• Az Üvegben a Bruce Willis, James McAvoy és Samuel L. Jackson alakította három pszichiátrián kezelt karakter találkozik és feltűnik mellettük Anya Taylor is
  • Az átkelés madarai című gengszterfilm a hatvanas-hetvenes évek drogtermelő Kolumbiájának belső háborúit dolgozza fel
  • Thomas Vinterberg Kurszk című filmje a 2000-ben elsüllyedt tengeralattjáró túlélőinek történetét mutatja be

Újra itt a csütörtök, új filmek érkeznek a moziba. Az összes ma debütáló alkotás közül a legjobban várt opusz M. Night Shyamalan a Sebezhetetlennel kezdődő és a Széttörve című filmmel folytatódó trilógiájának lezáró darabja, az Üveg. Végre találkozik a vásznon Bruce Willis, Samuel L. Jackson és James McAvoy, de feltűnik mellettük Anya Taylor is. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

uveg-kritika-lead.jpg

Szintén nagy figyelem hárul az Oscar-jelölt A kígyó ölelése alkotóinak (Cristina Gallego és Ciro Guerra) új produkciójára, Az átkelés madarai című gengszterfilmre. A film a hatvanas-hetvenes évek Kolumbiájában játszódik, ami először meggazdagodni látszik a felívelő drogbiznisz miatt, ám a folyamatosan beáramló nyugati szokások és értékrend idővel ellenállást vált ki a helyiekből. Végül véres polgárháború kezdődik a családok között. A film igaz történeten alapul.

Ugyancsak igaz történetet dolgoz fel Thomas Vinterberg Kurszk című katasztrófathrillere. A címadó atomtengeralattjáró 2000-ben süllyedt el, de a legénység huszonhárom tagja túlélte a katasztrófát. Hivatalos szinopszisa szerint a Kurszk a tengerészek kálváriáját dolgozza fel, amint „elkeseredetten várták, hogy megérkezzen a segítség, miközben az oxigénük percről percre fogyott”. A fő szerepekben Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux és Max von Sydow láthatók.