Még tavaly év vége felé mindenki bizakodott, mert a talán picit csalódást keltő korai képek mellett sok jó dolgot lehetett hallani a játékról, élt a remény a rajongókban, hogy a Star Trek névhez méltó játékot kapnak ismét, és már kezdték tervezgetni, miként töltik majd napjaikat a Gene Roddenberry által megálmodott univerzumban. Aztán jött a sokk, pereskedés, kapuk bezárása és a többi... A Hailing Frequency nevű rajongói oldal (nem csak az STO-val, hanem más Trek-játékokkal is foglalkoznak) alaposan kinyomozta a dolgokat, ennek segítségével lássuk, mi is történt eddig!

Az első intő jel a játék arculatának átformálása volt casual irányba, utána a Gods & Heroes "pihentetése" sem adott okot sok pozitív gondolatra. A vég kezdete a Kohnke-perrel jött el, mikor csalással vádolták meg a fejlesztőcsapatot, a Perpetualt (ezt január végén ejtették, közös megegyezés után). Ekkor még próbálták valahogy életben tartani a projektet, létrejött a P2 is, de ami az utolsó koporsószöget jelentette, az a kiadó, az NCSoft kivonulása volt (átszervezték a céget, ennek lett áldozata például a Spacetime MMO-ja, a Blackstar is). Ennek hírére a befektetők annak rendje és módja szerint berezeltek és ultimátumot adtak az STO-n dolgozó brigádnak, hogy találjanak hét napon belül másik kiadót, mert ha nem, akkor lehúzhatják a rolót.

Mint az nyilvánvaló, ez sajnos nem sikerült nekik, így búcsút inthettünk még egy ígéretes fejlesztőcsapatnak, reménykedve, hogy az ott dolgozó tehetséges szakemberek máshol tovább dolgozhatnak. Pedig ha az NCSoft nem lépett volna ki mögülük, akkor mostanság már egy publikus bétatesztről számolhatnánk be. Szerencsére a dokumentált anyagokat el tudták adni egy másik, egyelőre hivatalosan ismeretlen csapatnak, így legalább magát a játékot nem kell még temetni.

A titokzatoskodás viszont valószínűleg hamarosan végetér, hiszen azt követően, hogy néhány napra bezárták, visszatért a StarTrekOnline.com, egy nagy "Coming Soon" felirattal díszítve (a honlap pedig még mindig a CBS-hez, a Star Trek jogok birtokosához tartozik). Minden valószínűség szerint a Cryptic Studios a befutó, sőt, a TrekMovie.com azt állítja bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy ez biztos, csak még várnak a nagy nyilvánosság előtti bejelentéssel, mert szeretnének mutatni is valamit a játékból. Így volt ez a Champions Online esetében, mikor egy információkban és képekben bővelkedő honlappal együtt álltak elő a fejlesztők, majd két nap múlva már egy videót is bemutattak róla.

Star Trek Online, Cryptic és háttérDe amíg teljesen hivatalos megerősítés nem érkezik, ezt nem vehetjük készpénznek. Azonban az előbbi oldal állítása mellett több dolog is van, amire alapozni lehet, hogy valóban ők dolgoznak rajta. Ilyen egyrészt a Perpetual feloszlása utáni munkaerőfelszippantás (a hírek szerint az STO-n dolgozó emberek közül többet is megkerestek), másrészt a GDC-n és a HF-nek adott nyilatkozatok. A konferencián a Cryptic kreatív vezetője beszélt egy "titkos sci-fi projektről", külön kihangsúlyozva az idézőjeleket, miközben "Csillagflotta Akadémia" feliratú pólót viselt.

Az imént említett rajongói honlap a P2 kukába kerülésének bejelentése után elkezdett körbetelefonálni a környéken található fejlesztőcsapatoknak, tapogatózva, hogy melyikük lehet érintett az anyagok megvásárlásában. Több üzenetrögzítő által átvett hívást követően egyszer csak megcsörrent náluk a telefon, és a Cryptic érdeklődött, honnan gondolták, hogy őket érdekelné a játék (máshonnan nem kaptak visszajelzést). Majd kijelentették, hogy a közeljövőben szeretnének lehetőséget kapni egy interjúra. Konkrétumot nem árultak el, mint ahogy azóta sem álltak elő semmi hivatalos bejelentéssel, de ennyi "egybeesés" már elég lehet arra, hogy a Crypticre fogadjunk, mint legesélyesebb befutóra.

