Take2: pénzügyi gondok - GTA4 csúszás?Pachter elmondta: „A részvényesek arra számítanak, hogy az új vezetés kezében ott a ťvarázspálcaŤ, mely megfordítja az eddigi, folyamatos negyedéves veszteségeket. És bár a friss menedzsment jó benyomást gyakorolt ránk, és hisszük, hogy végül sikeresen kivezetik a bajból a kiadót, úgy véljük, a fordulóponthoz még legalább egy évre van szükség.” Hozzátette: „Hisszük, hogy az új menedzsment tudja, mire van szükség a vállalat talpra állításához, és megteszik az ehhez szükséges lépéseket. Ehhez azonban szignifikáns szerkezeti változtatásokra van szükség. Az új vezérkar a régi vezetés rossz döntéseit szenvedi most, és úgy véljük, hogy az olyan új játékok, mint a The Bigs, az All-Pro Football, a Fantastic Four, vagy a The Darkness nem fognak nagy bevételeket termelni. Épp ezért olyan, hatását azonnal érzékeltető lépésekre van szükség, mint egyes stúdiók bezárása, és adott játékok fejlesztésének leállítása.”

A legnagyobb gond, hogy a 2007-es pénzügyi év (FY:07) iránypontjait még az előző vezetés határozta meg, és az új menedzsment ehhez még nem mert nyúlni, ezzel viszont nagyon ingoványos talajra léptek. Pachter szerint a befektetők ezért úgy vélik, hogy a Take-Twonak „be kell dobnia a törölközőt” az FY:07-re vonatkozólag, melynek egyetlen lehetséges megoldása, ha pár héttel eltolják a Grand Theft Auto IV kiadását, ezzel ugyan növelve e pénzügyi év veszteségeit, ám növelve a 2008-as kilátásait. Egy kéthetes csúsztatás azért is okos lenne, mivel ezzel nagyobb rés keletkezne a Halo3 piacra lépése (szeptember 25.) és a GTA4 debütálása között, mely segítené az eladásokat.

Take2: pénzügyi gondok - GTA4 csúszás?A másik verzió az lenne, hogy az eredeti időpontban, azaz október 17-én a gyűjtői verziót kellene kiadni, és két-három hét múlva, november első hete környékén az alapkiadást. A CE változat valóban ütős darabnak ígérkezik, hiszen egy fém pénzkazettában lapul a DVD, mellette egy művészeti munkákat tartalmazó könyv, egy CD a játék hanganyagának válogatott számaival, jár mellé egy rockstaros kulcstartó lánc a doboz kulcsával, és az egész egy sporttáskába van pakolva. Mivel ez a verzió a normál kiadású „kisöccsénél” 30 dollárral többe, 89,99-be kerül, ez az eltolás kedvezően kiaknázhatná a CE-ben lapuló extraprofitot.

A befektető cég képviselőjének további elemzése se túl optimista. Szerinte a Take-Two részvényei túl vannak értékelve, és a jobb helyzetben lévő versenytársak behatárolják a kiadó részvénypiaci előrelépését. Eleve elhibázottnak tartják a vállalat lépéseit a sportjátékok piacán. Bár a készülő All-Pro Football (PS3/X360) valószínűleg jó fogadtatásban fog részesülni, de a nagy ellenfél itt ugyebár az EA, melynek régi/új vezére, John Riccitiello teljes dominanciát hirdetett e szegmensben, és épp azon mesterkedik, hogy a Take-2 teljes 2K Sports divízióját eltemesse.

Pachter végül azzal zárta elemzését: „Nehéz mit mondani a részvényeseknek, akik most nyilván azon tipródnak, hogy eladják-e a papírokat, vagy bízzanak abban, hogy a 2008-as év rentábilis lesz. Az egyensúly nagyon kényes: ha bármelyik főrészvényes eladja a csomagját, a többiek veszíteni fognak. Továbbra is úgy véljük, a vállalat túlértékelte a pénzügyi alapjait, ezért azt tanácsoljuk a részvényeseknek: adjanak túl a papírokon.”

Nos, ezek nem túl bíztató szavak. Egyelőre nem tehetünk mást, egy hét múlva, a második negyedéves jelentés után talán okosabbak leszünk, és persze mindenképp meg kell várnunk a Take-Two reagálását. A fejleményekre természetesen visszatérünk.