A G1, avagy az 1984 óta rendkívül népszerű Transformers-franchise nem először kap hazai megjelenést, kiváló példa erre az óriásrobotos univerzumot képekben és izgalmas infókkal bemutató Képes útmutató, amit szintén a Fumax jelentetett meg, de a képregény már évtizedekkel korábban is ismert volt a magyar rajongóknak. Merthogy a Semic-es ősidőkben már kapható volt itthon néhány füzet, ami sikerrel megágyazott a rajongásnak, pláne, hogy egyből Pókemberrel közösen sikerült bemutatni a járművé alakuló kibertroni alakulatot. Hogy külföldön a kis drágák már olyan keményfedeles sorozatot is megértek, mint itthon a Marvel, DC és külön még Batman is, azt inkább hagyjuk, mert az ember csak elszomorodik rajta, annyi azonban biztos, és ez már örömre akad okot, hogy Shane McCarthy nagyszabású sztorija, a Hail Megatron immáron magyarul is élvezhető.

Transformers: Éljen Megatron!

  • Író: Shane McCarthy
  • Rajz: Guido Guidi
  • Oldalszám: 432
  • Ár: a kiadó webshopjából 9995 forint

A szerző egyébként némi eszmefuttatással indítja a kötet, aminek mondanivalójával személy szerint annyira nem értek egyet, inkább takarózásnak és mismásolásnak érzem azzal kapcsolatban, hogy valaki esetleg a gonosz vágyait vagy betegebb gondolatait a megtorlástól/büntetéstől való félelmében elnyomja, de közben azért azt mondogatja, hogy “mind szeretnénk gonosszá válni, nem szeretjük a jók győzelmét, blablabla”. Ahamm, nem, az van, hogy nem véletlen a népmesék és mondák óta a hős győz és a gonosz elnyeri méltó büntetését toposz, hiszen ez hozza el a hagyományos értékrend szerinti katarzist és megváltást, amit persze megelőzhet a rossz diadalmenete, de ez ahhoz kell, hogy utána a jó helyreállítsa a megzavart állapotokat, és az olvasó/néző számára is elhozza a megváltást. Szóval az értelmezést és magyarázatokat/okokat én másképpen látom, de alapvetően ezzel nincs is probléma, megváltásból és katarzisból azonban igen kevés jut ebbe a kötetbe, ami már a címével is a gonosz eljövetelét és győzelmét hirdeti. Nem véletlenül.  

A szabadság minden érző lény joga

Merthogy Megatron és Üstökös, díszes kompániájukkal, már a nyitányban is a Föld felszínét és az emberek városait tapossák, illetve magukat az embereket, miközben kő kövön nem marad, egy élet sem számít. És bár a hadsereg próbál szembeszállni az Álcákkal, egyszerűen semmire sem mennek, meg sem tudják őket sebezni, miközben egységeik védtelenek a robotok támadásaival szemben. Hogy ez hogyan lehetséges? Nos, szépen lassan kiderül, hogyan sikerült elintézni az Autobotokat, akiknek életben maradt harcosai a Kibertronra lettek zárva, a haldokló Optimus Fővezérrel, aki nélkül még a jók is lassan egymás torkának esnek. Így tehát alig van remény, mikor az Álcák sorra tizedelik a lakosságot, elnyúlva a legfontosabb emberekig, közben szétszakítva családokat. De talán mégis van egy apró reménymorzsa, hiszen miközben Megatronék között egyre nagyobb széthúzás érezhető, az Autobotok is szervezkednek, hogy kijussanak börtönükből.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egy áll, egy elesik

Mielőtt a sztorira térnék ki, muszáj szót ejteni a külsőről, mert a Transformers: Éljen Megatron! egész egyszerűen fantasztikusan néz ki, elképesztő képekkel és színekkel viszi a történetet megelevenítő vizualitást. Nagyjából olyan, mintha egy anime vagy rajzfilm futna, csak éppen képekben. És bár a kötet végén más típusú, rövidebb sztorikat is kapunk, egy-egy karakterre összpontosítva, a fő cselekmény abszolút elviszi a hátán a gyűjteményt, amit már csak a külseje miatt is megéri megvásárolni. De nemcsak amiatt. Mert ez egyébként is egy bitang erős sztori, amivel a rajongóknak és a képregény-rajongóknak is illik próbát tenni (jöhetne egy minikkel megpakolt társas is). A látványos külső mellé nagyon izgalmas helyzetek társulnak, nem kevés elkeseredettséggel és drámával, már-már végleg megfosztva az olvasót a reménytől. Időközben személyesebb emberi és Autobot drámákat is láthatunk, persze utóbbiak azért kevésbé viselik meg az embert, de na, ebben a képregényben is bőven van depresszív tartalom, azt meg kell hagyni.  

Ebben is? Bezony, merthogy kiváló volt az időzítés, hogy az Identity Crisis: Meghasonlás is mostanság jelent meg, ami szintén megér egy misét. Hamarosan arról is érkezik a cikk, ahogyan a The Hellboundról és az A mágia könyveiről, miközben már nagyon várjuk a Transmetropolitan záró kötetét is. Hamarosan visszatérünk!