Minden a Brit Királyi Flotta egy tízágyús, Cherokee-osztályú, brigg-szlúp típusú hajójával indult, vagyis azzal, mikor Darwin a HMS Beagle-lel a második expedíció alkalmából szintén fedélzetre lépett. Mert bár 1836-ban a hajóútról visszatért, a modern evolúciós elmélet alapjait lefektető, A fajok eredete című könyv első, publikálatlan változatát csak 1944-ben írta meg. És az időközben a Genius Games flottájába lépett Artana társasjátéka pontosan az ezt megelőző időszakot, vagyis konkrétan a második hajóutat dolgozza fel, ami a Falkland-szigetektől a Galápagos-szigetekig egy elég nagy területet felölelt.

On the Origin of Species

  • Partner: Genius Games
  • (Eredeti) kiadó: Artana
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-80 perc
  • Korcsoport: 9+
  • Nehézség: 2,35/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 40 euró, nagyjából 14 400 forint, de itthon is kapható.

A Genius Games játékait ugye szeretjük, legalábbis eddig általánosságban nagyon is kedveltük a témájuk és megvalósításuk miatt, az Artana azonban mintha más minőséget képviselne. Merthogy a Tesla vs. Edison sem annyira remekelt, és bizony az első játékukat hegesztő Gerard Ascensi és Ferran Renalias alkotása, avagy az On the Origin of Species kapcsán sem lehetett egyértelműen pozitív véleményeket olvasni, hallani. A téma viszont jó, ránézésre a társas is mutatós, igényes, emiatt pedig félelmeim ellenére is bevállaltam egy példányt, hogy ahogy esik, úgy puffan alapon max elajándékozom valakinek.  

Hajókázunk

A minőséginek tűnő, szép artworkkel rendelkező, hosszúkásabb dobozban nincs millió számban érkező komponens, csak egy mutatós játéktábla, aminek a hátoldalán az artwork virít nagyban, egy kevéske fafigura (három vasmacska, egy hajó, avagy maga a Beagle, illetve kockák a játékosoknak), valamint egy halom kártya és 30 faj-lapka. Kapunk célkártyákat (egy meghatározza a setupot, vagyis a lapkák helyét; három az útközben elérendő célokat; egy pedig a játék végi főcélt), három színben élőhely-kártyákat, illetve egy Beagle-paklit. A játékosok a szélső pontozósávra helyezik a teknősüket, elveszik a kocka-jelölőket, feltöltik a tábla szélén lévő evolúciós sávot, majd mehet is a felfedezés.

Játék közben baromi egyszerű dolgunk van. Minden körben az adott játékos két akciót hajthat végre. Az egyik a begyűjtés, a másik pedig a felfedezés. A begyűjtés során két akciókockát tehet le a már a térképen lévő lapkákra. A lapkák általában egy vagy több nyersanyagot biztosítanak a körök során. Így, amikor a felfedezéshez érünk, jobb esetben már legalább két összetevővel rendelkezünk. A bal szélső evolúciós sávon lévő lapkák ezekkel az értékekkel vásárolhatók meg, majd helyezhetők a térkép üres helyeire, miközben azonnali jutalmakat is adnak... győzelmi pontot, kártyákat, valamint mozgatják a hajót. A Beagle így halad legvégső célja felé, ami a játék végét jelenti, addig viszont számos feladatra oda kell figyelnünk.

Merthogy a játék alatti célok az expedíció valós évszámának bemutatásával kerülnek a táblára, avagy bizonyos fajokat egy adott dátumig kell megtalálni a győzelmi pontok begyűjtéséhez. A vasmacskák ezeket jelölik a térképen, avagy, ha az evolúciós sávon felbukkan egy kijelölt faj, azt érdemes mielőbb begyűjteni. Nehezíti a dolgot, hogy a sáv felsőbb tagjait csak térkép birtokában lehet megszerezni, de a jutalomként begyűjtött kártyalapok ezt éppen úgy segítik, mint a játék végére esedékes főcélt (a különböző színű könyvekkel), vagy éppen egy-egy faj szimpla begyűjtését a különböző hozzávalókkal. A térképre tett fajokat amúgy a fejlettebb létformákkal le is lehet váltani, így egyre több nyersanyagot biztosítva, miközben egyedül a kezdő lapkák nem vehetők le, azokat csak jobbra csúsztathatjuk. És lényegében ennyi: ha a Beagle kiköt, vége a játéknak, jöhet a pontszámlálás, aki pedig a legtöbbet gyűjtötte, nyer.   

Újabb biológiai remekmű

Igen, lelkesedem, illetve, bár voltak félelmeim, nálam az Artana játéka kellőképpen betalált. Valóban, a kártyáknak köszönhetően van némi szerencsefaktor, sőt a lapkák is jöhetnek úgy, hogy a játék első negyedében nehezen szerzünk bármi értelmeset, de idővel ez is könnyen javítható, ha már több kockánkat is lehelyeztük. Mivel azonban nyugodtan használhatunk olyan lapkát, amire már más is tett kockát, még csak nem is szivathatjuk a másikat, ami azért egy pozitívum, ha a témát nézzük. Merthogy az egész társasjáték ontja magából a könnyed, családias, de legalábbis nem túl komoly hangulatot, miközben barátságos formában közelít meg egy tudományos témát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A látványvilág és a minőség pedig hasonló, mint a Genius Games címeinél. A tábla, a kártyák, a lapkák egyaránt mutatósak és jók, illetve a kis hajó is nagyon jól néz ki, ahogy szeli a játéktábla hullámait. A teljes szett nem foglal sok helyet, viszonylag rövid a setup és az elpakolás, a két akciónak köszönhetően pedig nem kell sokat várni a többiekre. Viszonylag letisztult (bár a hajóút elsőre egy kicsit kusza), élvezetes, a téma iránt érdeklődőknek nagyon is szerethető játékról van szó, aminél az erőforrás-menedzsment a legfontosabb. Nálam passzol a kiadó címeihez, bár nem annyira “zseniális”, de az iskoláknak ezt is szívesen ajánlanám.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Genius Gamesnek! A játékhoz, vagyis leginkább a szabályfüzet megértéséhez szükséges az angol nyelvtudás, maga a játék nyelvfüggetlen, ikonokkal kommunikál. Rajongói fordítás tudtunkkal nem készült.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát