Ma debütál

  • a Bloodshot c. rendhagyó szuperhősfilm, Vin Diesellel a főszerepben
  • a Jane Austen regényét adaptáló Emma
  • a párizsi külváros viszonyait bemutató Nyomorultak
  • a Lassie hazatér c. családi kalandfilm és a Tess és én c. romantikus film

Továbbra is nyitva tart a legtöbb hazai mozi, pusztán csökkentett, száz fő alatti nézőszámmal futnak a vetítések. Érdemes is moziba menni, hiszen színes műfaji palettával bővül ma a kínálat. Lássuk a mai premierfilmeket.

Bloodshot

Rendhagyó szuperhősfilm érkezik Vin Diesellel a főszerepben. Hősünk egy néhai tengerészgyalogos, akit halála után forradalmi biológiai eljárások segítségével élesztenek újra. Ő azonban nem emlékszik múltjára, a kísérletek nyomán pedig egyszerre kivételes fizikai erő birtokába kerül. A tudósok, akik elvégezték a műtétet természetesen megpróbálnak kontrollt nyerni a szuperhős felett...

A forgatókönyvet Eric Heisserer (Madarak a dobozbanÉrkezés) jegyzi, a főbb szereplőket pedig a Halálos iramban filmek sztárja mellett Guy Pearce (Bombák földjén), Eiza Gonzalez (Baby Driver) és Talulah Riley (Westworld) alakítják.

bloodshot.jpg

Emma

Bemutatják Anya Taylor-Joy (Széttörve; A boszorkány) főszereplésével az Emma című Jane Austen adaptációt. A regényt most merőben más felfogásban viszik vászonra, jóval nagyobb hangsúlyt fektetve a romantikus történet szatirikus oldalára. Hősünk egy úrilány, aki özvegy apjával él együtt egy angliai kisvárosban és nem győz válogatni a helyi fiúk közül, mígnem megtalálja az igazi szerelmet.

mv5bodvimde3yzgtotk2yy00ytyyltliymutzdkwnmrkmgnmmtu1xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynqv1sy1000cr0014361000al.jpg

Nyomorultak

Párizs külvárosainak félfeudális viszonyai közé kalauzolja nézőit a Nyomorultak. A Cannes-i Fesztivál zsűrijének díját bezsebelő alkotás főhősei egy három fős rendőrcsapat, köztük egy rasszista fehér, egy muszlim bevándorló és egy vidékről épp csak felkerült idealista nyomozóval. Utóbbinak hamar rá kell jönnie, hogy a külvárosban a jog helyett a bandák uralma érvényesül, ezért a rendőrök sem követhetik szigorúan az előírásokat.

Lassie hazatér

Lassie hazatér, ahogy a címe is jelzi, egy szeretett családjához visszavágyó kutyusról szól, akitől anyagi nehézségek miatt voltak kénytelenek megválni gazdái. Hanno Olderdissen ül a rendezői székben, aki több (német) állatos családi filmet is készített már – ezúttal Eric Knight 1942-es klasszikus regényét adaptálja.

mv5bmdbimwuynjqtywe2oc00njkxltg0otytmmm2odbjmtiznjrmxkeyxkfqcgdeqxvymdu5mdeymav1.jpg

Tess és én

Érkezik egy német-holland vígjáték is, ami roppant izgalmas szinopszist kapott:

„A vakáció első napján a bátyám eltörte a lábát. Szóval elég rosszul járt, de nekem pont ez volt a szerencsém, mert a rendelőnél találkoztam Tess-szel. Tess szeme barna, és arany pöttyöcskék vannak benne. Sosem kér bocsánatot és szeret parancsolgatni. Az apja nem is tud arról, hogy létezik. Csak egy hete van, hogy megismerje az apját. Nekem is csak egy hetem van, hogy vele legyek. Úgyhogy segítek neki. Hét napig vagyunk a szigeten, de ez életem legfurcsább és legboldogabb hete.”

Az első áruló

Bemutatnak egy a Cosa Nostra térdre kényszerítéséről szóló olasz gengszterfilmet, aminek főhőse a saját életét sem féltő Tommaso Buscetta, aki lebuktatta bűnözőtársait. A maffia bosszúhadjáratában az „első áruló” 33 rokonát végezte ki. Sokan a mai napig sem értik, hogy mi késztette arra a korábban kíméletlen bérgyilkosként hírhedtté vált Buscettát, hogy elsőként szembesítse a maffia vezetőit a tetteikkel.

A mi Kodályunk

Végül, de nem utolsó sorban mozikba kerül Petrovics Eszter Kodály Zoltánról készült dokumentumfilmje.