Sok minden más mellett a 2020-as premiernaptárat is totálisan felforgatta a koronavírus-járvány, melynek hatását még jövőre is bőven érezni fogjuk mi is, illetve a filmipar is  a Marvel például két évre előre az összes bemutatóját későbbre tolta. Maga a reakció persze közel sem volt egységes a jelenlegi helyzetre: volt, ahol a csúszás mellett döntöttek, de olyan is, ahol inkább valamelyik VOD/streaming tartalomszolgáltatóhoz menekültek a stúdiók, hogy minél előbb pénzt láthassanak a projektből. Egyvalami azonban közös: az idei évre tervezett filmek között mindössze maroknyi van már csak, ahol kisebb-nagyobb mértékben ne változott volna a terv.

Ezek után joggal merül fel a kérdés: mikor nyithatnak újra a mozik, és legfőképpen mivel? Előbbire a legtöbben júliust tippelnek, legalábbis ami a globális átlagot illeti (hogy mi alapján, arra hamarosan kitérünk még), utóbbira pedig alábbi összeállításunkban igyekszünk választ adni nektek, összegyűjtve azokat a filmeket, melyeket  járvány ide, járvány oda  továbbra is a nyár első felében terveznek bemutatni, méghozzá nagyvásznon.

Kajillionaire

Evan Rachel Wood manapság főként a Westworld kapcsán kerül szóba, az elmúlt években kicsit el is távolodott a filmezéstől, most azonban egy igencsak ígéretes alkotásban kapott főszerepet, melyre mindenképpen érdemes lesz odafigyelni. A Kajillionaire egy olyan családról szól, amely bűnözésből él: a Richard Jenkins (A víz érintése) által alakított apa és a Debra Winger (Becéző szavak) által játszott anya immáron 26 éve tanítják arra lányukat, Old Doliót (Wood), hogy amikor csak lehet, lopjon, csaljon, hazudjon. Elsőre úgy hangozhat, hogy egy családi drámáról van szó, a Kajillionaire azonban mindemellett egy heist movie: egy kapkodósan megtervezett rablás során csatlakozik hozzájuk egy idegen, hogy aztán minden a feje tetejére forduljon. Miranda July (Me and You and Everyone We Know, The Future) harmadik nagyjátékfilmje pozitív fogadtatásban részesült a januári Sundance Filmfesztiválon – bízunk a hazai bemutatóban is.

  • Nemzetközi premier tervezett időpontja: június 12.

kajillionaire-200505.jpg

The Forever Purge

A mifelénk A bűn éjszakája/A megtisztulása éjszakája címen ismert The Purge-franchise idén megkapja az ötödik és egyben utolsó epizódját – erre utal a The Forever Purge cím is. A sorozat ugyebár egy disztópikus Amerikában játszódik, ahol a nemzeti ünnepnap (ez volna az ominózus Purge) során 12 órán keresztül minden megengedett, a legkisebb bűncselekményektől kezdve egészen a gyilkosságig. A nyárra belőtt premier ellenére még most sem tudni túlságosan sokat a záró felvonásról, melynek forgatókönyvét ezúttal is a a széria szülőatyja, James DeMonaco jegyzi, a rendező pedig Everardo Gout, aki korábban leginkább tévés vonalon mozgott. Egy biztos: vérengzésben ezúttal sem lesz hiány!

  • Nemzetközi premier tervezett időpontja: július 10.

the-forever-purge-200505.jpeg

Tenet

Elérkeztünk ahhoz a filmhez, amelyikre már a bevezetőben is utaltunk, a Tenet ugyanis már korábban is 2020 talán legjobban várt alkotása volt a filmrajongók körében, most azonban már kis túlzással úgy hivatkoznak rá, mint a mű, amely pontot tesz a karantén végére és megmenti a 2020-as mozis évet. A Warner külön hangsúlyozta is, hogy nem tervezik a premier eltolását, így ők készen állnak az eredetileg tervezett időpontban bemutatni a Tenetet – feltéve persze, ha nyitva lesznek a mozik. Lényeg a lényeg: jelenleg úgy néz ki, hogy a Tenet lesz az "új" 2020 első nagy blockbustere. Egy új Christopher Nolan-film persze ettől függetlenül is mindig nagy esemény, a brit rendező pedig a Csillagok között és a Dunkirk után visszatér ahhoz a műfajhoz, ahol talán a leginkább otthon érzi magát, a Tenet ugyanis egy akcióthriller lesz John David Washington (Csuklyások – BlacKkKlansman) és Robert Pattinson (A világítótorony) főszereplésével, melyben hőseinknek egy világháború kitörését kell megakadályozniuk. Az egyszerű felütés mögül természetesen nem hiányzik a Nolan-féle csavar sem, a Tenet ugyanis a rendező kedvenc eszközével, az idővel játszadozik majd, méghozzá durvábban, mint eddig bármikor – de hogy pontosan miről is szól és hogyan "működik" a film, arról legfeljebb csak találgatni lehet. És ez jó eséllyel így is marad a bemutatóig...

  • Nemzetközi premier tervezett időpontja: július 17.

Mulan

A Mulan képében elérkeztünk egy olyan filmhez, melyet eredetileg már bemutattak volna (március végére volt kitűzve a premier), ám a járvány miatt végül későbbre tolták a mozis forgalmazást. Sok más filmmel ellentétben azonban a Mulan nem az év végére, 2021-re vagy mondjuk a Disney+ kínálatába menekül, hanem úgy döntöttek, bevállalnak vele egy nyári startot – ami persze nem meglepő, hiszen ha valaki, akkor a Disney mindenképpen ott szeretne lenni, amikor újból kinyitnak a mozik. Niki Caro (Menedék) rendezése az elmúlt évek beváltnak bizonyuló, mostanra több milliárd dollár bevételt hozó receptjét követi, avagy egy újabb élőszereplős remake-re számíthatunk egy jól ismert Disney-meséből, melyben Mulan férfinak álcázza magát, hogy megóvja beteg édesapját, miután a kínai császár elrendeli, hogy minden családból be kell vonulnia egy férfinak a hadseregbe, hogy megvédjék birodalmat a hunoktól.

  • Nemzetközi premier tervezett időpontja: július 24.

Kicsivel később, augusztusban még több komoly premierre számíthatunk, hiszen olyan filmek állnak sorban, mint a nyár első nagy animációs dobása, a SpongyaBob: Spongya szökésben, a DC mozis univerzumot tovább bővítő Wonder Woman 1984 (mindkettő már módosított időponttal) vagy a Keanu Reeves-hype-ot meglovagló Bill & Ted Face the Music. Nem győzzük azonban hangsúlyozni: mindez csupán terv – az optimista forgatókönyv, ha úgy tetszik –, hiszen amennyiben nem enyhül a koronavírus-járvány, úgy a nyárra tervezett mozis premierek is későbbre tolódhatnak. Reméljük azonban, hogy nem lesz erre szükség, és júliusban már valóban ott nézhetjük a filmeket, ahova eredetileg szánták őket!