Az ügyes című (Ólom és arany: a vadnyugat bandái) külső nézetes céllövölde ha akarná, sem tudná titkolni, hogy múzsái sorában első helyen a Team Fortress második felvonását bírja. Az elsősorban online, kaszt- és csapatalapú móka (lesz egy offline része is, amolyan gyakorlóterepként, ahol botok ellen küzdhetünk egymagunkban vagy kooperatívan), mint neve is mutatja, a regényes-legendás vadnyugatra kalauzol el minket, és lehetővé teszi, hogy újraéljük gyerekkorunkat: bankot rabolhatunk vagy épp párbajozhatunk a poros főutcán délidőben, mindezt klasszikus-autentikus fegyverekkel, ruhákban és helyszíneken, legyen az egy álmos kisváros, bánya, ranch vagy erőd.

Hasonlóan a TF2-höz, a készítők itt is arra koncentrálnak, hogy olyan játékot alkossanak, ahol fontos a csapatjáték, és ezt különféle megoldásokkal, jutalmakkal fogják erősíteni és honorálni. Ilyen érdekes metódus a szinergiahatás: ha összefogunk egy társunkkal, az egy adott területünkön minket is erősít. Például ha magunk mellé veszünk egy trappert, aki a tipikus prémvadász női megfelelője lesz (és amúgy a mesterlövészünk), megnövekszik az esélyünk a kritikus sebzésre, vagy egy robbantós szakival (blaster) összeállva a védelmi szintünk növekszik (ő egyébként egy kétcsövű puskával van ellátva, ám természetesen a fő fegyvere a dinamitrúd, amit messzire el tud hajítani). Ha már említettem két kasztot, álljon itt a másik kettő is: a deputy a klasszikus értelemben vett harcos, ismétlőkarabélya közepes és nagy távolságra is halálos veszélyt jelent, ráadásul meg tud jelölni egy célpontot is, így a többiek könnyebben levadászhatják azt, szinergiája pedig a sebzést növeli. A negyedik koma a gunslinger, akiről annyit tudunk, hogy ő a pisztolyok forgatásában jeleskedik, azaz a tipikus párbajhős.

Lead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkákLead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkák


Lead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkákLead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkák

A grafikáért a GRIN Diesel Engine felel (ami nem csoda, hiszen a stockholmi csapat soraiban megtaláljuk az időközben megszűnt GRIN jó pár tagját), amelyet ugye olyan címekben ismerhettünk meg, mint a Bionic Commando és ennek Rearmed változata, vagy a Ghost Recon Advanced Warfighter. A motor tudását is kiaknázzák a srácok, néhány játékmód küldetéseinek célja közt például bizonyos építmények, tárgyak elpusztítása szerepel, ám általánosságban is elmondható, hogy a pályák egy része dinamikus lesz, így egy felrobbantott lőporos hordó gyorsan lebonthatja egy kempelni szándékozó mesterlövész fedezékét.

Apropó pályák, néhányra szintén fény derült már. A Bad Blood Valley egy sziget, amelyen egy csapat pionír vert szekértábort, ám csapdába kerültek, amikor a földdarabra vezető két híd összeomlik (nem magától persze). Itt két játékmódban vehetünk részt: az egyik a Claim (el kell foglalnunk a tábor közepét), a másik a Greed (el kell lopnunk a tábor közepéről az aranyat, és elvinni csapatunk csónakjához); a mókát tovább színesíti egy állítólagos titkos alagút, amelynek bejárata valahol a szigeten van... A Deadwater Ranch a régóta zajló Packard County ranch-háború poklába vezet minket. Itt az előbb említett két mód mellett a Powderkeg (lőporos hordó) is bemutatkozik, amelyben a támadóknak el kell pusztítaniuk a szélerőműveket. A Devil’s Pit egy labirintusszerű járatokkal telepakolt bánya a törvényen kívüli Fallon territórium közepén, mely hírhedt az erőszakról, és ahol szintén a Greed és a Claim vár ránk, akárcsak Fort Turnbullban, amely egy elhagyatott katonai erőd. Prospector’s Peak egy bányászkolónia, hírhedt párbajok helyszíne, ahol vég nélküli, véres harcok dúlnak a hatalomért és a profitért, a szokásos módokkal (Greed, Claim, Powderkeg). Végül jöjjön a határszéli kisváros, Sinner’s Gulch, ahol összecsaphatnak a törvény emberei és a banditák, ismét csak a Greed és Claim módokban.

Lead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkákLead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkákLead and Gold: Gangs of the Wild West Koncepciórajzok, mûvészi munkák

A megjelenési platform még nem fix, az biztos, hogy lesz PC-s és konzolos verzió is, és hogy a terjesztés digitális úton fog történni, egyelőre tehát nem lesz belőle dobozos változat. A fejlesztők reményei szerint 2009/2010 fordulóján, azaz év végén vagy jövő év elején ülhetünk bele az időgépbe, és vehetjük kezünkbe a jó öreg hatlövetűt.

Alant megtekinthetitek a debütáló trailert, illetve a most kiadott "bányászvideót".