A játékiparban egyáltalán nem meglepő, ha idő előtt kiszivárog egy bejelentés vagy hír, sőt, inkább az a szokatlan, ha egy nagy, AAA kategóriás címet sikerül úgy leleplezni, hogy még nem tudódott ki a léte. Persze az ilyen szivárgások között rengeteg a hamis információ is, de azért akadnak olyan esetek, amikor annyi különböző (és hitelesnek mondható) forrás állítja ugyanazt egy adott témáról, hogy az ember hajlamos látatlanba is hinni nekik.

Tipikusan ez a helyzet az Assassin’s Creed Ragnarok esetében is. Noha az Ubisoft hivatalosan még egy szót sem szólt a következő Assassin’s Creed játékról, a projekt az elmúlt hónapokban többször szivárgott már, ráadásul olyan források is beszéltek róla, akik a múltban nem egyszer fején találták a szöget más címek és bejelentések kapcsán. De vajon mi minden szivárgott ki erről az egyelőre csak nemhivatalosan létező, vikinges Assassin’s Creedről? Ezt gyűjtjük össze jelen cikkünkben.

assassins-creed-ragnarok-poster-01.jpg

Az alma, amivel minden elkezdődött

Az Assassin’s Creed rajongói már jó ideje próbálták megtippelni, hogy vajon melyik történelmi korba kalauzol majd el minket az új rész (többek között az ókori Róma is felmerült, mint az egyik legesélyesebb befutó), ezek a találgatások pedig friss lendületet vettek, mikor a The Division 2 játékosai 2019 áprilisában egy érdekes posztert fedeztek fel a programban.

assassins-creed-valhalla-03.jpg

A Potomac Event Centerben tucatjával szétszórt képen egy északi harcos látható, egyik kezében egy lándzsával, a másikban pedig egy rejtélyes gömbbel, amiben a rajongók egyből egy Édeni Almát véltek felfedezni. Ez persze önmagában még sovány nyom lett volna, azonban az Ubisoft Milan egyik művésze pár hónappal korábban pont feltöltött néhány vikinges koncepciórajzot a netre, ez pedig sokak szerint nem lehetett véletlen összefüggés. Érdekesség, hogy az Assassin’s Creed Ragnarok is a koncepciórajzok címéből ered, hivatalosan még nem tudni, hogy ez lesz-e az új játék neve.

Ráadásul, ha ez önmagában nem lett volna elég meggyőző, a szivárgás másnapján előállt a Kotaku újságírója, az általában igen jólértesült Jason Schreier is, aki szerint két, egymástól független belsős forrása is megerősítette, hogy a következő Assassin’s Creed játék tényleg vikingekről fog szólni. Schreier egyben azt is elárulta, hogy a projekt jelenleg Kingdoms munkacímen fut az Ubisoftnál, de ennél többet akkor nem tudott mondani.

assassins-creed-viking-ragnarok.jpg

Nem minden igaz, ami szivárog

A szög kibújt tehát a zsákból, és nem kellett sokáig várni a következő információk érkezésére sem. 2019 májusában, nagyjából egy hónappal a The Division 2 poszterének felfedezése után, egy vaskos bejegyzés került ki a 4chan oldalára, benne rengeteg, az Assassin’s Creed Ragnarokra vonatkozó információval, sőt, még néhány képpel is (az egyiket lásd lentebb).

A bejegyzés többek között megerősítette, hogy az új epizód a Ragnarok alcímet viseli majd, és azt is elárulta, hogy a fejlesztés javát az Ubisoft Montréal csapata végzi, mint a korábbi Assassin’s Creedek esetében, míg a kiegészítő tartalmakért az Ubisoft Sofia a felelős. Kiderült továbbá, hogy mire vonatkozik a Jason Schreier által belengetett Kingdoms munkacím: a Ragnarokban ugyanis a poszt szerint öt királyság (Nagy-Britannia, Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország) területét is bejárhatjuk majd.

assassins-creed-ragnarok-leak-image-7.jpg

Szóba került a főhősünk is: a friss információk szerint a játékban egy aszaszint alakíthatunk (vele együtt pedig a rejtett penge is visszatér), aki Ragnar Lothbrok szövetségeseként járja a világot, ráadásul, ha valamelyik küldetéssel nem boldogulunk, akkor kooperatív játékmódban is neki mehetünk, amire az Unity óta nem volt példa az Assassin’s Creed történelmében.

