy számos történeti szálat, így kifejezetten kíváncsivá teszi az olvasót, bár ez már az első oldalaktól igaz. A cselekmény nagyon szépen folyik a saját medrében, érdekesnek tűnő karakterekkel, akik között a fennálló viszony is egyre jobban bemutatásra kerül. Ahogyan pedig maga a pokoli fenyegetés tárul elénk, az, mégha nem is rémisztő, de mindenképpen kellemetlen és felkavaró, ahogy az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdések sora. De nemcsak a történet számít, hanem a külső is, hiszen a fekete-fehér manga bámulatos látványvilággal bír. A hátterek mintha csak fotók lennének, azokban elmerülve is hosszú percekig nézhetünk egy-egy képkockát, de emellett minden más is a helyén van, ezzel egy igazán igényes kiadvánnyal gazdagítva és átvitt értelemben szinesítve a kínálatot. Nem mellesleg, horrorrajongóknak érdemi információ lehet, hogy a mangáért az a Jon Szangho felel, aki a Vonat Busanba című, kiemelkedő horrorfilmet készítette, sőt a The Hellboundból a Netflixen sorozat is megtekinthető. Várjuk a második kötetet, mert az első remek témát kínál remek megvalósításban.

A mágia könyvei

  • Író: Neil Gaiman
  • Rajz: John Bolton és mások
  • Oldalszám: 200
  • Ár: a kiadó webshopjából 5995 forint

Neil Gaimant jó eséllyel már itthon sem kell senkinek bemutatni, elvégre, ha más nem, hát képregény-rajongóként a Sandman keményfedeles sorozat megjelenésének híre eljutott mindenkihez, méghozzá nem véletlenül. Amellett, hogy a szerző a modern képregények és művészetek egyik meghatározó alakja, aki (szó szerint) sajátos álomvilágával tűnik ki a sorból, maga a Sandman is műfajának modern klasszikusa, amely a folklórt, a popkultúrát és a mondákat keveri egybe, elképesztő érzékkel. Ezúttal pedig több más története is megelevenedik egyetlen sztoriban, hiszen a négyrészes The Books of Magic innen és onnan is hoz egy kicsit, számos ismerőssel futhatunk össze benne, és mindez hihetetlenül jól áll neki.

A történet középpontjában egy fiúcska, Timothy Hunter áll, aki néhányak szerint a világot változtathatja meg, ha a mágia útjára lép. Így ez a kis társaság úgy gondolja (legalábbis a többség), hogy tanítani kell, bemutatva neki a mágia világát. Többek között John Constantine (egyik ismerősünk) is így véli, aki összefogva a többiekkel, számos világot és kultúrát, valamint mágiahasználót bemutat az ifjúnak, hogy tisztában legyen vele, mire vállalkozik. És ugyan a fiú körül sötét felhők is gyülekeznek (a jóslatok és idővonalak szerint akár a világvégét is elhozhatja), végig ott a kérdés, hogy vajon a látottak és hallottak, illetve a tapasztalatok milyen irányba viszik Timothy fejlődését. Persze mentorainak a gonosz erőkkel is össze kell közben csapniuk, elvére azok is a srácra pályáznak, de ez már csak így megy a varázslatok és intrikák világában.

Mágikus utazás

A mágia könyvei is egy olyan kötet a Fumaxtól, amit érdemes mindenkinek a polcra tennie, ha a különlegességeket is szereti. Bár nem egy Sandman, hiszen annak komoly témájával és nagyszabású megvalósításával nehéz bármilyen képregénynek versenybe szállnia, de nem is akar azzá válni, inkább csak egy érdekes pillanat időből és térből, mikor valaki éppen naggyá válhat, az ehhez vezető úton pedig néhány különleges alak segíti. Különleges alakokból egyébként sincs hiány, ahogy helyzetekből sem, miközben mindent átsző a mágia és a fantázia, és ehhez a négy fejezet négy rajzolója is asszisztál, akik szépen megelevenítik ezt a különleges sztorit. Bevezetővel, ajánlással, a boszorkányüldözéseket idéző metszet-jellegű grafikákkal, ez is egy igényes és izgalmas kötet, ami megéri az érte elkért összeget.

Ez volt az eddigi felhozatal, és most már semmi nem tarthat vissza attól, hogy legközelebb Spider Jerusalem lezáró kalandjai kerüljenek sorra, persze Thor és az Orgyilkos osztály társaságában.