• Tarantino szerint a Top Gun 2 és a West Side Story olyan moizélménnyel szolgál, amivel ma már nem találkozni
  • Továbbá a Maverick minden képkockájában megbújik a Tony Scott iránti tisztelet és szeretet
  • Tom Cruise filmjére Amerikában már több jegyet váltottak, mint James Cameron Titanic-jára 

Quentin Tarantino a ReelBlend podcast vendége volt, hogy megossza néhány friss gondolatát. Miután kijelentette, hogy A cápa című 1975-ös Spielberg horror minden idők legjobb filmje, a Top Gun új epizódját méltatta. „Baromira tetszik a Top Gun: Maverick. Szerintem fantasztikus. Moziban néztem. Ez és Spielberg West Side Story-ja hamisítatlan moziélménnyel szolgált, amiről azt gondoltam, hogy többé nem látok már hasonlót. Csodálatos volt” – vélekedett a direktor, majd elmondta, hogy a második rész olyan közel áll Tony Scott 1986-os klasszikusához, amennyire csak lehet.

quentintarantino.jpg
(Quentin Tarantino. A kép forrása: Esquire)

„[Joseph Kosinski rendező] nagyszerű munkát végzett. Minden képkockában benne van a Tony iránti tisztelet és szeretet. Majdnem minden döntésében megbújt ez. Tudatosan ott volt” – fogalmazott. Noha Scott sok kritikát kapott 1993-ban, amiért nem Tarantino forgatókönyvének szellemiségét követve adaptálta a Tiszta románcot, utóbbi nagy rajongója a 2012-ben elhunyt rendezőnek.

20120820-tony-scott.jpg
(Tony Scott és Tom Cruise. A kép forrása: Origo)

Bevételi csúcs

Nemcsak Tarantino, hanem a széles közönség tetszését is elnyerte a második rész. A Maverick immár a hetedik legkelendőbb film a tengerentúli mozi történetében. Hétvégén elérte a 662 millió dolláros bevételt, vagyis hivatalosan több jegyet váltottak rá, mint James Cameron kultikus Titanic-jára. A Top Gun 2 egyébként a Paramount 110 éves fennállásának legsikeresebb produkciója is egyben. Nemzetközileg 1,35 milliárd dollárt fialt, amivel minden idők tizenharmadik legnézettebb filmje nemzetközi viszonylatban.

mv5bmzy1nzmznmmtnwq3zs00ymi3lwi0ytutnzm4yji2zgm1ndazxkeyxkfqcgdeqxvyotq2mjq3mtiv1.jpg
(Jelenetkép a Top Gun 2-ből. Forrás: IMDB)

Top Gun: Maverick

Harminchat év után folytatódik Tony Scott 1986-os klasszikusa. Az eltelt idő alatt Maverick kerülte a szolgálatot, inkább öncélú repülgetéssel múlatta idejét és konfliktusok egyre szélesebb hálójába szőtte magát. Utolsó esélyként térhet vissza a Top Gun programba, hogy egy minden korábbinál veszélyesebb küldetésre képezzen ki elitpilótákat. Nincs könnyű dolga a címszereplőnek, hiszen a csapatban ott van egykori barátja, Goose fia is, aki neheztel a főhősre. Tom Cruise mellett visszatér a vászonra Val Kilmer, illetve feltűnik a főbb szerepekben Jennifer Connelly, Ed Harris és Miles Teller is. A rendezői székben Joseph Kosinski (Tron: Örökség) ül, míg a zenét Hans Zimmer szerezte.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

West Side Story

Steven Spielberg az ötvenes évek díszletei között gondolja újra a New York-i bandák etnikai alapú harcában felőrlődő szerelmespár történetét. Főszerepben Hollywood új csillaga, Rachel Zegler és a Csillagainkban a hiba sztárja, Ansel Elgort

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.