És bár a szivárgás több mint ígéretesnek hangzott, sajnos hamar leleplezték a szemfülesebb rajongók. Kiderült, hogy a poszthoz csatolt képek nem a játékból származnak, hanem az Unity motor ingyenes elemeiből, pontosabban a The Blacksmith-csomagból, felépített tájat látunk rajtuk. A posztban szereplő többi információt nem cáfolta senki, azonban ezek után azokra is érdemes lehet minimum gyanakodva tekinteni (bár érdemes lehet megjegyezni, hogy a fent leírtak egy része más, későbbi szivárgásokban is visszaköszön).

ennyit-errol-kamu-volt-a-tegnapi-assassins-creed-szivargas.jpg

Egy új generáció játéka

A fenti két szivárgás után egy kicsit lenyugodtak a kedélyek, és jó darabig nem hallottunk semmi újat az Assassin’s Creed Ragnarok háza tájáról, de aztán 2019 novemberében robbant az újabb információs bomba, méghozzá a rendszeresen szivárogtató és érdekes belsős információkkal rendelkező Imran Khan jóvoltából.

Khan egyrészt megerősítette, hogy a Ragnarok tényleg északon játszódik majd, méghozzá a 9. században, Anglia első megszállása alatt, valamint belement egy kicsit játék részleteibe is. Szerinte itt is megválaszthatjuk majd a karakterünk nemét (akinek a  neve mindkét esetben Jora), bár ennek nem lesz olyan jelentősége, mint az Odysseyben volt. Kiderült továbbá, hogy ezúttal is hajózhatunk majd, bár nem annyit, mint a görögöknél, ugyanis a játék inkább a szárazföldi felfedezésre helyezi a hangsúly.

assassins-creed-valhalla-02.jpg

Említésre került ezeken túl egy klánrendszer is, ami állítólag lehetővé teszi majd, hogy az Assassin’s Creed Brotherhood mintájára saját embereket toborozzunk, akik aztán titkos küldetéseken kamatoztathatják a tudásukat, nyersanyagot és persze pénzt szerezve így nekünk.

Végezetül pedig Imran Khan azt is bedobta, hogy mikor számíthatunk a játék hivatalos bejelentésére: szerinte erre a 2020 februárjában megrendezett PlayStation 5 bemutató keretein belül érdemes számítani. Érdekesség, hogy ez utóbbi kijelentését épp a napokban erősítette meg egy állítólagos forrás az Ubisoft Belgrade csapatától, aki szerint egy új Prince of Persia és egy új Splinter Cell bemutatkozására is érdemes számítani a fenti eseményen.

ben-judd-rain-scene-ac-viking.jpg

További is van…

A fentieken kívül persze számtalan poszt, cikk és fórumtopic foglalkozik még az Assassin’s Creed Ragnarok témájával, de ember legyen a talpán, aki abból az információáradatból ki tudja válogatni, hogy mi a jó eséllyel igaz szivárogtatás, és mi a hasra ütés alapján született kamu. Van azonban így is pár újra és újra felmerülő részlet, amit érdemes lehet megjegyezni, ugyanis még igaznak is bizonyulhat.

Az egyik ilyen, hogy a játékban helyet kap London városa korabeli metropoliszként (a település, ha nem is ezen a néven, de már létezett a vikingek idejében, akik többször meg is támadták), a másik pedig, hogy az északi istenekkel is szembe nézhetünk majd, sőt, az asgardiak jelentős befolyással lesznek a történetre. Karakterünk például szoros kapcsolatban áll Odinnal, aki ennek megfelelően elég gyakran felkeresi őt látomások formájában. Továbbá kiderült az is, hogy az Első Civilizáció is komoly szerephez jut a Ragnarokban, az ő történetüket is jobban megismerhetjük.

assassins-creed-valhalla-04.jpg

Irány észak?

Mindent összevetve ennyit tudunk jelenleg az Assassin’s Creed Ragnarokról, de persze fontos kiemelni, hogy származzon bármilyen biztosnak vélt forrásból, mindez csak szivárgás, és ennek megfelelően is érdemes kezelni. Ami pedig a hivatalos bejelentést illeti, reméljük, az Ubisoft nem húzza már sokáig a dolgot, és idén februárban végre kiderül, hogy lesz-e vikinges Assassin’s Creed vagy sem. Egy dolog biztos, mi azért szívesen elhajózgatnánk a messzi északon.

assassins-creed-ragnarok-logo-01.jpg