A Square Enixnek sem megy túl jól a szekér: a cég először azt jelentette be, hogy Vada Joicsi elnök távozik, a helyébe lépő Macuda Joszuke pedig komoly szankciókkal fenyegette meg a szerinte felelőtlenül költekező vállalati ágakat. Nos, a figyelmeztetést tett követte: a kiadó leépítette az európai és brit szárnyakat, mert sem a Tomb Raider, sem a Hitman, sem pedig a Sleeping Dogs nem teljesített olyan jól, mint azt a bőrfotelben terpeszkedő japán urak remélték.

Ez már csak azért is különös, mert a felsorolt játékok elvileg kiváló eladási mutatókat hoztak (a Tomb Raider és a Hitman közel 4-4 millió példányban fogyott, és az Activisiontől zsákmányolt Sleeping Dogs is alulról súrolta a kétmilliót), így joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mennyi pénz szeretett volna látni a Square Enix (eláruljuk: veszettül sokat).

Végső soron persze mindegy, milyen bevételt vár a cég: ha egy program az irreálisan magas célszámok alatt teljesít, akkor az bizony bukásnak minősül, és a felelősök büntetést érdemelnek. Így esett, hogy a kiadó megerősítette: leépítéseket eszközöltek a Square Enix Europe és a Square Enix UK csapata körében, és bár pontos számokat nem tettek közzé, annyit elárultak, hogy "jelentős változásokat várnak" a beavatkozástól.

Persze nemcsak az öreg kontinens nem tetszik a Macudáéknak, a japánok az amerikai kollégákkal sincsenek megelégedve: a cég április eleji üzleti jelentése szerint az USA területén minden címük alulteljesített, és ez elsősorban az ottani marketingstratégia hibáinak, na meg az amerikai ízlés közösségi média felé tolódásának eredménye. Egy biztos: a játékok remekül szerepeltek a sajtóban, és innen nézve lehet, hogy a cég is hatékonyabban működne, ha nem száz évig készítenének egy-egy Final Fantasyt, ami aztán végül sem a rajongóknak, sem az újságíróknak nem tetszik...