Több mint két éve már, hogy a Funkoverse Strategy Game asztalra került, akkor még Jurassic Park-karakterekkel és néhány DC-szuperhőssel. Mondhatnánk, hogy azóta nyugaton a helyzet változatlan, de ez nem teljesen van így, elvégre a Brexit következtében egy jó ideig alapból problémássá vált az Angliából rendelés, ami visszavetette a vásárlási kedvet is, de hála az égnek a Funko újranyitott Európa, így Magyarország felé, aminek hála már nemcsak simán lehet rendelni a cég honlapjáról, de fellépve az oldalra, mindennek jó magyar forintban látjuk az árát, ami mindenképpen nagy segítség és pozitív változás. Pláne, ha valaki szereti a népszerű POP! figurákat. Vagy a Funko társasjátékait. Vagy mindkettőt. 

Funkoverse Strategy Game: Universal Monsters

  • Kiadó/partner: Funko Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 14 700 forint

A Funkoverse Strategy Game ugye egy egyszerű, 1-1 vagy 2-2 elleni társas, amelynél a meglévő doboz tartalmától függően a játékosok népszerű figurákat, karaktereket engednek össze, hogy aztán feladatokat megoldva, vagy csak szimplán egymást bucira verve érjék el a győzelmi kondíciót. A Funkoverse alapvetően nem egy nagy eresztés, hiszen minden karakterhez csak néhány speciális képesség jár, avagy nincsenek nagy kártyakombók és hibrid játékmechanikai megoldások (Unmatched, Dice Throne, Twisted Fables, Super Fantasy Brawl, Ivion és a többi), sikere azonban egyértelmű, méghozzá nagyjából három jellemzőnek köszönhetően, ám ezekre majd a cikk végén térünk vissza, most inkább nézzük, hogy mi lapul az immáron több mint 15 témát felölelő Funkoverse-széria aktuális dobozában.

It’s ALIVE!

A Funkoverse Strategy Game: Universal Monsters dobozában összesen négy karaktert találunk, egy kétoldalas játéktáblát, karakterlapokat, pihenési sávval rendelkező mérőlapokat, tokeneket, kockákat, a kristály kinézetű pontokat és néhány extra kiegészítőt, ami lehet akár egy lapát vagy plusz, tokennel jelzett karakter is. Attól függően, hogy ketten vagy négyen állunk neki a játéknak, oldalt választunk, valamint karaktereket, felkészülünk a tábla két végében, továbbá választhatunk a sima bunyón felül szcenáriókat is, amik a különböző tokenekkel további feladatokat kínálnak.

Maga a játék ugyanúgy zajlik, mint bármelyik egyéb csomag esetében, avagy mindenki egy adott karakterrel lendül akcióba, ami egyből három, akár ismétlődő lehetőséget jelent, többek között mozgással és persze bunyóval, aminél többek között extra képességeinket is bevethetjük. Ami nagyon fontos, hogy számít a látómező, avagy csak úgy nem üthetünk bárkit, rosszabb esetben a közelében is kell lenni, sőt az ellenfeleken át sem haladhatunk, maximum szövetségeseinken. Harcnál kockákkal dobunk a sikerekért és a védekezésért, és értelemszerűen a mennyiség számít, jól sikerült támadásnál pedig akár földre is kerülhet az emberünk, akinek teljes kiütéséért győzelmi pont jár. Kezdő játéknál ezt elég is háromszor megtenni ahhoz, hogy megnyerjük a meccset, onnantól pedig mehet a mindenféle plusz tartalom, vagy éppen a dobozok és felhozataluk keverése.

Szerezd meg hát mind!

Mert bizony a Funkoverse Strategy Game egyik legfontosabb eleme a kombinálás és ezzel együtt a gyűjtés. A POP! figurák töretlenül népszerűek, és ezek a játékok elég jó árban vannak, ha azt nézzük, hogy akár négy karaktert is kapunk, akiket aztán más kedvenceinkkel is összeengedhetünk, ha arra támadna kedvünk. Nem mellesleg a csomagok tényleg kimondottan közkedvelt témákat dolgoznak fel, aminek hála adott a siker. Ráadásul a játék alapjai kellően egyszerűek is ahhoz, hogy bárkit leültessünk elé, aki kicsit is érdeklődik a téma vagy a stílus iránt. Ez a három jellemző/összetevő pont elég ahhoz, hogy a széria jelentőségét ne lehessen félvállról venni, és ugyan az Unmatched fel tud mutatni hasonló elemeket (populáris karakterek az extra csomagokban, akár Marvel-szuperhősök is, nagyon mutatós minikkel), de az mégis kicsit gamerebb játéknak mondható, míg a Funkoverse szinte mindenkinek szól.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ettől függetlenül nem mindenkinek jön be, és ez teljesen természetes. Van jobb is a piacon, van összetettebb, izgalmasabb, jobban tervezhető egymás elleni társas, avagy bőven van kínálat, aminek hála mindenki megtalálja a számításait, de a Funkoverse messze nem rossz még így sem, csak éppen annyira nincsenek mélységei, könnyen kiismerhető a mechanikája, így a gamerebb játékokkal szemben kicsit hátrányból indul. Vagyis inkább csak indulna, elvégre hatalmas fegyvertény a közkedvelt karakterek szerepeltetése, a nagyfejű figurák jelenléte, amik a gyűjtőknek eleve minden pénzt megérnek. Ebből a szempontból a Universal Monsters sem kivétel, ráadásul a dizájn abszolút illik a tematikához, avagy a fekete-fehér külső viszi a prímet, míg Drakula egy extra, vérvörös kockával is rendelkezik, illetve természetesen mindenkinek megvannak a saját képességei, amik az adott szörnyhöz lettek igazítva. És mint a klasszikus Universal-szörnyfilmek rajongója, engem eleve sikerült levenni a lábamról az 1954-es A fekete lagúna szörnye, az 1933-as A láthatatlan ember, az 1931-es Drakula, vagy éppen az 1935-ös Frankenstein menyasszonya főszereplőjével. Hogy miért pont Lon Chaney Jr. 1941-es Farkasembere és Karloff Frankenstein szörnye hiányzik, azt esélyesen a marketingesek tudják, de nagy eséllyel ők is előkerülnek még egyszer, egy kettes csomagban, ami remek üzleti lépés, mert a gyűjtők majd úgy is lecsapnak rá. Leginkább ebben rejlik a Funkoverse sikere, noha, mint említettem, játékként sem utolsó. No és te melyik csomagot húztad már be, és melyik hiányzik még?

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Funko Gamesnek! A játék főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai és bizonyos kártyái megértéséhez egy alapfokú angol nyelvtudás szükséges.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát