Felix „Pewdiepie” Kjellberg mostanában sokat szerepel a médiában, leginkább botrányai miatt. Hol azért, mert a Disney és a Google szakította meg vele az együttműködést, később meg azzal verte ki a biztosítékot, hogy a Conan Exilesból készített egy videót, amiben a karakterét Hitlernek nevezte el, úgy is alakította ki a figurát.

pewdskacsint.jpg

Pewds néha bocsánatot kért, máskor a sajtó összeesküvéséről beszélt, de most úgy tűnik, ő is rájött, hogy talán van olyan, amivel nem illik humorizálni, vagy csak nem úgy, ahogy ő teszi. Történt ugyanis, hogy augusztus elején a virginai Charlottesville-ben több száz fehér amerikai náci vonult fel a helyi egyetemen, hogy tiltakozzanak a polgárháborúban a rabszolgapárti déliek hadseregét vezető Robert Edward Lee tábornok szobrának áthelyezése ellen.

Azonban ellentüntetőkbe botlottak, az összeütközésnek pedig az lett a vége, hogy egy fiatal belehajtott az ellentüntetők tömegébe, aminek folyamán tizenkilenc ember megsérült, egy pedig meghalt. Pewds-t ez késztette most arra, hogy egyet hátra lépjen és átgondolja mindazt, amit idén művelt.

„Jelenleg csak szeretném elhatárolni magam mindettől” – mondta Kjellberg. „Visszagondolva februárra, amikor ez az egész elkezdődött, akkor úgy voltam vele, hogy ezek csak viccek. Nincsenek valódi nácik, miről beszéltek? Aztán megláttam ezt, és megértettem. Ez perspektívát adott nekem, mert technikailag valahogy összemostak ezekkel az emberekkel. De hiszitek vagy sem, semmi közöm hozzájuk. Nincs gyűlölet a szívemben. Egyedül a gyűlölködő embereket utálom.

Szóval úgy gondolom, ez a legalkalmasabb idő arra, hogy azt mondjam: nem akarom, hogy bármi közöm legyen ezekhez az emberekhez. Nem hiszem, hogy akik figyelemmel követnek, tényleg nácinak gondolnának, de tudom, hogy néhányakban ott a kétség a vicceim miatt.”

Szóval mondhatjuk, hogy Pewds szeme felnyílt, legalábbis ő így fogalmaz. Természetesen pálfordulása nem aratott osztatlan sikert a követői között, sokan hazugnak nevezik, mások szerint hihetetlen, hogy nem tudta, hogy a nácizmus és a fehér felsőbbrendűség kérdése még ma is létező dolog. De olyanok is akadnak, akik úgy vélik, Pewdiepie végül behódolt a mainstream médiának.

„Hagyod, hogy a hazugok mondják meg, mit mondhatsz” – írja egy kommentelő Pewds Youtube-csatornáján. „Bocsánatot kérsz valamiért, ami nem vagy… Szerettelek, mert nem hagytad, hogy a hazugságok megváltoztassanak és nem kezelted a rajongóidat idiótának.”

„PewdieRibi!! Találd meg a saját hangod PewdieRibi!!” – kezdte így egy másik kommentelő. „Most aztán jól figyelj oda minden kiejtett szavadra, nehogy felbőszíts másokat. Buuuuu”

Mindez nem riasztja el Kjellberget elhatározásától. „Abbahagyom ezt. A náci mémek már nem olyan viccesek. Afféle halott mémek. Szóval a tisztánlátás végett: ne tovább. Oké? Nem magamat cenzúrázom, vagy ilyesmi, csupán nem akarok a része lenni. Oké? Csak tovább akarok lépni az életemben” – zárta gondolatait.