• A Valve részletesen elmagyarázta, miért kell a cseréket korlátozni
  • Nagyon sok Steam fiókot törnek fel -- havonta 77 ezret
  • A kétfaktoros hitelesítéssel ezeket jobban lehet védeni
  • A cserék korlátozásával pedig időben észrevehető, ha esetleg mégis feltörnék a profilunkat
  • A Valve tisztában van azzal, hogy így nehezebb használni a piacteret
  • És értik azt is, hogy nem mindenki tudja használni a kétfaktoros hitelesítést iOS vagy Android készülék hiányában
  • Szerintük ez a szükséges rossz, amivel a tolvajok ellen küzdhetnek
  • Ajánlott olvasmány: Steam tudástár

A Valve novemberben mutatott be egy korlátozást a Steam rendszerében, ami, abban az esetben, ha nem használunk kétfaktoros hitelesítést, három napig meggátolta azt, hogy a tárgyink gazdát cseréljenek. Akkor röviden azt a magyarázatot kaptuk, hogy mindez azért kell, hogy a tolvajok dolgát megnehezítsék, most azonban egy részletesebb indoklás is érkezett.

A hozzáférések elrablása már a Steam megjelenése óta gyakori probléma, a piactér megnyitásával azonban meghúszszorozódott a probléma, rövid idő alatt pedig egy egész tolvajhálózat szerveződött, azzal a feltett céllal, hogy megkopasszák az egyre nagyobb méretűre duzzadó felhasználói bázist, akik egyre értékesebb tárgyakat kezdtek halmozni a profiljukon.

Ma már ott tartunk, hogy havonta 77.000 profilt törnek fel.

rablo.jpeg

Minden, valamirevaló hacker símaszkban dolgozik, ezt mindenki tudja.

A Valve első körben úgy igyekezett javítani a sajnálatos helyzeten, hogy az ellopott tárgyakról készítettek egy másolatot, és azt odaadták az eredeti tulajdonosnak, mindezt azért, mert az ártatlan másik féltől, aki gyanútlanul egy tolvajtól vásárolt, nem akartak elvenni semmit. Ezzel persze az a probléma, hogy a tárgyak másolásával csökken ezek értéke, így más megoldás kellett.

Itt jön képbe a kétfaktoros hitelesítés, vagyis az, hogy egy külső eszköz segítségével bizonyítsuk a személyazonosságunkat, azt, hogy igen, miénk a fiók, és nem, nem akarjuk odaadni a több száz dolláros fegyverfestésünket egy idegennek.

A kétfaktoros hitelesítés azonban önmagában nem elég, a forrásnál kell megállítani a tolvajokat, így bevezetésre került a cserék korlátozása.

A lopások bevett menete, hogy a profil eltulajdonítása után szinte azonnal minden értékünk egy másik, szintén a tolvaj által irányított profilra kerül, ahonnan aztán továbbvándorol, végül pedig egy teljesen ismeretlennél köt ki, aki rendszerint egy fizető kuncsaft. A cserék korlátozása ennek szab gátat azzal, hogy nem lehet azonnal cserélni, ha nem használunk kétfaktoros hitelesítést. Ezek a novembertől életbe lépett szabályok:

  • Ha a fiók gazdája legalább hét napja használja a kétfaktoros hitelesítést, korlátozás nélkül üzletelhet.
  • Ha a fiók gazdája NEM használja legalább hét napja a kétfaktoros hitelesítést, a Steam három napig visszatartja a tárgyak kézbesítését.
  • Ha egy olyan barátoddal cserélsz, akik legalább egy éve ismersz, akkor a Steam legfeljebb egy napig visszatartja a tárgyak kézbesítését.

steam-logo-alt-2.jpg

A Valve nagyon is tisztában van azzal, hogy ezzel csak nehezebbé tették a piactér használatát, és értik azt is, hogy nem mindenkinek van iOS vagy Android berendezése, amin használni tudná a Steam kétfaktoros hitelesítőjét, mindezt azonban a szükséges rossznak tartják, amivel meggátolhatják, de minimum visszább szoríthatják a tolvajokat.