Merthogy a Stonemaier Games alkotója a járvány kezdetén találta ki a roll & write játékot, aminek tetszőleges számú játékossal állhatott neki Facebook Live-on, az alapot nyújtó “birodalmak” pedig mind a kiadó valamelyik társasjátékából merítettek ihletet. És bár az így született eredmény fizikai kiadása eredetileg nem volt tervben, ezt végül annyian kérték, hogy megszületett a Gördülő birodalmak. És hogy miről van szó? Természetesen kockadobásról, majd az eredmények felhasználásáról, mondjuk, a Fesztáv vagy éppen a Scythe birodalmában.  

Gördülő birodalmak (Rolling Realms)

  • Hazai partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-6
  • Játékidő: átlagosan 30 perc 
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,7/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából akciósan 8991 forint

Ha a visszafogott méretű dobozból előkerülnek az összetevők, a setup meglehetősen gyors: minden játékoshoz kerül egy pakli, ami tartalmazza a pontozó- és erőforrás-kártyát, valamint a 11 birodalomkártyát, emellé pedig jár még fejenként egy filctoll és törlőkendő. Középre megy még a két, a megszokottnál nagyobb méretű, ízlésesen színes dobókocka (de tényleg nagyok, egy kockatoronyba nem is férnek be, szóval marad a kézzel dobás… mintaállatok!), és lényegében már készen is áll a terep a játékra.

Aktiváljuk a birodalmakat

Maga a mechanika egyébként első ránézésre pont olyan egyszerű, mint a setup. Egy forduló 9 körből áll, és mindegyik forduló elején az egyik játékos választ három aktív birodalmat, amit aztán mindenki használni fog a saját paklijából. Minden kör elején dobni kell a két kockával, ezután felírni a pontozókártyára a dobás eredményét, majd ezt a két számot egyből a birodalmakon belül is kamatoztathatjuk. Egy birodalomra alapesetben egy számot vihetünk, azt viszont tetszőlegesen, de ha esetleg nem szeretnénk vagy nem tudunk, akkor a fel nem használt dobással az erősforráskártyán tetszőleges erőforrást is begyűjthetünk. 

Az erőforrások pedig egy csomó dologra jók. Bizonyos számú és típusú beáldozásával megváltoztathatjuk a dobás eredményét, de akár plusz kockát is szerezhetünk velük, így számos esetben érdemes a rosszabb eredményeket beáldozni – már ha alapvető esetben nem szereztünk erőforrásokat a birodalmakban folytatott tevékenységünkkel. A dobásokkal ugyanis különböző feladatokat kell végrehajtani a birodalmakban. Lehet, hogy a kockák alakzatokat adnak, amikkel területeket kell lefedni, vagy éppen borrendeléseket teljesíthetünk velük a Viticulture világában, de akár emelkedő vagy csökkenő számsorokat is létrehozhatunk. Amennyiben teljesítünk egy kisebb feladatot, általában erőforráshoz jutunk, ha pedig komolyabb eredményeket érünk el, csillagokat (is). És bizony minden forduló végén a csillagok száma lesz a legfontosabb eredmény (a fel nem használt erőforrások is beválthatók, de azokból több kell), amiket összeadva a harmadik forduló után kiderül, ki nyerte a játékot.

Szükséges némi stratégia

A Gördülő birodalmak egy nagyon egyszerű alaphoz nyúl és dolgozza azt át valami egészen különleges végeredménnyé, amely igazából több játék, de leginkább több mechanika egybegyúrva. Itt ugyanis nem egy megoldás létezik, hanem számtalan, és mindenki maga dönti el, hogy éppen mit talál jövedelmezőbbnek, mire van inkább szüksége a csillagok gyűjtése közben. Eleve a birodalmak számos lehetőséget biztosítanak, más-más jutalmakkal és hozzáállással, az erőforrások pedig ezt variálják még meg a mindenféle egyéb kisegítő opcióval. És emiatt van az, hogy akárhányan állunk neki a társasnak, nagyon jól szórakozhatunk vele, miközben mindenki megtalálja a maga stratégiáját, amivel érvényesülhet. De valami stratégia tényleg nem árt, különben, ha csak vakon dobáljuk a számokat, akkor bizony lemaradunk a csillagok versenyében.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És természetesen, ha éppen nincsenek jelen a lehetséges társak, akkor akár egyedül is nekiállhatunk a játéknak, méghozzá az egyszemélyes minigolfnak elnevezett játékmód segítségével, ami tényleg egy kis golfpályát jelent, különböző feladatokkal, amiknél nemcsak a használt birodalmakat szabja meg a szabályfüzet, de akár az induló feltételeket is. Így aztán a játék tényleg minden igényt kielégít, egészen visszafogott áron, és bár valamennyire a tartalom is visszafogott (azért a három fordulónak hála már egy játék alatt kipróbáljuk a 11 kártya nagyobb részét), ez valahol érthető, már csak az alapvető koncepciót tekintve is, miszerint minden birodalom egy Stonemaier-társasjátékot reprezentál. Ebből lehetne kicsit több, de a Gördülő birodalmak összességében így is ötletes és kellően változatos formában tálalja az elképzelést, megfelelő összetevőkkel. Roll & write- és Stegmaier-rajongóknak különösen ajánlott. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Delta Visionnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát