2021 furcsa év volt. Végig úgy éreztem, mintha 2020 utolsó napján sosem ütött volna éjfélt az óra. Megszoktam a Covid köré épült, új hétköznapokat, a home office okozta viszonylagos elszigeteltséget, illetve az ezekből adódó rutint és egyhangúságot. Egy kicsit mintha a játékvilág is ugyanazt a mormota napot élte volna át újra és újra, rengeteg remaster, DLC és port jött ki, de kevés valóban friss tartalom. Ehhez a trendhez hasonlóan én szintén, ahogy a napi rutinban, a játékok terén is visszatértem a bevált, ismerős élményekhez. Újrajátszottam idén a Ghost of Tsushima-t, a Death Strandinget, a Cyberpunk 2077-et (kétszer), és persze irdatlan mennyiségű órát toltam bele második éve virágzó Animal Crossing-szigetembe. Mindezek mellett kevés időm vagy lelkesedésem maradt idei címeket felfedezni, és az igazán nagy hírveréssel megjelenő, AAA-játékok közül végül egy sem került a kezeim közé. Így ötös listámon most csak négy játék kap helyet, mert igazi lelkesedéssel egyszerűen nem tudok ennél többet ajánlani azok közül, amiket 2021-ben személyesen kipróbáltam.

4. Sherlock Holmes Chapter One

A Sherlock-történetek (és minden kapcsolódó média) régi rajongójaként mindig szívesen fogyasztom a brit detektívvel kapcsolatos játékokat, de nem lehet elfedni a tényt, hogy sosem sikerült még igazán jót alkotni a témában, pedig a Frogwares nagyjából ezer éve próbálkozik. A Chapter One az első olya Sherlock-cím, ami külsőre, tartalomra, hangulatra és játékmechanikára is igazán mainstream videojátéknak érződik. Kicsit bánom, hogy a helyszín a viktoriánus London helyett egy mediterrán sziget, mert pazar lett volna szeretett városom utcáit viszontlátni ebben a mérföldkőnek számító darabban, de ami késik, nem múlik, és a Chapter One remélhetőleg valóban csak az első fejezet a Sherlock-játékok eddigi legjobb korszakában.

sherockchapter1.jpg

3. Unpacking

Zseniális ötlet költözésekben elmesélni egy egész élettörténetet. Az Unpackingben egyetlen feladatod, hogy egymás után felbontsd a lakásban lerakott költöztető dobozokat, és a bennük talált tárgyakat elpakold ideális helyükre. Ez az elsőre unalmasnak hangzó feladat hamar feltárja a főszereplő életének titkait, már rögtön első, tinikori otthonában, mikor még gyermeki holmikkal veszi körül magát. Az évek azonban gyorsan telnek, és minden egyes költözés egy idősebb, másabb verzióját mutatja meg főhősünknek, egyre több elpakolásra váró cuccal, amik új hobbikról, szerelmekről, betegségekről, fájdalmakról és más mérföldkövekről mesélnek. Elvárások nélkül, csakis a remek értékelések miatt vettem meg ezt a furcsán meditatív játékot, de rögtön beszippantott, és még sokkal a befejezése után is gyakran eszembe jut, így egyértelműen 2021 egyik legjobbjának ítélem.

unpacking.JPG

2. It Takes Two

A Portal 2 óta nem élveztem kooperatív játékot annyira, mint az It Takes Two-t. A történet meglepően mély és érzelmes, a világ mégis könnyed, meseszerű, szórakoztató kihívásokkal és zseniális humorral fűszerezve. Ahhoz képest, hogy sok-sok éve nem igazán érzem már izgalmasnak a multizást, mert alapvetően utálom a másokra utaltságot, mikor épp játszani van kedvem, az It Takes Two a két karakter különböző, egymást kiegészítő képességeivel tökéletesítette ezt a formátumot. Még az osztott képernyő sem zavart. Ha van a közeledben egy másik gamer, akivel egyaránt megoszthatod a frusztráltság és egy epic win élményét, és van két kontroller is a birtokodban, csak ajánlani tudom az It Takes Two-t, akár karácsonyi ajándékként is.

ittakestwo.jpg

1. The Forgotten City

Szintén egy játék, ahol az alapkoncepció megragadta a fantáziámat, de aztán az első screenshotok egészen minimálisra csökkentették az elvárásaimat. De újra bebizonyosodott, hogy a külső nem minden, és még ha nincs is meg a szerelem első látásra, akkor is van esély belezúgni egy játékba, ahogy ez a Forgotten City esetében végül velem történt. A time loop jellegű alkotások reneszánszának egyik legjobb eredménye ez a játék: végtelenül szürreális sztorija egy lebilincselő történelemóra és egy horrorfilm keveréke, a helyszín csodásan egyedi (és fizikai méreténél sokkal tágasabbnak érződik a remek világépítésnek hála), a karakterek és küldetések meglepően kidolgozottak. Évek óta nem esett meg, hogy leültem egy játék elé, majd mikor (érzésre fél óra múlva) felnéztem a monitorról, egy már sötét és csendes lakásban találtam magam, négy-öt órával később. Mivel ezt a totális bűvöletet nem sok cím adja meg, a Forgotten City pedig második végigjátszása közben sem veszített sokat varázsából, őt választom 2021 személyes győztesének.

forgottencity.jpg

Remélem, hogy 2022 a drasztikus, pozitív változások éve lesz, méghozzá az élet minden területén. Jön pár játék, amiket személyesen nagyon várok: Horizon Forbidden West, az első Cyberpunk DLC, remélhetőleg két Vampire: The Masquerade (Swansong és Bloodhunt), és persze a Breath of the Wild 2. Ezeken kívül pedig ki tudja, hány kellemes meglepetést tartogat az új év. Ha pedig a 2022-es listámra ismét nem jut annyi új játék, amiből ötöt tudnék választani, reméljük, jövőre annak már az lesz az oka, hogy túl sokat utazgattam és szórakoztam a PC-Playstation-Switch bermuda háromszögön kívül is.

2021 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!