Tegnap közöltük a hírt, miszerint a S.T.A.L.K.E.R.-jogokat a bitComposer Entertainment vásárolta fel, s az üzlet nagyon is biztosnak tűnt, hiszen a cég a saját oldalán jelentette be az örömteli hírt -- csakhogy aztán jött a GSC Game World vezetője, az egész sorozatot elindító Szergij Grigorovics, aki sajtóközleményben hűtötte le a kedélyeket.

„A sajtóban megjelent pletykák hatására úgy éreztük, hogy közülünk kell: a GSC Game World és Szergij Grigorovics továbbra is az egyedüli tulajdonosa a S.T.A.L.K.E.R. szellemi tulajdonnak, az arra vonatkozó szabadalmaknak és technológiáknak. Ez könnyedén ellenőrizni lehet online.

Időről időre előbukkan egy hír a S.T.A.L.K.E.R. sorozat felvásárlásáról. Támogatjuk a franchise körüli érdeklődést, azt is, hogy egy kis kiadó a Piknik az árokparton című könyv alapján készülő játékát a S.T.A.L.K.E.R. sorozat folytatásának állítja be. Kétségeink vannak viszont ezzel a termékkel kapcsolatban, ugyanis a bitComposer (a S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat kiadója bizonyos régiókban) pénzzel tartozik nekünk.”

A dolog tehát úgy áll, hogy a bitComposer Entertainment Borisz Sztrugackijtól, a játékok alapanyagaként szolgáló könyv egyik írójától szerezte meg a licenceket, de Szergij Grigorovics állítja, hogy a tényleges játéksorozatra vonatkozó jogok nem cseréltek gazdát. A bitComposer így csak a S.T.A.L.K.E.R.-hez nagyon hasonló programot tud építeni a közös gyökérből fakadóan, de nem az övék a sorozat.