Bár a Sunstone-t is szívesen láttam volna, nem kevésbé örülök, hogy a Fumax a Harleen egyértelműbben megjósolható fogadtatása után a Death Vigil képében kicsit nagyobb kockázatot vállalt, elvégre a sötétebb és misztikus sztorikat kifejezetten kedvelem. Ráadásul a néhol fárasztó, néhol kifejezetten jó poénok mellett a teljes, 8 részes sorozat még némi gamer-vonalat is tartalmaz.

Death Vigil – A Virrasztók

  • Író: Stjepan Šejic
  • Rajz: Stjepan Šejic
  • Oldalszám: 248
  • Ár: 8995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Noha az elején még nem annyira tudtam, hogy mire számítsak, mikor Samuel egy balul elsült védelmi kísérlet során otthagyja a fogát, majd második esélyt kap a kaszástól, egyből izgalmassá válik a sztori, ahogy megismerjük a következő történeti szál két szereplőjét. A romantikus vacsora hangulata ugyanis igen komoly változáson megy át, ahogy a szerelmespár kiér a temetőbe, és innentől kerülünk képbe (majdnem) mindennel, ami a Death Vigil sajátos sztoriját nyújtja.

Haláli a csaj 

Merthogy itt bizony a kaszás egészen emberi, sőt kifejezetten szimpatikus és anyáskodó típus, aki nem mellesleg az emberiséget védi, nemcsak a nekromantákkal, de az általuk megidézett szörnyetegekkel és a még náluk is ősibb legfőbb ellenséggel szemben. Csapata pedig egykori emberekből áll, akik egyszer már meghaltak, de Bernie újabb esélyt adott nekik, hogy a fátyol és a speciális erők segítségével valóban kihasználják sajátos képességeiket, amik egy-egy egyedi relikvia társaságában alakulnak ki. 

És bizony ezekkel a fegyverekkel komoly pusztítást lehet véghezvinni, nem mellesleg van is kivel küzdeni, elvégre a suttyó sátánistáknál sokkal komolyabb ellenfelekbe is bele lehet futni az éjszakai temető sötétjében, ahol az árnyak nem ritkán valódi démonok, kiktől még akár a Virrasztók is félnek. De éppen ezért dolgoznak együtt, csapatként, sokszor nagyon emberi kapcsolatokat bemutatva, aminek köszönhetően azért többen is kellemetlen titkokat rejtegetnek a múltból, ahonnan az ősi írásoknak hála valami minden eddiginél félelmetesebb akar előtörni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Izgalmasan hangzik? Bár előfordulnak klisék is, illetve a koncepció a különleges csapattal és misszióval azért egyáltalán nem ismeretlen, de a karaktereknek és egy-egy helyzetnek köszönhetően maximálisan szerethető az eredmény, aminél egy-egy favicc és a sajátosan morbid humor abszolút segíti a beleélést. Pláne, amikor gamer témájú dolgok kerülnek szóba, ami még ettől a valóságon alapuló, fantasy-horror világképtől sem áll távol. A rajzok rajzfilmesek-festményesek, jól néznek ki, el lehet veszni a részletekben, amit különösen szeretek, fontosnak tartok. Nem mellesleg van esély a folytatásra, amit várok szeretettel, mert ezt is élvezetes és izgalmas volt olvasni. Simán el tudnék képzelni belőle egy élőszereplős vagy animációs sorozatot, esetleg egy filmet. Mindehhez természetesen nagyszerűen passzol a megszokott Fumax-minőség, a HC kötet, aminek a végén borítókat is találunk.

Az új Sandman, Thor és Batman már nálam, azokról is érkeznek a cikkek, illetve már itt a The Hellbound, hamarosan pedig várható a Transformers: Éljen Megatron!, az Identity Crisis, és az új, limitált Ezüst Utazó, valamint a szintén limitált Punk Rock Jézus. Szeretettel várjuk az újabb kiadványokat, és ahogyan írtam, akár a Sunstone is jöhetne, ha már egyszer Stjepan Šejić munkásságáról van szó.