Szinte minden szuperhős és szuperhősöket magába tömörítő csoportosulás életében vannak igazán komoly krízisek és igen nagy drámák, melyek nemcsak a közkedvelt hősök és hősnők emberi oldalát és sebezhetőségét mutatják be, de azokét is, akik a háttérben rettegve figyelik a híreket és várják haza szeretteiket, rendszeresen arra gondolva, hogy mi van, ha a világ megmentése egyszer balul sül el, és többé nem lesz már, akiről a méltató és hőstetteket bemutató cikkeket lehet összegyűjteni. Ám kevesebb szó esik arról, hogy a legtöbben miért nem vállalják igazi arcukat és nevüket, miközben a jóért cselekszenek: hiszen nemcsak ők kerülhetnek veszélybe, de pont azok is, akik félve várják hazatérésüket. Mert mi van, ha egyszer valaki úgy próbálja földre kényszeríteni a szuperhősöket, hogy sorra kivégzi azok szeretteit? Őket ki védi meg, míg az új istenek a világot védelmezik? Erről (is) szól a Meghasonlás

Identity Crisis: Meghasonlás

  • Író: Brad Meltzer
  • Rajz: Rags Morales
  • Oldalszám: 248
  • Ár: a kiadó webshopjából 7195 forint

Merthogy igen hamar bekövetkezik az, ami leginkább rémálomba való: az egyik hős feleségét meggyilkolják a saját lakásában, méghozzá meglehetősen különös körülmények között. Mivel a párost és a nőt mindenki szerette, a hősök egy része ezúttal nem követi a protokollt. De nem véletlenül. Mert mint kiderül, történt valami a múltban, amiről még Flash vagy Superman sem tud, és ami a Liga és a világ előtt is rejtve maradt. Egy olyan közös elhatározás, melyet tett követett, és amire egyikük sem büszke. Ami a nagyobb baj, hogy talán ennek a következményei zajlanak le, miközben sorra kerülnek a többiek hozzátartozó is, akik mind rejtélyes támadások áldozatává válnak. De vajon ki lehet az elkövető? Mi történt a múltban? Mennyi titkolnivaló és sötét folt lehet a világunkat védelmező szuperhősök életében, amit még kibír a lelkük és szövetségük? 

Meghasonlás

Kiváló cím és kiváló téma, amivel korábban nem sokan foglalkoztak, főleg, hogy részben olyan szereplőkkel sikerül megközelíteni, akik kevésbé népszerűek, kevesebbet szerepelnek közismert társaiknál. Ettől függetlenül néhány oldallal sikerül megteremteni a hangulatot, majd legalább egy kicsit elszomorítani az olvasót, hogy egy jól időzített gyomrosnak hála már ő is az elkövető fejére pályázzon. És ekkor kerülnek elő a régmúlt bűnei, miközben úgy tűnik, egy nagy összeesküvés részleteit látjuk, mialatt valaki nem kevés pénzt és energiát áldoz arra, hogy sorban elintézze a főszereplők hozzátartozóit. De van itt egyéb dráma is, akár egy válás utáni kapcsolat bemutatása, egy régen várt apa-fia találkozás vagy éppen mások egymásra találása és a többi. És pont ettől az emberi oldaltól olyan remek az Identity Crisis. No és persze más miatt is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert természetesen a látvány is rendben van, sőt több mint rendben van. A karakterek megrajzolása látványos, megvannak a hősies pózok, de akár az érzelmeket is jól le lehet olvasni az arcokról. Rags Morales eleve jó munkát végzett, de a kötetben, extraként, a fiatalon elhunyt Michael Turner munkáit is megtaláljuk a teljes, hétrészes, méltán híres és sikeres minisorozat és a Joss Whedon előszava mellett. Izgalmas és rejtélyekkel teli, nem kevés nehéz pillanattal rendelkező történetről van szó, ami a szuperhős-sztorik toposzaitól nem teljes mértékben szakad el, de így is elég egyediséget és erős pillanatot tartalmaz ahhoz, hogy ott legyen a rajongók és képregény-kedvelők polcán. 

Hamarosan a The Hellboundról és A mágia könyveiről is érkezik a cikk, miközben már nagyon várjuk a Transmetropolitan záró kötetét. Hamarosan visszatérünk!