Az előbb említetteken kívül van még egy szál, de ez némileg bizonytalanabb. A StarTrek-Games.com honlap, amely már több éve szolgálja magas színvonalon, megbízható, friss információkkal a rajongókat, nemrég kijelentette, hogy hamarosan közzétesz egy 60 oldalas dizájndokumentációt a Star Trek Online-ról, eddig nem ismert részleteteket feltárva ezzel. Igen ám, de nem sokkal később jött egy levél (ennek az eredete még nem 100%, de úgy tűnik, hiteles) a Morrison & Foerster nevű ügyvédi irodától, ami az új fejlesztőket képviseli, és arra kérték a honlap gazdáját, ezt az anyagot ne hozza nyilvánosságra. Mint azt kiderítették, ez a neves cég képviseli a Cryptic Studiost is, de természetesen konkrétumok ebben az esetben sincsenek.

Összefoglalva azt mondhatom, hogy ha minden jól megy, és már gőzerővel folyik a munka az elismert, de még nyilvánosan nem megerősített csapatnál, akkor talán jövőre már mi is kalandozhatunk a csillaghajók fedélzetén.

(A mellékelt képek illusztrációk, a fejlesztőcsere miatt meg fog változni a játék kinézete!)


Star Trek Online, Cryptic és háttérÉs ha már a ennél a témánál tartunk, ejtenék néhány szót úgy általánosságban a Star Trek játékok jövőjéről is. Mint azt tudjátok, jelenleg nem dolgoznak TV-sorozaton (legalábbis nem nyilvánosan, pletykák erről is vannak), viszont jövőre érkezik a 11. mozifilm, J.J. Abrams vezetésével. A korábban említett oldalak kiderítették, hogy az idáig elkészült filmekre és sorozatokra alapuló játékok jogai a Bethesdánál vannak, azonban a Star Trek XI-et már nem dolgozhatják fel. Jelen pillanatban bizonyos források csak annyit mondtak, hogy van néhány ötlet, amin gondolkoznak az Elder Scrolls szériával elhíresült cégnél, de fejlesztés alatt nincs semmi. Ami talán nem is olyan nagy baj, látva az eddigi gyenge felhozatalt (egy közepes Legacy több platformra és pocsék konzoljátékok).

Star Trek Online, Cryptic és háttérAzonban a Trek játékokra éhezőknek van egy új reménysugara a Kingworld képében. Hogy kik ők? Más néven a CBS Enterprises, akik a felújított Star Trek franchise-ért felelősek. Már azt suttogják, egy fejlesztőcsapattal közösen javában dolgoznak egy olyan játékon, ami szorosan kapcsolódik a mozifilmhez. A Kingworlddel is megpróbáltak érintkezésbe kerülni, ami szerencsére sikerült, de persze most sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták ezeket az értesüléseket. Igaz, azt hozzátették, hogy egy későbbi időpontban keressék meg őket újra, akkor talán már több információval állhatnak rendelkezésre.

A film megjelenését majd fél évvel eltolták, így még több ideje lehet az állítólagos fejlesztőknek, hogy valami ütős darabbal álljanak elő 2009 májusában. Addig marad a reménykedés, hogy a Bethesdánál összekapják magukat és valami minőségi játékot is kiadjanak a kezükből, elvégre egy fantasztikus licenc van a birtokukban, illetve várhatjuk, hogy megjelenjenek a rajongók által készített modok más játékokhoz. Sok ambiciózus projekt van, ilyen például az, amelyik a Legacyt ruházza fel sokkal szebb külsővel, és rengeteg extra tartalommal tölti fel; vagy ott van a Half-Life 2 alá készülő, nagyon ígéretes Enterprise: Temporal Cold War, melyet amolyan ötödik évadnak szánnak a 4 szezon után sajnálatos módon elkaszált sorozathoz. Tehát a remény él, de ami egyelőre biztos, az a bizonytalanság ezen a téren is...