Jó, jó tudom. Pofátlanság az egyik legismertebb sci-fi horror mottóját kölcsönvenni, de az Alien plakátján megjelenő mondat tökéletesen igaz az én első (kvázi) zombis élményemre is. A System Shock 2 volt az első játék, amiben mutánsokkal találkoztam, pontosabban a gyilkos mesterséges intelligencia, Shodan által átalakított emberekkel, akik tulajdonságaikban nem sokban különböztek a manapság annyira népszerű élőholtaktól.

Az első ellenség, akit az ember meglát a Von Braun fedélzetén, egy ilyen lény, aki egy nőt üldöz, és valószínűleg végez is vele. A Von Braun és a UNN Rickenbacker hatalmas szintjein a felfedezés közben számtalan élőholttal össze lehetett futni, de amikor a a MED-szinten először támadt egy ilyen, az örökre beleégett legmeghatározóbb játékélményeim közé. Persze a történet előrehaladtával a környezeti hangokból már meg lehetett jósolni, hogy merről fog érkezni a következő, puskával lövöldöző vagy csőkulcsot lóbáló mutáns, melyek fenyegetése az egész játék alatt meghatározó volt.

Igaz, a System Shock 2 megvásárlása előtt már az akkor létező Media Marktban nézegettem a Resident Evil 2-t, amit pártíz megaherz híján nem tudtam megvenni, pedig a doboz hátoldalán lévő szöveg nagyon csábított. Aztán évekkel később az „Ezt vedd meg!” sorozatban megvettem a Resident Evil 3: Nemesist. Be kell vallanom, ez az alkotás indította el a zombijátékok iránti rajongásomat, noha irányítását borzalmasan nehézkesnek, a harcokat pedig (akkori tapasztalatommal) esetlennek tartottam. Jill Valentine menekülése Raccoon City-ből azonban emlékezetes maradt számomra, különösen Nemesis miatt, aki mindig a legváratlanabb pillanatokban tűnt fel, és aki elől csak menekülni lehetett.

resident-evil-3-nemesis-1999-1.jpg

Steam-fiókom létrehozása óta pedig folyamatosan gyűjtöm ezeket a programokat, rengeteg kisebb-nagyobb cím van meg a könyvtáramban, a Dead Island- és Dead Rising-sorozatoktól kezdve a Resident Evilön át egészen a Zombie Shooterig. Éppen emiatt a backlogom egyre csak növekszik, de remélem, hamarosan csökkenthetem ezek számát is.

Szerkesztőségünk többi tagjának kedvenceit erre a linkre kattintva nézhetitek meg!