Hogy mennyire a természet, az erdő és az állatvilág lett a dzsóker téma a társasjátékoknál, azt maga a Gémklub aktuális kínálata is kiválóan jellemzi, hiszen erdők és mezők éledeznek, virágoznak az egyébként eltérő mentalitású, megközelítésű és mechanikájú címeknél, amik elárasztották a piacot. Ezek közül a Renature egy konkrét újjáéledés, méghozzá a környzetszennyezés hatásait követően, miközben a játékosok igyekeznek javítani a kialakult állapotokon. 

Renature: Újjáéledő természet (Renature)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,17/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 14 990 forint

Bár a doboz átlagosan méretes, ebben viszonylag kevés helyet foglal a játéktábla, a néhány token és a játékosszámnak megfelelően leosztott 4 játékostábla (két főnél is mind a négy játékba kerül), a nagyobb helyet pedig a különféle faelemek foglalják el. Így minden játékoshoz adott számú dominó kerül, illetve a játékostáblákra mennek a különböző növények, avagy a gyep, a bokor, a fenyő és a tölgy. Ezekkel gazdálkodnak majd a természet pártolói, akik minden egyes sikeres dominólehelyezést követően valamilyen növénnyel teszik gazdagabbá a megkínzott völgyet.   

Dominó: a megunhatatlan klasszikus

Bár jócskán van más elem is a játékban, a kezdő lépés és egyben a Renature központi része kimondottan a dominózásra épül. Van ugyanis összesen 55 dominó, ezeknél pedig minden esetben kétfajta állat került az illusztrált oldalra. Amikor egy játékos sorra kerül, a kezében lévő három dominó közül tehet le egyet a játéktér patakkal jelölt területeinek megfelelő helyszíneire, miközben a lehelyezés szabályainak minden esetben meg kell felelni. Így például az érintkező dominók összeérő részein azonos állatoknak kell szerepelniük, kivétel, ha van dzsóker állat, ami természetesen bármivel párosítható. A patak mintájából nem lóghatnak ki a dominók, ha pedig sikerült egyet letenni, jöhet a növény betelepítése a szomszédos földterületre. 

Ilyenkor a játékostáblán lévő növények kapják a főszerepet, és lényegében bármelyik letehető a dominóval szomszédos területre. Ilyenkor alapból pontot kap az aktív, a növényt telepítő játékos, de az az igazán izgalmas, amikor egy terepet sikerült teljesen körbezárni, illetve minden mezőre tett valaki a növényeiből, mivel ilyenkor az ott található token pontjaiért kezdődik a “harc”. Ezeket a tokeneket meg is lehet szerezni, ahogy a játéktáblán lévő felhőket is, utóbbiak pedig extra lépéseket tesznek lehetővé, így például még egy kört, egy korábban letett növény visszavételét, illetve a dzsókerállat megváltoztatását. Utóbbi pedig pontosan olyan fontos lépés lehet, mint ahogy tűnik, elvégre ez alapvetően befolyásolja a dominólehelyezéseket.   

Szokni kell

Bár a Renature: Újjáéledő természet alapvetően jó és mutatós játék, azért kimondottan erős benne a dominó-alap, amit meg kell szokni, illetve, ha valaki nincs oda ezért az élményért, annak érdemes ezzel is tisztában lennie. Hiszen, bár a sikeres lehelyezéseket követően jön a növények ültetése, amivel együtt az extra rétegek is megmutatják magukat, mégis hangsúlyos a dominók jelenléte és használata, amiknek elfogyása jelzi a játék végét is. És természetesen az nyer, aki közben a legtöbb pontra tett szert.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Látvány tekintetében egyébként le sem lehetne tagadni Dennis Lohausen munkáját, aki a Michael Kiesling (Azul) és Wolfgang Kramer (Downforce, El Grande) párossal együttműködve abszolút hozza a rá jellemző stílust. Hogy ez mennyire illik egyébként ehhez a természeti témához, azt mindenki döntse el maga, de összességében szerintem működik a dizájn, még ha egy kicsit sterilebb is a vártnál, illetve nem is mindig érezni, hogy egy erdő újraélesztésén dolgozunk. Maguk az elemek rendben vannak, a dominók kifejezetten masszívak, a rajzok is jól felismerhetők, így nem kavarodhatunk meg a játék alatt. A pontozásos részt elsőre kicsit szokni kell, nem annyira intuitív a kezelése, de az extra lépések már akár elsőre is határozottan jól jöhetnek, használatuk mindenképpen javasolt. A Renature így egy jó, de az első játékok alapján nem kiemelkedő családi stratégia (már ha nem kimondottan a másikat gáncsoljuk, mert akkor csúnyán lehet nehezíteni egymás dolgát), ami a szerzők korábbi munkáiból is kölcsönöz, így többek között a Mexica hatása például kimondottan érezhető.   

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát