• A cannes-i kritikák szerint a Top Gun: Maverick jobb, mint az első rész
  • Főleg a légi felvételeket és az operatőri munkát dicsérték
  • 2022. május 26-án debütál mozikban a film

Elégedett lehet jelenlegi munkáival Tom Cruise. Pont ma jelent meg a Mission: Impossible új epizódjának első előzetese, hamarosan az űrben forgathat filmet, először azonban moziba kerül a Top Gun: Maverick. A CinemaCon közönsége elismerően nyilatkozott a produkcióról az áprilisi zárt körű vetítést követően, friss jelentések szerint pedig a jelenleg zajló Cannes-i Fesztiválon is hasonló lelkesedéssel, egész pontosan ötperces álló ovációval fogadták a filmet.

Noha karrierje során számos elmarasztaló kritikát kapott színészi tehetségére vonatkozóan, Cannes-ban tiszteletbeli Arany Pálmával is jutalmazták Tom Cruise-t. A fesztiválon levetítették fontosabb filmjeit, a Maverick bemutatója előtt és után pedig vadászgépek hasították az eget, az amerikai trikolór színeivel festett füstöt húzva maguk után.

tom-cruise-top-gun-cannes-carpet-gettyimages-1397947380-h-2022.jpg
(A kép forrása: THR)

Az első kritikák

A kritikák úgy vélik, hogy a 800 órányi anyagból, köztük különleges módon rögzített légifelvételekből készült második rész erőteljesebb, mint Tony Scott harminchat évvel ezelőtt debütált alkotása. A hazai forgalmazó csokorba gyűjtött néhány méltató sort.

  • „Igen, igen, igen! A Top Gun: Maverick mesteri energiabomba. Tom Cruise a legnagyobb filmsztárunk. MINDENT képes hozni, amit egy szuperfilmtől elvárunk. A légi jelenetek lélegzetelállítóak. A karakterfejlődés fantasztikus. Tiszta akció csupaszív románccal. Senki ne hagyja ki!” (Sean O’Connell, Cinemablend)
  • „Röviden: wow! A Top Gun: Maverick minden szempontból lenyűgöző. Az akció és a repülés őrülten intenzív és folyton változik, fejlődik. Majd kiesel a székből. Arra sem voltam felkészülve, hogy mennyi érzelem van benne. A közönség vagy tucatszor tört ki ujjongásban. Ez kell nekünk!” (Erik Davis, Fandango)
  • „Abszolút imádtam a filmet. Teljesen magával ragadott az operatőri munka a repülős jelenetekben és persze Tom Cruise teljesítménye. A többi szereplő is kiváló volt, különösen Miles Teller és GlenPowell. Ez olyan film, amit a lehető legnagyobb vásznon érdemes megnézni.” (Steve Weintraub, Collider)
  • „Lady Gagának is jócskán jutott az elismerésből, akinek betétdala a végefőcím alatt hallható: Lady Gaga betétdala isteni. Mint ebben a filmben minden, ez is tökéletes.” (Drew Taylor, The Wrap)

top-gun-cannes.jpg
(A kép forrása: Vanity Fair)

A film

Maverick az évek során visszavonult a bevetésektől és öncélú repülgetéssel múlatja idejét. Amikor azonban egy minden korábbinál veszélyesebb küldetésre szánt osztag kiképzése kezdődik, a sok elitkatona élére a legnagyobb tudású pilóta kívánkozik. Nem lesz könnyű dolga a címszereplőnek, hiszen a csapatban ott van egykori barátja, Goose fia is, aki neheztel a főhősre.

Tom Cruise Maverickjének fiatal kihívóját a Whiplash-ből ismert Miles Teller alakítja. A további főbb szerepekben Jennifer Connelly, Ed Harris, illetve az első részből Icemanként visszatérő Val Kilmer látható.