Ismét eltelt egy év, így újra értékelnem kell az elmúlt 12 hónapot. Tavaly úgy zártam soraimat, hogy az év közepén belevetem magam az új generációba. Nos, ez végül nem történt meg, amit tulajdonképpen nem is bánok, hiszen a PS5-höz még nem adtak ki olyan játékot, ami igazán érdekelt volna (persze, egy Last of Us: Part 3-at nem vetnék meg [széles vigyor]), viszont ha már jön a God of War: Ragnarök és és az új Horizon, már én is elő/megrendelem a Sony konzolját. Persze így is vásároltam egy új konzolt, hosszú évtizedek után ismét felfedeztem a Nintendo-játékok szépségét, egy Switchen. Sajnálatos módon még így is kevesebb időm volt játszani, mint szerettem volna, de ami elém került, azt általában élveztem. Itt a lista, hogy melyeket leginkább!

5. Bus Simulator 21

Rengeteg városban (itthon és külföldön egyaránt) láttam, hogy a buszvezetők hogyan, milyen körülmények végzik a munkájukat, melynek célja az, hogy eljuttassák az embereket A-ból B-be. Bár nagyon szeretek vezetni (és jól is megy), nem biztos, hogy vállalnám ezt a munkát. Virtuálisan a sofőrfülkébe ülve ugyanakkor élveztem a feladatot, még akkor is, ha menet közben kinyitottam az ajtót, otthagytam a kerekesszékes utast a megállóban, vagy áthajtottam a piroson. A Bus Simulator 21 igazi felüdülést jelentett egy fárasztó munkanap után, élveztem minden percét, még kisebb hibái ellenére is.

4. Grand Theft Auto Trilogy Definitive Edition

Lehet, hogy most azt mondjátok: mi? Ez a f**halmaz egy évvégi listán? Igen! Egyetemista éveim kedvenc játéka volt a GTA III/Vice City/San Andreas kombó, a harmadik rész még mindig megvan eredeti dobozában, kézikönyvével a polcomon. A negyedik helyezés azonban elsősorban nem a trilógia minőségének szól, hanem annak, hogy megjelent Nintendo Switchen, így buszon, metrón, villamoson, repülőn is tudok GTA-zni (ha pedig nosztalgiázni támad kedvem, előszedem a PSP-n meglévő Vice City Stories-t). A Rockstar természetesen lehetett volna ügyesebb, figyelhetett volna jobban a rajongói igényekre, de én élvezem azt, hogy bárhol vagyok, a Grand Theft Auto Trilogy-val mindig autóba ülhetek, hogy akár Liberty Cityben vagy éppen San Andreasban szaggassam fel az utakat, na meg a városok békéjét!

3. Bloodshore

Meg kell mondanom, nagy rajongója lettem az elmúlt években a Wales Interactive munkásságának, minden megjelent alkotásukkal játszottam, a Shapeshifting Detective azonban közel sem jött be annyira, mint a többi címük. A Bloodshore az idei év meglepetés mozija lett a Nyerd meg az életed mellett. Igaz, a színészek nem kiemelkedőek, de a stúdiótól nem megszokott stílus miatt mégis élvezetes program lett ez az akciófilm-játék hibrid. A választható döntések, az eltérő utak biztosítják a többszörös újrajátszás lehetőségét, ráadásul az ára sem húzós, így a pozitív ítéletem sem volt kétséges.

2. Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy

Nagyon szerencsés vagyok, hiszen évek óta játszhatok az Atelier-programokkal, így nyomon követhettem a főszereplő kislányok kalandjait. Az Atelier Ryza 2 az újkori alkimista programok egyik legjobbja lett, köszönhetően a rengeteg újításnak, a valóságra is reagáló, szívet-lelket melengető történetnek, a hihetetlenül (kategóriáján belül) stílusos tálalásnak. Remélem, hamarosan viszontláthatom a hölgyet, és erre esetleg a jövő év első felében sor kerülhet. Várom az újabb felvonást!

1. Kingdom Hearts 3 [PC]

Számomra 2019 legjobbja a Kingdom Hearts 3 volt, és most, két évvel később a Kingdom Hearts 3 PC-verziója lett az év legjobb játéka. Sora kalandja PC-n is ugyanolyan jól sikerült, mint konzolon, és ugyanolyan öröm töltött el, amikor meghallottam Elsa „Legyen hó!” dalát a játékon belül. Egyetlen szomorúságom az, hogy az Epic Games Store-ban jelent meg, nem Steamen, de amint tudom, a Kingdom Hearts 3 mellé megveszem a Melody of Memory-t és a Final Chapter Prologue-ot is. Nagyon remélem, hogy a sorozat nem zárult le a Kingdom Hearts 3 Re:Mind DLC-jével, mert ez az a széria, ami maximálisan megérdemelné az új részeket. Talán jövőre kiderül.

És hogy mit várok 2022-ben? Igazán jó exkluzívokat PS-fronton, minőségi szórakozást és kevesebb, "játék mint szolgáltatás" mentalitást PC-n, Switchen pedig a megszokott magas minőségű Nintendo-címeket. Az elmúlt egy év számomra rengeteg rosszat hozott, így reménykedem egy nyugalomban, egészségben gazdagabb, boldogabb 2022-ben. Azt hiszem, ez mindannyiunkra ránk férne.

2021 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!