Ahogy a Sony és a Diseny, úgy a Sega is kiadta a 2013-as üzleti év hivatalos, összesítő jelentését, mely alapjájn elmondható, hogy a japán cég évek óta nem állt ilyen stabil lábakon. Március 31-ig bezárólag a vállalat nettó bevétele 331 millió dollár volt, ami a 2012-es adatokhoz viszonyítva 53,3%-os emelkedést jelent. Ezzel ellentétes arányban csökkent viszont a Sega üzemeltetési költsége: a tavalyi összeget 67,3%-kal sikerült csökkenteni, ami most már csupán 189 millió dollárt jelent -- hiába, a folyamatos stúdióbezárások meghozták a gyümölcsüket.

Ennek végső soron örülhetünk, hisz a Sega általánosságban véve jó kiadónak mondható, sok neves franchise-t birtokol, mint a Sonic vagy a Total War, sőt, a kék sündisznó megtépázott hírnevét is sikerült helyrebillenteni az elmúlt két esztendő során. Ugyanakkor idén a japánok egy kevésbé örömteli eseményhez is nevüket adták: boltokba engedték a félkész, tragikus minőséget képviselő Aliens: Colonial Marinest, amit minden kritikus a betonba döngölt, a játékosok mégis vették, mint a cukrot, mert a reklámhadjárat túlságosan is hatásos volt, és egy sor hamis videóval sikerült elhitetni a rajongókkal, hogy a Gearbox nem szúrja el úgy a dolgokat még egyszer, mint tették azt a Duke Nukem Foreverrel 2011-ben. Pedig de, elszúrták, mi több, a Segát és a Gearboxot is per fenyegeti a félrevezető marketing miatt.

A remek PR egyébként meglátszik a játék eladási mutatóján is: az Aliens: Colonial Marines 1,3 millió példányban talált gazdára március végéig, és azóta ki tudja, még hány darabot sikerült értékesíteni belőle. A xenomorfokat csak a Sega kabalája verte meg, a Sonic & All Stars Racing Transformedból 1,36 milliót adtak el. Bronzérmet szerzett a Football Manager 2013 (940 ezer példány), a Yakuza 5 pedig viszonylag jó számokat hozott Japánban (590 ezer darab).

Érdekes egyébként, de a cég legnagyobb durranása egy előfizetős MMORPG, a Phantasy Star Online 2: a játékot egyelőre 2,5 millió ember játssza nap mint nap, és bár ez meg sem közelíti a World of Warcraft tízmilliós bázisát (mely egyébként vészesen csökken), így is szépnek mondható, főleg, hogy a Sega fenntartása nem kerül annyiba, mint egy Blizzard méretű óriásé.

A cég tehát joggal lehet optimista az év további részével kapcsolatban. A március 14-én véget érő üzleti évig 11 PC-s, 7 Wii U-s, 7 PS3-as, 4 Xbox 360-as, 6 3DS-es, 5 PS Vitás és 2 PSP-s játékot várhatunk (nyilván átfedésekkel). A tervek szerint 41%-os további profitnövekedést várnak a japánok, ami lefordítva 464 millió amerikai dollárt jelent.

Aliens: Colonial Marines -- Megjelenés: 2013. február 12. -- Gépigény: CPU: 2 magos / 2000 MHz, RAM: 2 GB, VGA: SM 4.0 / 256 MB, HDD: 20 GB