pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Samsung csak nemrég döntött úgy, hogy az Odyssey márkanév alatt egyesíti a játékra kihegyezett perifériáit, azonban ennek a termékcsaládnak már így is jó néhány ütős gamer cuccot köszönhettünk. Tavaly például megfordult nálunk az Odyssey G7 monitor, amit felsőkategóriás képességei ellenére is egész baráti áron kínálnak, most pedig kipróbálhattuk a gyártó első 21:9-es képarányú kijelzőjét is, az Odyssey G5 C34G55TWWU-t, mely szintén egy remek ajánlat lehet azoknak, akik kipróbálnák, milyen szélesvásznon játszani.

samsung-219-04.jpg

Brutális méretek

Mivel egy 34 hüvelykes kijelzőről van szó, a C34G55TWWU igen méretes darab, azonban így sem érződik túl nehéznek vagy drabálisnak, ugyanis javarészt könnyű, de strapabíró műanyagból készült, emiatt pedig az egész monitor masszív, de könnyen kezelhető lesz, ami mindig nagy pozitívum. Az összeszerelése is meglehetősen egyszerű, igazából csak össze kell pattintanunk a kijelzőt az állvánnyal, és már meg is vagyunk.

Kinézetre a C34G55TWWU tökéletesen illeszkedik az Odyssey-termékcsaládba, avagy ez a monitor is a gamer perifériákra jellemző agresszív vonalvezetést és matt fekete festést kapott, az összhatást pedig remekül kiegészíti a meglehetősen látványos, 1000R-es hajlítás is. Tekintve, hogy az ilyen monitorok a legtöbb esetben csak 1800R-es vagy 1500R-es ívelést kapnak, a Samsung megoldása elsőre kicsit túltoltnak tűnhet, cserébe viszont, ha egyszer hozzászokunk ehhez a markáns hajlításhoz, a C34G55TWWU képét hatalmas méretei ellenére is könnyű áttekinteni.

samsung-219-02.jpg

Játékra, filmezésre, munkára, bármire

A C34G55TWWU egy 34 hüvelykes, 3440x1440 pixel felbontású, 21:9-es képarányú, 165 Hz-es képfrissítési sebességű és 1 ms válaszidejű VA panellal érkezik, amibe egyáltalán nem lehet belekötni. A monitor képe remek, színei élénkek, kontrasztja pedig pont olyan kiváló, mint ahogy azt egy VA paneltől látatlanban elvárnánk. Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy a magas képfrissítési sebesség és a remek válaszidő miatt a C34G55TWWU akár kompetitív játékokhoz és e-sport címekhez is ideális választás lehet, legyen szó akár a Call of Duty: Warzone-ról, akár a CS:GO-ról.

Azonban a fő attrakciót itt mégsem ezek a roppant meggyőző paraméterek jelentik, hanem a korábban már emlegetett 21:9-es képarány, ami kicsit olyan, mint a mechanikus billentyűzet, avagy előnyeit csak kipróbálás után fogjuk igazán megérteni. Ezeken a monitorokon ugyanis valóban szélesvásznon futnak a játékok, melyekből így sokkal többet láthatunk, és amikbe ennek hála sokkal inkább elveszhetünk. Mi a teszt során a Watch Dogs: Legiont, az Assassin’s Creed Valhallát és a Doom Eternalt próbáltuk ki a Samsung kijelzőjén, és mindegyik játék félelmetesen jól nézett ki.

samsung-219-03.jpg

De a 21:9-es képarány tartalomfogyasztás közben is jól jöhet. Napjainkban szerencsére egyre többen támogatják ezt a felbontást, így például YouTube-on vagy épp a Netflix kínálatában egyre több ilyen videóval, filmmel és sorozattal lehet találkozni, amiket szintén hatalmas élmény volt a C34G55TWWU segítségével nézni. Végezetül pedig érdemes lehet megemlíteni, hogy a 21:9-es képarány munkához is kifejezetten jól jöhet, hiszen ekkora monitoron kényelmesen elfér egymás mellett kettő vagy három ablak is, bár a hajlított kijelző a képszerkesztéshez például nem a legideálisabb eszköz.

Újabb remek ajánlat a Samsungtól

Mindent összevetve a Samsung Odyssey G5 C34G55TWWU egy több mint remek gamer monitornak mondható, amibe igazából semmilyen téren nem lehet belekötni. Az ívelt panel képe egyszerűen nagyszerű, a 165 Hz-es képfrissítési ráta és az 1 ms-os válaszidő akár e-sportoláshoz is ideális lehet, ráadásul a 21:9-es képaránynak hála sokkal jobban beleélhetjük magunkat a játékokba. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a monitorral filmeket, videókat is szélesvásznon tudunk nézni, ami szintén komoly előnynek mondható.

Ráadásul a C34G55TWWU árára sem lehet panaszunk: a monitor hazánkban nagyjából 180-190 ezer forintért kapható, ami nem csekély összeg, de egy ilyen tudású kijelzőért ennyit kérni abszolút korrekt ajánlatnak számít. Épp ezért, ha épp monitorcsere előtt álltok, és nem idegenkedtek a jelenleg még kicsit egzotikusnak számító 21:9-es képaránytól, feltétlen vessetek egy pillantást a Samsung Odyssey G5 C34G55TWWU-re is, mert ha végül mellette döntenétek, azt jó eséllyel nem fogjátok megbánni.