A Nemesis, bár sem egyszerűnek, sem rövidnek nem mondható, sokak kedvencei között szerepel, ami nem véletlen, elvégre a lengyel kiadó alkotása a franchise jogainak használata nélkül lett végre olyan Alien-játék, amilyenre a fanok mindig is vágytak. Sőt még több is, elvégre az űrhajón megjelenő idegenek ezúttal nagyon számban vannak jelen (ezzel az Aliens-t is megidézve), miközben a legénység soraiban nem biztos, hogy mindenki az, akinek látszik, avagy árulásra és ellenségeskedésre is van lehetőség. Bár az Aliens kapott egy hivatalos, elég hangulatos és élvezetes dungeon crawlert, sőt hamarosan újabb hivatalos adaptációja is érkezik a Nyolcadik utas: a Halálnak, a Nemesist sem kell félteni. Merthogy, az alapjátékot is megjelentető Delta Vision ezúttal két kiegészítőt, a Tébolyfantomokat (Void Seeders) és a Karnomorfokat (Carnomorphs) is elérhetővé tett magyarul, ami mindenképpen dicséretes teljesítmény.

Nemesis: Tébolyfantomok és Karnomorfok 

  • Hazai partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív/kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5
  • Játékidő: átlagosan 90-180 perc 
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3-3,67/5
  • Ajánlott ár: a kiadó webshopjából akciósan 22 491 forint

Azt fontos tudni, hogy egyik kiegészítő sem játszható önmagában, hiszen a méretes dobozokban (egy polcra kerülve, magasságra tökéletesen passzolnak az alapjátékhoz) lényegében csak minik és az új játékelemekhez/lényekhez kapcsolódó kártyák, tokenek találhatók. Ezt értsd úgy, hogy a Tébolyfantomok 15, a Karnomorfok pedig 20 új minit hajít a készletbe, 50-70 kártyával, avagy a mennyiségre (és persze a minőségre) nem lehet panasz. Ha pedig eldöntöttük, mely rémségekkel szeretnénk megküzdeni (szeretne a fene), a felállás alapjaiban nem változik, a legnagyobb eltérést a monstrumok viselkedése hozza. 

Kozmikus halott űr

Nem véletlen Lovecraft és a videójátékos körökben méltán népszerű Dead Space-sorozat emlegetése, elvégre a két kiegészítő leginkább ezen világokat keveri a normál Nemesis nyújtotta lehetőségekkel. Bár a magyar nevekbe sokan belekötnek, szerintem sem a Karnomorfokkal, sem a Tébolyfantomokkal nincs gond, pláne, hogy mindkettő passzol az adott stílushoz. Így a Tébolyfantomok hozzák a lovecrafti kozmikus horror örök problémáját, avagy elménk épségének megkérdőjelezését. Így itt az őrületszinttől és az őrületsáv-kártyától függ, hogy mivel akadunk össze, őrületszintünk pedig a pánikkártyák hatására növekszik, miközben hallucinációink kiváltó okát az odvak jelentik. De ott van például az Árnyrém, mint ellenség, amit nem lehet a hagyományos módon legyőzni, helyette az összes, a hajón lévő odú elpusztításával szabadulhatunk meg tőle.  

A Karnomorfok már egészen más ellenféltípust takarnak. Egy véletlen baleset és az XNS paraziták hatására a mutálódás szó szerint elszabadította a poklot. A karnomorfok zabálnak, átalakulnak, mutálódnak, legyőzve gyengébb ellenfeleket hagynak maguk után, sebzéseikkel pedig a játékos karakterek génállományát is megváltoztatják. Annyira, hogy a 4. mutációjelölő begyűjtése után a karakter nemcsak meghal, de egy cammogót is hagy maga után, hogy az tovább nehezítse társai életét.  

Újabb sikolyok

Hogy kinek mennyire jön be egy fordítás, az egyénileg változó, szerintem azonban abszolút rendben vannak a hazai nevek. A nekromorfok után szabadon itt vannak a karnomorfok, a tébolyfantom pedig simán a lovecrafti kozmikus őrület egy szeletét tartalmazza magában. És bizony a játékmenet is ezekhez a kötődésekhez alkalmazkodik, avagy őrületünk és hallucinációink alapján nézhetünk szembe a rettegéssel, valamint mutációk és összeálló vagy éppen széteső szörnyetegek hordáival küzdhetünk meg. Míg a Dead Space maga volt a videójátékos sci-fi-horror alapmű, az alienes utánérzés a poligonok világában, addig a kiegészítő a Nemesishez csatlakozva okoz hasonlóan borzalmas torzulást, még jobban nehezítve a játékosok egyébként sem egyszerű dolgát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ahogyan mindig, az anyagminőséggel, az illusztrációk és a dizájn minőségével egyáltalán nincs gond, a minik pedig pazarul mutatnak. És bár ezek a csomagok nem kifejezetten olcsók, sőt belegondolva nagyjából 100 000 forintba vannak az alapjátékkal együtt, a téma kedvelőinek és a rajongóknak abszolút megérik az árukat, mivel hosszan tartó szórakozást biztosítanak, akár sokadik alkalommal is kellően érdekessé varázsolva a cselekményt. Alien-fanoknak és a sci-fi-horror vagy éppen Lovecraft kedvelőinek javasolt a beszerzés, amivel nem egy egyszerű, könnyed játékot tehetünk a polcra, de a kiegészítőkkel olyan mennyiségű tartalom és változatosság jellemzi a magyar nyelvű Nemesist, hogy az mindenképpen megéri a figyelmet és a ráfordított energiát.     

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Delta Visionnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát