Mindig, mindenhol igyekszem elmondani és hangsúlyozni, hogy a Társalgó rovatban, bár egyre többen és egyre többet írunk, lényegében csak azzal foglalkozunk, ami valamiért érdekel minket, amit valamiért kiemelkedőnek vagy egyedinek tartunk. De legalább felkelti az érdeklődésünket, hiszen sok esetben úgy kérjük be a játékot, hogy még vélemények sem nagyon vannak róla. Az indok lehet a látványvilág, a sztori, egy játékmechanikai elem vagy maga a téma. Nos, a Ducks in Tow esetében ebből legalább kettő, de inkább három is megvan, avagy egy rövid bemutató után több okból is felfigyeltem rá. Például azért, mert szeretem a kacsákat. Csak azt nem értem, hogy mit keres a csőrükön egy kutyafej...

Ducks in Tow

  • Partner/kiadó: First Fish Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,25/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 55 dollár, nagyjából 16 400 forint

A First Fish Games társasa sok másik kiadványhoz hasonlóan Kickstarterről érkezett, hálás témájával és néhány megoldásával azonban szerintem egyértelmű volt, hogy sikere lesz a közösségi gyűjtés során. Már maga a borítóra kerülő artwork is megfogja a szemet, és akkor még ott a nem túl nagy doboz tartalma is. Maga a koncepció lényege igazából egy “séta a parkban”, mely során kacsákat etetünk és gyűjtünk magunk köré, hogy a játék végére a legtöbb pontot szedjük össze.

Etető

Minden a játékosszámon múlik, így a moduláris táblát jelentő lapkák mennyisége és elrendezése, a kacsák és a kacsatáp, illetve a rendelkezésre álló helyszínkártyák száma is. Utóbbiak már csak azért is fontosak, mert szintén játékosszámtól függően ezek hozzák el a játék végét: ha már nincs mit húzni, vagy valaki adott számban gyűjtött be a lapokból, akkor jöhet a pontszámlálás. Egyébként pedig egy begyűjtő műanyag tárolóval és egy színes kis karakterrel indulunk útnak, hogy több módon szerezzünk annyi pontot, amennyit csak lehetséges.

Egyfelől a helyszínkártyák hozzák a játék végén a győzelmi pontokat, az egymás mellett, sorban lévő, azonos színű kacsákkal. Aztán ott vannak a formáció-lapok, amik a már meglévő kártyáink alapján nyújtanak plusz pontokat. Ami viszont a legfontosabb: helyszínkártyákat a helyszínekre látogatva, az azokon lévő kacsák (színek) begyűjtésével szerezhetünk, kacsákat pedig a moduláris táblán közlekedve vagy zsákból húzva csalogathatunk magunkhoz, az azonos színű táppal. Itt jön be a stratégia a képbe, hiszen nem mindegy, mit gyűjtünk, hova megyünk, ha pedig már megvan a kacsa, még oda is kell érni a megfelelő helyre. Nem utolsó sorban az akciók száma korlátozott, a körök végén pedig a fel nem használt összetevők visszakerülnek a játékba.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Van még itt városépítés is

No, nem a Ducks in Towban, hanem a Town Builder: Coevordenben, amelynél kártyákkal építjük a saját városunkat. A viszonylag kis dobozban csak egy vaskos paklit kapunk, aminél az Architektúra keveredik a 7 Csodával: a válaszott épületeket nyersanyagokból építhetjük fel, amiket szintén a rendelkezésre álló lapokkal, csak éppen azokat a fejükre állítva gyűjthetünk be, így mindig át kell gondolni, mivel járunk a legjobban és melyik oldalon. Ráadásul képbe kerülnek a bírák és a díjak is, amik aztán extra pontokat jelentenek a játék végén. Könnyed, de azért némi stratégiával rendelkező kártyajátékról van szó, ami az említett címek kedvelőit veheti le a lábáról.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A First Fish Games játékai közül egyértelműen a Ducks in Tow a különlegesebb és mutatósabb, ráadásul remek ötletekkel rendelkezik. Bár a kacsatároló, amit karakterünk hord, nem a legpraktikusabb, a koncepció nagyon aranyos, a játékmenet pedig maximálisan működik. Időnként ugyan előre kell gondolkodni, ami a kisebbeknek még megerőltető lehet (nekik van két extra játékmód, a magányosabbaknak meg ott a szóló), a téma és a látványvilág miatt kifejezetten ajánlható társasról van szó, ami az etetéssel, gyűjtögetéssel, a formációkkal és a lapkák speciális hatásaival/lehetőségeivel egészen különleges élmény, még ha nem is az a típus, ami az esztendő végén az összesített listák első helyét ostromolja.  

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a First Fish Gamesnek!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát